Κέικ με σοκολάτα και ολόκληρο (!) πορτοκάλι

Κέικ με σοκολάτα και ολόκληρο (!) πορτοκάλι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ολόκληρο πορτοκάλι, που βράζουμε και πολτοποιούμε προτού προσθέσουμε στο μείγμα, είναι το μυστικό για αυτό το ζουμερό και αρωματικό κέικ σοκολάτας.

30′ προετοιμασία, 45′ ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 10

Γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  2. Πλένουμε το πορτοκάλι και το τρυπάμε με ένα πιρούνι γύρω γύρω. Το βάζουμε να βράσει σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το τρυπήσουμε εύκολα με ένα πιρούνι.
  3. Βγάζουμε το πορτοκάλι, το κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και πολτοποιούμε τα κομμάτια, μαζί με τη φλούδα τους, σε έναν πολυκόφτη.
  4. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε το αλεσμένο πορτοκάλι και τη λιωμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ.
  7. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
  8. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι 22 εκ. και το κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο. Εναλλακτικά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ίδιας διαμέτρου. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε με τη σπάτουλα.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέικ με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγει στεγνό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτοντας στο τέλος το γάλα και ανακατεύοντας ώστε να ομογενοποιηθούν.
  2. Απλώνουμε το γλάσο σοκολάτας στην επιφάνεια του κέικ.
  3. Γαρνίρουμε (προαιρετικά) με φέτες ή κομμάτια πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή