Λαδοραβανί της Αιτωλοακαρνανίας

Λαδοραβανί της Αιτωλοακαρνανίας

Ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο, ελληνικό παραδοσιακό γλυκό είναι αυτό το νηστίσιμο ραβανί με ελαιόλαδο.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ζαχαροπλάστης Μανώλης Στήθος είναι γνωστός από τη δουλειά του σε εστιατόρια όπως τα The Patio, Σπονδή, CTC και Funky Gourmet.

Υλικά

Μερίδες: 30

  •  1.000 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  1.000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική + επιπλέον για το σκεύος
  •  400 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του σκεύους
  •  500 γρ. νερό
  •  500 γρ. χυμός πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένος
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  30 μοσχοκάρφια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το λαδοραβανί της Αιτωλοακαρνανίας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, με αέρα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, με τον χυμό και τη ζάχαρη, για 4-5 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
  3. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αμέσως αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά.
  5. Μόλις προσθέσουμε όλο το σιρόπι, μαγει- ρεύουμε για άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και να ψηθεί το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί 40 x 30 εκ. και πασπαλίζουμε όλο το εσωτερικό του με ζάχαρη.
  8. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του σιμιγδαλιού, το απλώνουμε, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια και το χαράσσουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  9. Καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
  10. Όταν η κρούστα του γλυκού γίνει χρυσή προς καφέ, το γλυκό είναι έτοιμο.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT