Τα Αγιορείτικα: 40 πολύτιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τα Αγιορείτικα: 40 πολύτιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μια πολύτιμη συλλογή αγιορείτικων συνταγών για τη Μεγάλη Εβδομάδα – από ρεβύθια λεμονάτα, πατάτες γιαχνί και τσιγαριαστά χόρτα μέχρι μυδοπίλαφο και μαγειρίτσα με ψάρι.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φημισμένη αγιορείτικη κουζίνα είναι πληθωρική, πολυσυλλεκτική και την ίδια στιγμή λιτή. Κάθε συνταγή και ένα μάθημα ότι με μεράκι το πιο απλό φαγητό μπορεί να γίνει εμπειρία. Βασισμένη στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια και στα θαλασσινά, η κουζίνα του Αγίου Όρους χρησιμοποιεί άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά ενώ αξιοποιεί τεχνικές παλιές και καινούργιες. Καθοριστικός για τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της είναι ο βασικός κανόνας που διέπει την καλογερική διατροφή: οι μοναχοί στα κοινόβια μοναστήρια δεν επιτρέπεται να τρώνε κρέας και προϊόντα ζωικά. Ψάρι είναι το «καλό» φαγητό των γιορτών, των πανηγύρεων, του Πάσχα. Τον υπόλοιπο χρόνο τρώνε λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και θαλασσινά και μαθαίνουν να τα φτιάχνουν έτσι ώστε, όχι μόνο να μην είναι βαρετά, αλλά να μένουν αξέχαστα.

Τα Αγιορείτικα: 40 πολύτιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα-1

Η συλλογή συνταγών που ακολουθεί ίσως σας κάνει να δείτε το μαγείρεμα με άλλο μάτι. Το σίγουρο είναι ότι θα νοστιμεύσει το τραπέζι σας, είτε νηστεύετε είτε όχι. Από τα πράσα στον ταβά με φλούδες πορτοκαλιού και τις θαυμάσιες πατάτες γιαχνί του Μοναχού Επιφάνιου μέχρι τη ρεβυθάδα με τσάι δεντρολίβανου και την αγιορείτικη μαγειρίτσα που φτιάχνεται με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά, αυτές οι συνταγές από το Άγιο Όρος είναι ό,τι πρέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και για κάθε μέρα.

Τα Αγιορείτικα: 40 πολύτιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα-2

Δείτε εδώ 40 αγιορείτικες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή