Εσείς τι θα κάνετε απόψε;

Ο Άγιος Βαλεντίνος και ένα κλασικό μιούζικαλ του 1942.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν μιλούν τα μάτια» θα μπορούσε να είναι η παλιομοδίτικη λεζάντα μιας ελάχιστα τυπικής σκηνής, με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο, από μια κλασική ταινία του 1942. Έστω και για τις ανάγκες ενός μιούζικαλ όπως το «Holiday Inn», όπου το αδιαμφισβήτητα μεγάλο όνομα είναι φυσικά ο Μπινγκ Κρόσμπι, ένας από τους πιο εμβληματικούς και εμπορικούς σταρ του 20ού αιώνα. «Τυχερή» συμπρωταγωνίστρια η Μάρτζορι Ρέινολντς, ηθοποιός που είχε το δικό της μερίδιο στη χρυσή εποχή του Μπρόντγουεϊ και του Χόλιγουντ· μάλιστα, καταγράφεται και μια σύντομη εμφάνισή της στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Το μιούζικαλ, στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε ο Φρεντ Αστέρ, έμεινε στην ιστορία χάρη στο περίφημο «White Christmas», που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού (μουσική: Ίρβιν Μπερλίν), ερμηνευμένο από την αξέχαστη φωνή του Κρόσμπι.

Τα γυρίσματα της ταινίας διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 1941, εξαιτίας της αεροπορικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, η οποία σήμανε και την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντως, ο Άγιος Βαλεντίνος συνεχίστηκε να γιορτάζεται κανονικά, ενώ πολλές δεκαετίες αργότερα ξεκίνησε η «εξαγωγή» του και σε χώρες που αγνοούσαν το έθιμο κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα. Μία από αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα. Φέτος δεν έχουμε πόλεμο, αλλά κάτι που μοιάζει με πόλεμο. Ο λεγόμενος και «Άγιος των ερωτευμένων» αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του στον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή