Ο ορισμός του value for money

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μενού της Νένας Ισμυρνόγλου στο Ella είναι η επιτομή της εμπνευσμένης ελληνικής κουζίνας, που σέβεται το μυαλό, την καρδιά και την τσέπη μας.

Σας δίνω παρευθύς τα SOS, τα οπωσδήποτε, από το φθινοπωρινό μενού της Νένας Ισμυρνόγλου στο Ella, στο Σύνταγμα:

Η γαριδόσουπα: ζωμός από πετρόψαρα ενωμένος με μπισκ γαρίδας-καραβίδας, ηδυσμένο το όλον με γάλα καρύδας, κόλιανδρο, μοσχολέμονο, σαφράν, λέμονγκρας. Ο ζωμός αγκαλιάζει τρία μπαμπάτσικα γαριδοκεφτεδάκια, οιονεί ντάμπλινγκ, αλλά χωρίς κάλυμμα ζύμης. Άφθονο χοντροκομμένο ψαχνό γαρίδας και μυρωδικά, δεμένα μόνο με κορν φλάουρ και ασπράδι αυγού. Ένα πιάτο που μοσχοβολάει φαντασία, γούστο και μέτρο. 

Το ατζέμ πιλάφι: αρνάκι μπρεζέ σε αρωματικό «τσάι» από αρμπαρόριζα, λεβάντα, δεντρολίβανο, κάρδαμο, θυμάρι. Το αρνί, αφού μαγειρευτεί, ξεκοκαλίζεται και ο ζωμός παγώνει γρήγορα για να αφαιρεθεί το λίπος. Το ρύζι σιγομαγειρεύεται μες στον ζωμό μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο, μελάτο πιλάφι, το οποίο δένει με ολίγον στακοβούτυρο. Στο τέλος ανακατεύεται με μπόλικο ψαχνό αρνιού και καρυκεύεται με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το πιλάφι παραμένει κλασικό, δυνατό, δεν σε ξενίζει τίποτα, είναι όμως συγχρόνως εξαιρετικά λεπτοδουλεμένο, με ένα βελούδινο αρωματικό υπόστρωμα που απογειώνει το φαγητό. 

Μικρά μπιφτέκια με κιμά γαλοπούλας, ζουμερά και αρωματικά, με πίτες, τηγανητές πατάτες και κρασάτη σάλτσα γραβιέρας σε πυρίμαχο μπολάκι, περασμένη για λίγο από τον φούρνο. Τι ωραία ιδέα!

Μακαρόνια με κιμά: Σιουφιχτά με μικροσκοπικά κεφτεδάκια αρνίσια, μαγειρεμένα σε ελαφριά σάλτσα με ντοματάκια Santo, θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο. 

Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο βέργας, με φέτα Κωσταρέλου, ξύσμα μοσχολέμονου και μια ιδέα κανέλα. 

Γαλοπούλα κονφί σε ελαιόλαδο με θυμάρι. Σερβίρεται με κάστανα στιφάδο. Χοιρινό με εσπεριδοειδή και ψητά κυδώνια. 

Κλείσαμε με αχλάδι ποσέ σε γλυκό κρασί με κάρδαμο, συνοδεία παγωτού με πράσινο φιστίκι. Είχε τελειώσει το προφιτερόλ. 

Η μαγειρική της Νένας είναι συγκινητική. Γεροδεμένη, πλην όμως ανάλαφρη, πλουμιστή, αλλά συγχρόνως λιτή. Ζεστή, φιλική, την ίδια στιγμή όμως σπαρταριστή και ξαφνιαστική. Απολύτως προσγειωμένη στο εδώ και τώρα, στην ανάγκη για χάδια, για ελληνικότητα, για μια κουζίνα που αφουγκράζεται την εποχική γη, που δοξάζει τα προϊόντα του τόπου στη σωστή ώρα, μια ουσιωδώς «πράσινη» κουζίνα, αλλά όχι διδακτική, σίγουρα όχι μαρκετινίστικη. Αληθινή και αληθινά απολαυστική. Άφεριμ! 

Για να χορτάσει μια παρέα, υπολογίστε περί τα 15-22 ευρώ το άτομο. Ναι, καλά διαβάσατε, γι’ αυτή τη λεπτοδουλεμένη κουζίνα, με τις εκλεκτές πρώτες ύλες, η τιμή είναι σκανδαλωδώς χαμηλή. Το αυτό ισχύει και για τη λίστα κρασιών. Να πάτε, και τους χαιρετισμούς μου.

Ella Greek Cooking, Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/210-33.15.547. Ανοιχτά καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) 10.00-00.00. 
Κόστος: περίπου 15-22 €/άτομο, χωρίς τα ποτά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή