ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Γιοακίν Φίνιξ: Στα όρια της παράνοιας

Γιοακίν Φίνιξ: Στα όρια της παράνοιας

Ο 16χρονος Γιοακίν είναι με τη μητέρα του και τον μεγάλο του αδελφό στην κουζίνα του σπιτιού της οικογένειας Φίνιξ στη Φλόριντα, όταν ο 20χρονος τότε και ήδη διάσημος Ρίβερ κάνει μια παράξενη προφητεία: «Θα γίνεις ηθοποιός και πολύ πιο διάσημος από ό,τι είμαι εγώ». Ο Γιοακίν δεν καταλαβαίνει ούτε πολυπιστεύει αυτό που του λέει ο αδελφός του, τον οποίο θα έβλεπε να ξεψυχά μπροστά στα μάτια του, έξω από το κλαμπ The Viper Room στο δυτικό Χόλιγουντ, τρία χρόνια αργότερα. Σήμερα, στα 44 του, δεν έχει σταματήσει να αναρωτιέται «πώς στο καλό το ήξερε».

Μοιάζει, ωστόσο, να μην έχει συνειδητοποιήσει την αξία του στο χρηματιστήριο του Χόλιγουντ ή να μην τον αφορά και πολύ. Είναι ένας αντιστάρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που ζει στους λόφους του Χόλιγουντ με την αρραβωνιαστικιά του Ρούνι Μάρα και τα δύο βίγκαν, όπως και ο ίδιος, σκυλιά του. Οι συνεντεύξεις του μοιάζουν με ένα τρενάκι του τρόμου: δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα γελάσει ή θα θυμώσει με μια ερώτηση, δεν είναι ποτέ ευδιάκριτο αν απαντά ειλικρινά ή αστειεύεται, έχει σίγουρα πολλά να πει, αλλά ίσως επιλέξει να μην πει τίποτα. Αλλάζει συνεχώς εκφράσεις, συναισθήματα, ιδιοσυγκρασία. Μοιάζει με έναν χάρτη όπου όλοι οι ρόλοι του έχουν χαράξει τις διαδρομές τους, με τελευταία αυτή του αμφιλεγόμενου Άρθουρ Φλεκ-Τζόκερ.

«Έχω παίξει πολλούς απαίσιους χαρακτήρες, δεν χρειάζεται να μου αρέσει ο χαρακτήρας, να συμφωνώ μαζί του ή να συγχωρώ όσα κάνει, αλλά είναι σημαντικό να συμπάσχω με κάποιον τρόπο», τονίζει στις συνεντεύξεις του. Δεν υπερασπίζεται τον πολυσυζητημένο Τζόκερ ούτε τον καταδικάζει, προ(σ)καλεί το κοινό να νιώσει ό,τι θέλει γι’ αυτόν. Η συγκλονιστική του ερμηνεία ίσως του φέρει το Όσκαρ, ίσως και όχι. Δεν φαίνεται όμως αυτό να είναι για τον Φίνιξ το μέτρο της επιτυχίας του.   ■