Ελένη Ανδρεάδη: Η πράκτορας του πλανήτη

Ελένη Ανδρεάδη: Η πράκτορας του πλανήτη

Η Ελένη Ανδρεάδη χρησιμοποιεί τα παιδικά βιβλία για να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πλαστικό τέρας απειλεί να πνίξει τον πλανήτη, ενώ ο υπερκακός Ιβάν φον Βαμπάουερ έχει απαγάγει την Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ, της μυστικής υπηρεσίας που ψάχνει παιδιά να σώσουν τον πλανήτη γιατί οι ενήλικες έχουν αποτύχει. Ο αναγνώστης και οι «πράκτορες του πλανήτη» έχουν είκοσι τέσσερις ώρες για να σταματήσουν την πλαστική ρύπανση. Το πέμπτο βιβλίο της σειράς της Ελένης Ανδρεάδη «Πράκτορες του πλανήτη», η οποία έχει επικεντρωθεί έως τώρα σε σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες, πραγματεύεται το θέμα της πλαστικής ρύπανσης. 

Η Ελένη Ανδρεάδη, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με ειδίκευση στην περιβαλλοντική πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης, ίδρυσε το 2009 τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία υλοποιεί προγράμματα με τη συμμετοχή χιλιάδων παιδιών, τα οποία έχουν βραβευτεί για την καινοτόμο προσέγγισή τους από το Υπουργείο Παιδείας. Η ομότιτλη σειρά παιδικών βιβλίων –κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο– έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου, κυκλοφορεί ήδη στην Αίγυπτο, σύντομα σε Κίνα και Κορέα και τα δικαιώματά τους έχουν πουληθεί σε Αμερική, Τουρκία και Μέση Ανατολή. 

«Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα», λέει η Ελένη Ανδρεάδη, αλλά και επειδή «σώζουν τον πλανήτη εκεί που ενήλικες έχουν αποτύχει. Τα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα από τους γονείς τους». Θεωρεί ότι οι γονείς θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των παιδιών: «Να αγαπήσουν μαζί τη φύση, να περάσουν χρόνο στη φύση. Δεν μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν αγαπάς, και να αγαπήσεις πραγματικά κάτι που δεν γνωρίζεις». Τι θεωρεί ότι χρειάζεται ένα παιδί για να γίνει ένας αποτελεσματικός «πράκτορας του πλανήτη»; «Χρειάζεται γνώσεις αρχικά, και αυτό προσπαθώ να δώσω στα παιδιά, αλλά και την αυτοπεποίθηση πως η ατομική πρωτοβουλία είναι σημαντική, και πως στον δρόμο θα βρεις φίλους και συμμάχους. Τα σημαντικότερα κινήματα ξεκίνησαν ως όνειρα κάποιων λίγων και προχώρησαν με μικρά βήματα». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή