Φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μόνο στις λαϊκές

Φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μόνο στις λαϊκές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, γνωρίζω πολλούς που προσπαθούν να αγοράζουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Φαίνεται όμως ότι το να βρεις καλά και κυρίως πραγματικά φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, παρά την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, μοιάζει σχεδόν με άθλο.

Μόλις προχθές αγόρασα για μία ακόμη φορά σάπια βιολογικά φρούτα, τα οποία πλήρωσα χρυσά, και μάλιστα σε μαγαζί που πουλάει μόνο βιολογικά προϊόντα.

Ένα κουτάκι φράουλες, λιγότερο από μισό κιλό, είχαν περίπου 2,5 ευρώ. Το άσχημο ήταν ότι οι περισσότερες ήταν σάπιες. Η αλήθεια είναι πως ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει ειδικό ψυγείο για φρούτα και λαχανικά, αλλά, όπως και να γίνει, φρούτα κλεισμένα στο πλαστικό δεν έχουν και μεγάλες δυνατότητες επιβίωσης.

Για τα σούπερ μάρκετ, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά μόνο συσκευασμένα. Προμηθεύονται, λοιπόν, ομοιόμορφα προϊόντα συσκευασμένα, μόνο από καλλιεργητές ή εταιρείες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προδιαγραφές που ζητούνται, χωρίς να δίνουν καμία σημασία σε άλλα πολύ σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η γεύση ή το άρωμα. Ακόμη περισσότερο επειδή η ζήτηση έχει μειωθεί, πολύ συχνά τα βιολογικά λαχανικά πωλούνται μισοσαπισμένα, αφού παραμένουν στο ράφι, παρά την έκπτωση της ποιότητάς τους.

Όσο για τα μαγαζιά που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα και άρα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν χύμα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, και πάλι μικρή σημασία δίνουν στην ποιότητα. Οπωρολαχανικά μαραίνονται μέσα στη ζέστη, προφανώς με τη «λογική» ότι αρκεί το γεγονός ότι είναι βιολογικά, δεν χρειάζεται και να τρώγονται ευχάριστα.

Από τα μαραμένα και πανάκριβα βιολογικά προϊόντα, λοιπόν, προτιμώ φρέσκα και νόστιμα συμβατικά.

Αν πάλι θέλω οπωσδήποτε βιολογικά, απευθύνομαι είτε στις βιολογικές λαϊκές, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 2 – 3 παραγωγοί για κάθε είδος προϊόντος, οπότε μπορώ να διαλέξω, ή ψωνίζω τα καλάθια που στέλνουν στο σπίτι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζω ότι έχω απευθείας σχέση με τον παραγωγό και μπορώ να ζητήσω, να παραπονεθώ, ακόμη και να γκρινιάξω για ό,τι θέλω.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή