Το συνεργείο των αισθήσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ Πέμπτης, μόλις έχει μπει φουριόζα και παγερή η Σαρακοστή, κανονίζουμε έξοδο στο «Θα σε κάνω βασίλισσα». Είχα πάει όταν είχε πρωτοανοίξει, πάνε τρία, τριάμισι χρόνια νομίζω. Δεν μου είχε πολυαρέσει τότε, όπως μάλλον κανένα μαγαζί στο άνοιγμά του. Τα μαγαζιά θέλουν τον χρόνο τους. Το βράδυ αυτό της Πέμπτης ήταν σαν να ήμουν κάθε βράδυ εδώ. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. 

Το μαγαζί του Δημήτρη Λίτινα («Αριστερά-Δεξιά») με το σκαμπρόζικο όνομα είναι ένα ιδιαίτερο μαγαζί. Τυπικώς αταξινόμητο, ούτε ακριβώς μπαρ ούτε wine bar, δεν έχει τη συνήθη δομή, σίγουρα όχι εστιατόριο, αν και έχει ψωμωμένο μενού. Α, είναι και live σκηνή, και χώρος εκθέσεων, και… Ο Λίτινας κατόρθωσε μια αγλαή σύντηξη, δεν σκορπίστηκε στον πολυμερισμό του κόνσεπτ. Και παρότι προτιμώ τις σαφείς διακρίσεις, έφυγα με εντύπωση ενιαία, συμπαγή. Γοητευμένος με τη Βασίλισσα. 

Το πολυσχιδές εγχείρημα στεγάζεται σε μια παλιά αποθήκη του ’20 στον Βοτανικό, συνεργείο φορτηγών και λεωφορείων, και αργότερα το πρώτο συνεργείο της Volkswagen στην Ελλάδα. Δεν έχει ταμπέλα, είναι σαν κρυμμένο, κόλπο που προσθέτει στο μυστήριο της Βασίλισσας. Ο χώρος είναι λαμπρός, όμως με απλά υλικά καμωμένος. Ζεν και ζεστός, και κόμφορτ, χαλαρός, αλλά ενήλικος, όχι χαζοχαρούμενος και με ντιζάιν ευκαιριακό. Το ντιζάιν ανήκει στον Kirios Kriton. Το γούστο περισσεύει από παντού. 

Με το χέρι στην καρδιά, θα σας πω πως δεν είναι το φαγητό λόγος να έρθεις εδώ. Το οποίο, για να μη θίξουμε το επαγγελματικό φιλότιμο του μάγειρα, να πούμε ότι σε γενικές γραμμές είναι μια χαρά. Ένας σοβαρότερος λόγος είναι τα ποτά. Το μπαρ έχει απίθανα ποτά· σπανιότητες ένα σωρό. Έχει κοκτέιλ, σοβαρά κοκτέιλ, αλλά δεν είναι κοκτεϊλάδικο του συρμού – δόξα τω Θεώ. Επίσης, κρασιά σε τίμιες τιμές, κρασιά απλά και κρασάρες, μυθικά κρασιά που έχει συλλέξει ο δαήμων Λίτινας. Δεν έχει σημασία να γράψω τι και πώς. Η εμπειρία έχει σημασία. Ένα εργαστήριο γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων είναι η Βασίλισσα. Είπαμε, χωρίς την τυπική οργάνωση, έξω από τις νόρμες. Κεφλίδικο και ζεν. 

Ο άλλος σοβαρός λόγος είναι αυτός που προσπαθώ να περιγράψω σε όλο αυτό το κατεβατό. Η πικάντικη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά στο σέρβις που σου μεταδίδουν τη χαρά τους, ο Λίτινας και η βασίλισσα Νάντια, η γυναίκα του, κουρδιστές ευδαιμονίας. Η έξοχη τζαζ μπάντα στο βάθος. Ο κόσμος. Και τα μόρια του αέρα ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω. 

Και ένα «σκονάκι» για το φαγητό: καβουροσαλάτα με σχοινόπρασο, καλαμπόκι και τσάτνεϊ μήλου, καλαμάρι με σάλτσα Pernod και λεπτοκομμένη μαραθόριζα, τριλογία λουκάνικου.  ■

Βεροίας 13 και Ιερά Οδός 64, Βοτανικός, Τ/210-34.59.299. Aνοιχτά: Δευτέρα-Σάββατο 20.00-02.00, Κυριακή 14.00-20.00. Κόστος: εξαρτάται από το τι θα παραγγείλετε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή