ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Σαλάτα µε παντζαρόφυλλα, µπρόκολο, σπασµένο ντάκο και ζεστή σάλτσα γαλοτυριού

salata-e-pantzarofylla-prokolo-spas-eno-ntako-kai-zesti-saltsa-galotyrioy-2113701

Προετοιμασία: περίπου 20΄

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 400 γρ. παντζαρόφυλλα
  • 1/2 μέτριο μπρόκολο, κομμένο σε πολύ μικρά μπουκετάκια  
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένη
  • 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι, χοντροσπασμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμός λεμονιού  
  • 200 – 250 γρ. γαλοτύρι ή 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη και ανακατεμένη με 100 γρ. γιαούρτι  
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι (καβουρδισμένο για 2 – 3 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα παντζαρόφυλλα για περίπου 2 – 3 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Στο ίδιο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε το μπρόκολο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος ή σε σαλατιέρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι, το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα παντζαρόφυλλα και τα σοτάρουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, ίσα-ίσα να λαδωθούν καλά, τα βγάζουμε προσεκτικά και τα βάζουμε και αυτά στη σαλατιέρα με το μπρόκολο. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζουμε τον ντάκο.

Στο ίδιο τηγάνι με το λάδι ξαναβάζουμε το σκόρδο, προσθέτουμε την πάπρικα και το λεμόνι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1/2 – 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι και το γαλοτύρι. Ανακατεύουμε την ιδιότυπη αυτή σάλτσα με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr