Πρώτη φορά μάσκα!

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μαθητές φωτογραφίζονται με το νέο αξεσουάρ της σχολικής ζωής, που έχει αναστατώσει παιδιά και γονείς σε όλο 
τον κόσμο. Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν.

«Εντάξει, είναι κάπως κουραστικό να φοράω μάσκα για πολλή ώρα, αλλά ουσιαστικά δεν μου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Άλλωστε, τη χρησιμοποιώ συχνά όταν πηγαίνω με τους γονείς μου σε χώρους όπου είναι απαραίτητη», λέει ο Αλέξης, που ετοιμάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου να καθίσει στα θρανία της Ε΄ Δημοτικού. Γνωρίζει ήδη ότι αυτή η σχολική χρονιά θα είναι «λίγο περίεργη σε σχέση με τις προηγούμενες», αλλά είναι έτοιμος να προστατεύσει τον εαυτό του και τους ανθρώπους που αγαπά. «Στο σχολείο θα φοράω τη μάσκα μου όσο πρέπει, όταν αγγίζω κάτι θα πλένω τα χέρια μου και θα βάζω αντισηπτικό, θα κρατάω αποστάσεις. Το σημαντικό είναι να είμαστε υγιείς». 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, «η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έως και την Γ΄ Δημοτικού». Μάσκες θα διανεμηθούν σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων. Βέβαια, ήδη εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν προμηθευτεί μάσκες, που φιγουράρουν πια σε περίοπτη θέση στη λίστα με τα σχολικά είδη μαζί με το παραδοσιακό τρίπτυχο τσάντα, μολύβια, τετράδια. Τα καταστήματα σχολικών ειδών έχουν γεμίσει τα ράφια τους με μάσκες σε διάφορα σχέδια και χρώματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ μεταξύ των εφήβων ήδη αρχίζει να δημιουργείται μια μόδα, με τρέντι, κουλ ή όχι και τόσο μάσκες. Δεν θα αργήσει δε η μέρα που οι μαμάδες, ξεπροβοδίζοντας τα παιδιά το πρωί, θα φωνάζουν πια «μάσκα να πάρεις» – κατά το δημοφιλές πάντα «ζακέτα να πάρεις».

Πρώτη φορά μάσκα!-1

Η Χρυσιάννα, μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου φέτος, αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τη μάσκα: «Γενικά δεν με ενοχλεί, γιατί καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητη, αλλά, επειδή φοράω γυαλιά, όταν αναπνέω, θολώνουν και αισθάνομαι άβολα». Διαβάζει καθημερινά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία και ομολογεί ότι «έχω στο μυαλό μου τον κίνδυνο και ανησυχώ για τους συμπολίτες μου, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί θάνατοι από τον κορωνοϊό, μα δεν το σκέφτομαι συνέχεια. Στο σχολείο βέβαια θα φροντίζω να μην παραμελώ τα μέτρα προστασίας και θα ακολουθώ τις οδηγίες που θα μας δοθούν». Η 13χρονη Χρυσιάννα βέβαια ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των «μεγάλων» παιδιών, που είναι αναμενόμενο να εξοικειωθούν συντομότερα και συνεπέστερα με τη χρήση της μάσκας. Η ανησυχία των γονέων αφορά κυρίως τους μικρότερους μαθητές. 

Ένα «πρωτάκι» στο σύμπαν του Covid-19

Πρώτη φορά μάσκα!-2

Ο Κωνσταντίνος θα καθίσει σε λίγες ημέρες για πρώτη φορά στο θρανίο του δημοτικού, και χαίρεται γι’ αυτό, λέει η μαμά του, Χριστιάνα Αθανασίου. Τον παρατηρώ την ώρα της φωτογράφισης να αισθάνεται μάλλον αμήχανα φορώντας τη μάσκα, αλλά δεν μοιάζει να τη βρίσκει ενοχλητική. Φαίνεται πως αυτό το περίεργο νέο «αξεσουάρ» θα είναι για τον Κωνσταντίνο μία ακόμα συνήθεια σε αυτόν τον υπέροχο νέο κόσμο του δημοτικού σχολείου. Είναι όμως μια περίεργη συνθήκη, υπάρχει άραγε πιθανότητα να επηρεάσει τη σχέση που θα αναπτύξουν τα πρωτάκια με τη σχολική ζωή; «Δεν θεωρώ ότι θα επηρεάσει τη σχέση τους με το σχολείο», απαντά η ψυχολόγος κυρία Κωνσταντίνα Ξιφαρά. «Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι ότι η μάσκα περιορίζει την επικοινωνία και την έκφραση και προβληματίζομαι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό. Ευτυχώς έχουμε και άλλους τρόπους έκφρασης, όπως ο τόνος της φωνής, η γλώσσα του σώματος, το βλέμμα, κ.λπ.». Κατά τα λοιπά, διαβεβαιώνει και η ίδια ότι τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και προσαρμόζονται στις αλλαγές και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δοθούν στα παιδιά εξηγήσεις και οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. 

Το παράδειγμα των γονιών

Για τη συμμόρφωση των παιδιών σημαντικό ρόλο θα παίξει φυσικά, όπως πάντα, το παράδειγμα των γονέων. Η Σοφία Πετρακοπούλου, μητέρα και εκπαιδευτικός, θεωρεί «απαραίτητη τη χρήση μάσκας από τα παιδιά του δημοτικού, παρότι η αλήθεια είναι ότι θα τους είναι δύσκολο αρχικά, λόγω της ζεστής ατμόσφαιρας στις σχολικές αίθουσες. Κακά τα ψέματα, οι ενήλικες δεν μπορούμε να τη συνηθίσουμε, ειδικά για έξι ώρες, αλλά αφού είναι οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και είναι λογικό να πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα από όλους. Η ιδανική λύση, βέβαια, θα ήταν η δημιουργία τμημάτων με έναν ανώτατο αριθμό μαθητών 15 και όχι 26-28 που έχουμε τώρα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο η πολιτεία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο ελλείψει κτιριακών εγκαταστάσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού». 

Όσο και αν δεν είναι ευχάριστη η χρήση μάσκας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ένα από τα κυριότερα «όπλα» που διαθέτουμε στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του ιού. Και όπως σημειώνει ο παιδίατρος κ. Κώστας Βλάχος, «θα συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας, καθώς θα ελαττωθεί η μεταδοτικότητα ιών που μας ταλαιπωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί εφαρμόζουμε πια όλα αυτά τα μέτρα προστασία και υγιεινής που δεν χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν».

Μάσκες, το νέο trend 

Πρώτη φορά μάσκα!-3

Η εννιάχρονη Άρτεμη είναι πολύ ευχαριστημένη με τη μάσκα της με τους πυραύλους και τους πλανήτες που θα τη συνοδεύουν στο νέο σύμπαν του Covid-19 – οι άλλες μάσκες που είδε στο κατάστημα της φάνηκαν πολύ «κοριτσίστικες». Φυσικά, αν είχε επιλογή, θα προτιμούσε να μη φορά μάσκα στο σχολείο, ενώ ανησυχεί για το πώς θα κρατούν αποστάσεις, αφού τώρα πια θα βρίσκονται καθημερινά όλα τα παιδιά στην τάξη και αναρωτιέται αν στα διαλείμματα θα μπορούν να παίζουν χωρίς τη μάσκα. «Νομίζω όμως», λέει, «ότι είναι σωστό να φοράμε μάσκα και να βάζουμε αντισηπτικό και δεν είναι και τόσο δύσκολο να το θυμόμαστε». Μαζί της συμφωνεί και ο Δημήτρης, που με μάσκα ή χωρίς ανυπομονεί να επιστρέψει στο σχολείο.■ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή