Η εκατόμβη των πεύκων

Γιατί η «Μήδεια» άφησε πίσω της ξεριζωμένα δέντρα.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μια είναι το μεγαλείο της φύσης της Αττικής. Τα ψηλά πεύκα του Διονύσου σχεδόν εκμηδενίζουν την ανθρώπινη παρουσία. Κι από την άλλη γινόμαστε μάρτυρες μιας καταστροφής. 

Είναι Τετάρτη πρωί, την επαύριο του επικού περάσματος της «Μήδειας» από την πρωτεύουσα, και δεν ξέρουμε τίποτα για τον άντρα με το φτυάρι στον ώμο. Πρόκειται για κάτοικο της περιοχής; Ή μήπως είναι μέλος συνεργείου που έχει μεταβεί στις παρυφές του δάσους για να αποκαταστήσει τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την πτώση εκατοντάδων δέντρων, αφήνοντας πλήθος νοικοκυριών στο σκοτάδι την πιο δύσκολη ώρα;

Όταν το πάρτι της χιονόπληκτης Αθήνας έλαβε τέλος, το άγριο θέαμα των πεσμένων, ξεριζωμένων δέντρων δεν ήταν δυστυχώς προνόμιο των βόρειων προαστίων. Μια μικρή βόλτα στο κέντρο ήταν αρκετή για να αποκαλύψει την έκταση της απώλειας. Αλλά γιατί τώρα; Δεν χιόνισε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έμπειροι γεωπόνοι και δασολόγοι δίνουν μια σειρά εξηγήσεις, που ακούγονται πειστικές: έπαιξε ρόλο η διάρκεια και η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου· δεν υπήρξαν παύσεις ούτε ισχυρός άνεμος που θα απέτρεπε τη συσσώρευση του χιονιού σε καταπονημένα ή ακόμα και σε άρρωστα και γηραλέα δέντρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τέλος τους ήταν προδιαγεγραμμένο. Απλώς φροντίσαμε να δείχνει κάπως έτσι.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή