ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Οι εντιμότατοι φίλοι του

p8
p9
p56-
p71
s44

O Ντε Κίρικο κοιτάζει αυστηρά τον φακό στο σπίτι του στη Ρώμη, ο Στρατής Μυριβήλης περπατά με την κόρη του Ρίτα στου Φιλοπάππου, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις ποζάρουν αγκαζέ σε κεντρικό δρόμο της ιταλικής πρωτεύουσας, ο Μ. Καραγάτσης και ο Γιώργος Κατσίμπαλης καλεσμένοι στο σπίτι του Σπύρου Βασιλείου, στην οδό Γουέμπστερ, στην Αθήνα, γιορτάζουν τα κούλουμα.

Οι φωτογραφίες του Ιταλού νεοελληνιστή Mario Vitti μαρτυρούν πως ο σπουδαίος γραμματολόγος και χαρτογράφος της νεοελληνικής λογοτεχνίας υπήρξε σημαντικό μέλος στην παρέα της ελληνικής και ιταλικής διανόησης της εποχής του.

Η έκθεση «Η Ύδρα για τον Μario Vitti. Γραφείο με θέα, φωτογραφίες 1948-1981», που διοργανώνουν ο Δήμος Ύδρας και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στην αίθουσα τέχνης «Μελίνα Μερκούρη» (παλιό λοιμοκαθαρτήριο), προβάλλει πρόσωπα και σκηνές από το κοσμοπολίτικο λόγιο περιβάλλον στο οποίο έζησε ο ερασιτέχνης φωτογράφος και μελετητής.

Στην Αθήνα ή στη Ρώμη, στην Ύδρα ή τη Μύκονο, σε δρόμους, βιβλιοπωλεία, αμμουδιές αλλά και αυλές και εσωτερικά κατοικιών, ο Vitti δεν έχανε την ευκαιρία να απαθανατίζει στιγμές με τους συνομιλητές και φίλους του. «Ποτέ δεν έλειπε η κατάλληλη στιγμή για μια πόζα ή για αιφνιδιασμούς με τον φακό, χωρίς ωστόσο να κόβεται η ορμή και η έξαψη της συζήτησης», σημείωνε ο ίδιος. Στην ίδια εκδήλωση, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, ο μεγάλος ελληνιστής θα αναγορευθεί σε επίτιμο δημότη Ύδρας. *Από 26/08 έως 14/09, www.miet.gr