Αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς

Αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς

Μέχρι να δοκιμάσουμε τη συγκεκριμένη συνταγή, πιστεύαμε ότι μόνο το καρότο και ο αρακάς ταιριάζουν άριστα με τις αγκινάρες, ενώ μετά τη δοκιμή ορκιζόμαστε πλέον στη μαραθόριζα, στο σπανάκι και στο πράσο ως τα ιδανικά της ταίρια.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι να δοκιμάσουμε τη συγκεκριμένη συνταγή, πιστεύαμε ότι μόνο το καρότο και ο αρακάς ταιριάζουν άριστα με τις αγκινάρες, ενώ μετά τη δοκιμή ορκιζόμαστε πλέον στη μαραθόριζα, στο σπανάκι και στο πράσο ως τα ιδανικά της ταίρια.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  12 μέτριες αγκινάρες, καθαρισμένες (μόλις τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν)
  •  2 μεγάλες μαραθόριζες, κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  •  8 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  2 μικρές πατάτες, σε κύβους 2 εκ.
  •  1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  •  100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος,καλά κοπανισμένος
  •  1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος,καλά κοπανισμένος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  •  2 κρόκοι αυγών
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  •  χυμός από 1 μέτριο λεμόνι (αυξομειώνουμε την ποσότητα, ανάλογα με το γούστο μας)
  •  1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς (με μαραθόριζα, σπανάκι και πράσο) αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τις μαραθόριζες, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το σκόρδο και τις πατάτες για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τις αγκινάρες (τις τακτοποιούμε όμορφα στην κατσαρόλα), τη δάφνη, το θυμάρι, τον μαραθόσπορο, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 2-3 εκ.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
  6. Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.
  8. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη μουστάρδα μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
  10. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα (προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα υγρά) και το ρίχνουμε αργά αργά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  11. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τις αγκινάρες και τα λαχανικά και σείουμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού.
  12. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε τις αγκινάρες αυγολέμονο αλλιώς (με μαραθόριζα, σπανάκι και πράσο).

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT