Ντελίβερι από Λέρο

Βάζουμε στο τραπέζι λιχουδιές από το μακρινό νησί. 

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα, το ντελίβερι ήρθε από πολύ μακριά. Και δεν ήταν φαγητό, έτοιμο μαγειρεμένο σε χαρτοκούτι. Ήταν ένα χαριτωμένο ξυλοκιβώτιο, μια κιβωτός, με καλούδια του νησιού, μια πρωτοβουλία του Σωματείου Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου προς δημοσιογράφους για να γνωρίσουμε το νησί τους. Μια συνοδευτική καρτ ποστάλ γράφει: «Το κουτί Leros Stories είναι ένα δείγμα των τοπικών παραγωγών μας που διηγούνται τη δική τους ιστορία, τον μόχθο τους, τα όνειρά τους, τις μνήμες τους και το μεράκι τους. Εμπνευσμένοι από τη φύση, την τοπική γαστρονομία, την κουλτούρα και την παράδοσή μας. Προϊόντα νησιώτικα, χειροποίητα από ανθρώπους για… ανθρώπους! Είναι όλα περιορισμένης παραγωγής, εξαρτώμενα από την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων».

Σε τέσσερις προτάσεις, όλο το branding που χρειάζεται η ελληνική γαστρονομία. Προϊόντα αυθεντικά, με ανθρώπινο μπόι, προϊόντα με ιστορία, που σέβονται τον τόπο και τον κύκλο του χρόνου. Προϊόντα της μνήμης, που παράγουν μνήμη, σέβονται τη φύση και προάγουν την τοπική κουλτούρα. Εύγε, γιατί παραγωγοί και επαγγελματίες της εστίασης του νησιού γίνονται ένα και μας θυμίζουν προς τα πού πρέπει να κοιτάμε. 

Τα καλούδια: τα αλίπαστα Λαλάς (22470-22814, mailto: [email protected]), ένα συγκλονιστικό χαβιάρι κολιού, ένα πατέ από ψαχνό και αυγά κολιού και παστός γαύρος γουρλομάτης, είδος γαύρου των τοπικών θαλασσών. Μεζέδες περιωπής και για να αρτύσουμε μοναδικά μακαρονάδες και πιλάφια, μπρουσκέτες, σάλτσες, σαλάτες, ένα σωρό παρασκευές. Είναι τσιμπημένα στο αλάτι, με έξοχη ιωδιούχο, λιπαρούτσικη νοστιμιά. Ένα μαστόρικο βιολογικό κρασί, τον Πλεφούτη, Μαντηλαριά με Μερλό, από το Κτήμα Ήσυχου. Μια ντοματόσαλτσα-αριστούργημα, χωρίς συντηρητικά, από τη βιοτεχνία Γεύσεις Λέρου, που παρασκευάζει σάλτσες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά. Ένα ρωμαλέο θυμαρίσιο μέλι, από αυτά τα αιγαιοπελαγίτικα, που λειτουργούν ως το απόλυτο μέτρο σύγκρισης.

Παραγωγός του ο Γιώργος Σκοπελίτης (6998-507363,22470-22920, mailto: [email protected]). Μια αυθεντική σουμάδα από το ζαχαροπλαστείο Ρεπαπή (www.repapis.com.gr, 22470-23200-201), που δεν χορταίνεται. Ένα ιδιαίτερο ποτό από αρμπαρόριζα από το Sweet Leros (www.sweetleros.gr, 6984-157024). Και μια συλλογή θεσπέσιων βοτάνων από την «Καζέρμα των Βοτάνων» (22470-28016, caserma.gr), το επισκέψιμο αγρόκτημα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι Λακκίου. 

Αν θέλουμε να στηρίξουμε τους ακρίτες μας, ας στηρίξουμε εμπράκτως τις δραστηριότητές τους, που στην περίπτωσή μας είναι γαστριμαργικώς συναρπαστικές. 
Κάποια προϊόντα, όπως τα αλίπαστα Λαλάς, τα βρίσκουμε σε παντοπωλεία. Άλλα μπορούμε να τα παραγγείλουμε ή να ζητήσουμε από μαγαζιά να τα φέρουν. 

Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected].■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή