Οι Νορβηγοί «άγγελοι» των προσφύγων

Οι Νορβηγοί «άγγελοι» των προσφύγων

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαεπτά γιατροί και νοσοκόμες, εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του Covid-19, συνδράμουν στην περίθαλψη του κόσμου στη δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Στην είσοδο της νέας δομής του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων περιμένουν να ελεγχθούν και να περάσουν στο εσωτερικό. Κάποιοι κουβαλούν τα λίγα υπάρχοντα που κατόρθωσαν να σώσουν από τη φωτιά στη Μόρια, γυναίκες έχουν μωρά στην αγκαλιά και άλλα στην άκρη του χεριού ή της φούστας τους. Κάποια πιτσιρίκια έχουν βαρεθεί να περιμένουν και παίζουν λίγο πιο κει γελώντας και φωνάζοντας – μια υπενθύμιση ότι η χαρά και το γέλιο των μικρών παιδιών δεν σταματούν ποτέ, όπως ακριβώς και η ζωή. 

Όσοι περνούν στη δομή τακτοποιούνται όπως μπορούν στο νέο τους κατάλυμα, αρχίζοντας διστακτικά να στήνουν άλλη μια –προσωρινή ελπίζουν– ζωή. Είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν άμεσα ιατρική περίθαλψη, είτε για τραυματισμούς, είτε για συμπτώματα ιώσεων που τους ταλαιπωρούν, είτε γιατί υποφέρουν από την ψυχολογική επιβάρυνση μηνών ολόκληρων. Από την είσοδο της υπαίθριας κλινικής ο Τζόνι Άσλακσεν τους παρατηρεί καθώς πλησιάζουν, άλλοι διστακτικά, άλλοι πιο αποφασιστικά, όλοι όμως με την ελπίδα να βρουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Οι Νορβηγοί «άγγελοι» των προσφύγων-1
 © Morten Harangen, NOR EMT

Ο Τζόνι είναι ο επικεφαλής της νορβηγικής ιατρικής ομάδας που έφτασε στη Λέσβο πριν από περίπου δύο εβδομάδες, για να συνδράμει στην περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων του νησιού αν χρειαστεί, έπειτα από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νορβηγική αποστολή μετέχει στο Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα, μαζί με αντίστοιχες ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες μπορούν να αποσταλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υγειονομική κρίση έπειτα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, την ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Νορβηγία διατηρεί περίπου εβδομήντα άτομα σε αυτή την ομάδα, που υπηρετούν σε διάφορες υγειονομικές δομές σε όλη τη χώρα και ανταποκρίνονται όταν κληθούν να συνδράμουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κινητοποίησή τους ήταν άμεση, ακολουθώντας την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Η Νορβηγία έχει πόρους και μπορεί να κινητοποιήσει μια ιατρική ομάδα γρήγορα», τόνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα. Η προσφορά μας να αποστείλουμε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης είναι μέρος της προσπάθειας να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες ιατρικής φροντίδας τις επόμενες εβδομάδες».

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας»

Στην κλινική ένας άντρας λαμβάνει φροντίδα και οδηγίες για αφυδάτωση, φαίνεται τρομερά αδύναμος, εύθραυστος, στραγγισμένος από ζωή. Ένα παιδί παραπονιέται για πόνο στα αυτιά, μια νεαρή γυναίκα ζητά βοήθεια γιατί το μωρό της κλαίει σπαρακτικά και φοβάται ότι είναι άρρωστο. Κλαίει κι αυτή μαζί του από την αγωνία της. Ο Μπγιάρτε, η Μαριάνε, η Κατρίνε, η Γιάνε, ο Άσλε, η Μέτε, ο Τόμι και το υπόλοιπο προσωπικό της κλινικής καθησυχάζουν, εξηγούν, περιποιούνται τραύματα, ολοκληρώνουν κλινικές εξετάσεις, δίνουν οδηγίες. «Οι πρόσφυγες που έρχονται στην κλινική χρειάζονται περίθαλψη για διάφορους λόγους», εξηγεί ο Τζόνι Άσλακσεν. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αφυδατωμένοι, κάποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που επιδεινώνονται από τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Έχουμε στην ομάδα μαίες, παιδιάτρους, γυναικολόγους, ώστε να παρέχουμε την ενδεδειγμένη φροντίδα σε γυναίκες και παιδιά, και οι υπόλοιποι είναι γενικοί γιατροί, με δυνατότητα να φροντίζουν τραυματισμούς, πληγές, μώλωπες κ.λπ. Υπάρχουν πρόσφυγες σε άσχημη κατάσταση, είναι εμφανές ότι χρειάζονται βοήθεια και περίθαλψη, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα. Είναι συνάνθρωποί μας, ανθρώπινα όντα, που είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε όμως κλινική ημερήσιας φροντίδας, μπορούμε να εξετάσουμε και να δώσουμε βασική περίθαλψη και πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια να παραπέμψουμε σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε τοπικά νοσοκομεία».

Οι Νορβηγοί «άγγελοι» των προσφύγων-2
Πολλοί από τους πρόσφυγες που προσέρχονται στην κλινική υποφέρουν από αφυδάτωση και τραυματισμούς. © Morten Harangen, NOR EMT

Μια τυπική ομάδα συναπαρτίζεται από περίπου είκοσι άτομα, εκ των οποίων τέσσερις είναι γιατροί, έντεκα νοσοκόμες και πέντε διοικητικό προσωπικό, και επιχειρεί σε μία περιοχή για περίπου έξι εβδομάδες – το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες.  Η ομάδα της Λέσβου αποτελείται από είκοσι δύο άτομα, δεκαεπτά γιατρούς και νοσοκόμες και πέντε διοικητικούς υπαλλήλους (υπεύθυνος Τύπου, ασφάλειας κ.λπ.). Είναι πλήρως αυτάρκεις σε ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό και έχουν τη δυνατότητα και τους πόρους να δέχονται έως και εκατό ανθρώπους ημερησίως για τις έξι εβδομάδες που τυπικά διαρκεί η αποστολή τους. Στη Λέσβο αναμένεται να μείνουν περίπου τρεις εβδομάδες, πάντα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. «Τύχαμε πολύ θερμής υποδοχής από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στη Λέσβο τόσο από τις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας όσο και από τον ντόπιο πληθυσμό, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους υπευθύνους του ΕΟΔΥ, αλλά και το προσωπικό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη δομή», σημειώνει ο κ. Άσλακσεν. 

Η εμπειρία του Μπέργκαμο

Ο ίδιος βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον Απρίλιο, στη βόρεια Ιταλία, ως μέλος της νορβηγικής ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης που έσπευσε στην περιοχή για να συνδράμει το ιταλικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. «Τοποθετηθήκαμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Μπέργκαμο. Η κατάσταση θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, οι υγειονομικές υπηρεσίες είχαν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια», θυμάται.

Οι Νορβηγοί «άγγελοι» των προσφύγων-3
Η νορβηγική ιατρική ομάδα περιλαμβάνει γενικούς γιατρούς, μαίες, παιδιάτρους, γυναικολόγους και νοσηλευτές. © Morten Harangen, NOR EMT

«Μεταβήκαμε εκεί, έπειτα από αίτημα της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, πολλοί Ιταλοί συνάδελφοι είχαν συμμετάσχει σε εκπαιδεύσεις Νορβηγών γιατρών στην αντιμετώπιση του Covid-19 και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που μπορούσαμε να επιστρέψουμε τη βοήθεια εκείνη τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης». Κάνει λόγο για μια σοκαριστική εμπειρία: «Για τους περισσότερους Ιταλούς συναδέλφους μας ήταν μια τρομερή δοκιμασία, πολλοί είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους από τον ιό. Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς είχαμε επισκεφθεί την Ιταλία σε διακοπές και ήταν συγκλονιστικό να βλέπουμε τη χώρα σε καραντίνα». Η παραμονή τους εκεί ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις εβδομάδες και επέστρεψαν στην πατρίδα τους ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μελών της ομάδας. Αρκετοί από τους γιατρούς της αποστολής στην Ιταλία βρίσκονται τώρα στη Λέσβο και διαθέτουν την εμπειρία και τον εξοπλισμό (ατομικής προστασίας, αλλά και ιατρικό), ώστε να υποδεχτούν και νοσούντες από τον ιό. «Αν χρειαστεί, θα συνδράμουμε και στην περίθαλψη του ντόπιου πληθυσμού, σε συνεννόηση με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές», τονίζει. «Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι θα παρέχουμε βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται».■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή