Χειμωνιάτικο τουρλού, αυγοκομμένο

Χειμωνιάτικο τουρλού, αυγοκομμένο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 35΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 – 2 εκ.
  • 2 μέτριες σελινόριζες, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 2 κλωνάρια σέλερι, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 3 καρότα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 3 μέτριες πατάτες, σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 6 λευκά μανιτάρια, χωρίς τα κοτσάνια, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα ή στη μέση (ανάλογα με το μέγεθός τους)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μέτρια καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες (ή όσο θέλουμε)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι), σε μέτρια καρέ
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό
  • χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και το σκόρδο, εκτός από το σπανάκι και τις πιπεριές Φλωρίνης, αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε το χυμό του 1/2 λεμονιού και 1 λίτρο νερό και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 – 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.

Αυγολέμονο: Χτυπάμε στο μούλτι το αυγό, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε το αυγολέμονο στο τουρλού, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί με τα υγρά του φαγητού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το τουρλού περίπου 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε.

➔ Συνοδεύουμε με πικάντικη φέτα και ψωμί ή παξιμάδια της αρεσκείας μας.

Τι πίνουμε Οπωσδήποτε λευκό κρασί. Ροδίτη, Σαββατιανό, έναν πατρινό Σιδερίτη!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή