Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο με πιπεριές μέχρι ψάρι με φασολάκια

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο με πιπεριές μέχρι ψάρι με φασολάκια

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Για την εβδομάδα 27/5 – 02/6 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: ζυμαρικά με σάλτσα λαχανικών, κοτόπουλο με σπανάκι γιαχνί, λαδερό αρακά με πατάτες και καρότα, αλλά και μυρωδάτους κεφτέδες «σουτ μακάλο», φουρνιστά ρεβύθια και φέτες ζουμερού ψαριού με τρυφερά φρέσκα φασολάκια.

Δευτέρα – Παπαρδέλες με λαχανικά, ελιές και ξερό κόλιανδρο

Παπαρδέλες με λαχανικά, ελιές και ξερό κόλιανδρο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Μέσα σε 15 λεπτά, ετοιμάζουμε μια μυρωδάτη σάλτσα με ντοματίνια, πιπεριές Φλωρίνης και τρυφερό κολοκυθάκι και την ανακατεύουμε με τις μακριές παπαρδέλες. Αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε με μπόλικο ξηρό ανθότυρο. Θα τις συνοδέψουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και ελιές.

Τρίτη – Κοτόπουλο με σπανάκι γιαχνί

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο με πιπεριές μέχρι ψάρι με φασολάκια-1
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Θα αξιοποιήσουμε τα τρυφερά σπανάκια που βρίσκουμε στην αγορά και είναι στα καλύτερά τους και θα τα μαγειρέψουμε μαζί με κοτόπουλο και μπόλικο μάραθο. Λίγος πελτές ντομάτα, μπόλικα ξερά κρεμμύδια και έτοιμο ένα από τα πιο νόστιμα γιαχνί με το πιο ζουμερό κοτόπουλο. Το συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα με ντοματίνια και φέτες προζυμένιου ψωμιού αλειμμένες με μαλακή, βουτυράτη φέτα.

Τετάρτη – Αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα

Αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Είναι η εποχή του αρακά και τον απολαμβάνουμε φίνο, τρυφερό και αρωματικό σε ένα κλασικό λαδερό, με πατάτες και καρότα. Ένα από τα μυστικά του Πατέρα Γεώργιου που μας έφτιαξε τη συνταγή, είναι το αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψει. Δοκιμάστε το! Και συνοδέψτε το οπωσδήποτε με φέτα, ελιές θρούμπες και ζεστό ψωμί της αρεσκείας σας.

Πέμπτη – Σουτ μακάλο

σουτ μακαλό
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μην σας αγχώνει το όνομα: Είναι απίθανοι τηγανητοί κεφτέδες με αλευρόσαλτσα, λιχουδιά μοναδική από τη Φλώρινα.  Τη σάλτσα την ενισχύουμε με λίγη πάπρικα και κρόκο Κοζάνης και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό. Το ιδανικό συνοδευτικό; Πατάτες τηγανητές και μια ωραία τυροκαυτερή. Ετοιμάστε και μια πράσινη δροσερή σαλάτα προσθέστε και μερικές τραγανές πίτες για σουβλάκι και… έτοιμο το τραπέζι.

Παρασκευή – Φουρνιστά ρεβύθια με ντοματίνια, ελιές και φυστίκια Αιγίνης

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο με πιπεριές μέχρι ψάρι με φασολάκια-2
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε τα πιο νόστιμα και πρωτότυπα ρεβύθια. Είναι φουρνιστά, με μελωμένα ντοματίνια, μαύρες ελιές και τραγανά φυστίκια Αιγίνης. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε όπως με τα περισσότερα όσπρια, είναι να προγραμματίσουμε το μούλισμα των ρεβυθιών από το προηγούμενο βράδυ. Συνοδεύουμε με σαλάτα με βραστά χόρτα, αφράτα παξιμαδάκια και τα αγαπημένα μας τουρσιά.

Σάββατο – Ψάρι με φασολάκια και ντοματίνια

Το μενού της εβδομάδας: Από κοτόπουλο με πιπεριές μέχρι ψάρι με φασολάκια-3
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Με τα πρώτα τρυφερά φασολάκια και φιλέτο ή φέτα ψαριού της αρεσκείας μας ετοιμάζουμε ένα γευστικό και ελαφρύ μαγειρευτό. Φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδάτος δυόσμος, λίγο ούζο και ντοματίνια αναβαθμίζουν το όλον. Συνοδεύουμε με σαλάτα με ντοματίνια και αλατσοελιές και χαρουποπαξίμαδα.

Κυριακή – Κοτόπουλο ηπειρώτικο με πιπεριές, μπαχαρικά και φυσικά, βούτυρο

Κοτόπουλο ηπειρώτικο με πιπεριές, μπαχαρικά και φυσικά... βούτυρο
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι είναι αυτό το ζουμερό κοτόπουλο, ροδισμένο σε αρωματικό βούτυρο, με πιπεριές και ελαφρώς δεμένη ντοματένια σάλτσα. Όσο μαγειρεύεται, ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά του: μια γενναία τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο ρύζι σε πιατέλα, δροσερή πράσινη σαλάτα, ελιές πράσινες, μια γιαουρτένια σάλτσα με δυόσμο και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Red velvet, η τέλεια αυθεντική συνταγή

Red velvet, η τέλεια αυθεντική συνταγή
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Ζουμερό, αρωματικό, γευστικό και εντυπωσιακό, το κέικ red velvet θα συνοδέψει τα αγαπημένα μας ροφήματα όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT