Βυζαντινό: εύκολο γλυκό με κρέμα βανίλιας και τσουρέκι

Βυζαντινό: εύκολο γλυκό με κρέμα βανίλιας και τσουρέκι

Ένας διαφορετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι ή κάποιο κέικ που έχει περισσέψει είναι να φτιάξετε βυζαντινό, ένα παλιό γλυκό με κρέμα βανίλιας που θυμίζει το εκμέκ κανταΐφι.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

25′ ψήσιμο

3 ώρες αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σιρόπι

Για την κρέμα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά από όταν ξεκινήσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τους κρόκους και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι η κρέμα να βράσει και να πήξει.
  2. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει (1-2 ώρες στο ψυγείο).

Συναρμολόγηση

  1. Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε ένα ταψί, σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 150°C στη λειτουργία του αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
  2. Τις βγάζουμε και όσο είναι ζεστές τις περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.
  3. Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε στο μίξερ, να αφρατέψει, και στο τέλος την ανακατεύουμε με την απαλή σαντιγί.
  4. Κόβουμε τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού σε μικρότερα κομμάτια και τα μοιράζουμε σε τέσσερα μπολάκια.
  5. Από πάνω μοιράζουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε.
  6. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί φτιάχνοντας ροζέτες με κορνέ. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε το γλυκό με κρέμα βανίλιας και τσουρέκι.

Μυστικά

Δεν χρειάζεται να έχει μπαγιατέψει το τσουρέκι μας γι’ αυτή τη συνταγή, αφού έτσι κι αλλιώς ψήνεται για λίγα λεπτά στον φούρνο, μέχρι να στεγνώσει. Αντί για τσουρέκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κέικ της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή