Επιστροφή στο Λονδίνο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τους δύο μόνιμους δραστήριους εκθεσιακούς της χώρους, η φημισμένη γκαλερί Serpentine γράφει ιστορία, εδώ και δύο δεκαετίες, και με το καλοκαιρινό της περίπτερο. Την αρχή έκανε το 2000 η Ζάχα Χαντίντ, ενώ μέχρι το 2019 είχαν συμβάλει στην επιτυχία του θεσμού μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της διεθνούς σκηνής – από τον Ζαν Νουβέλ μέχρι τον Φρανκ Γκέρι. Πολύχρωμα κουκούλια, πυραμίδες και τρισδιάστατα πλέγματα, εγκατεστημένα στην καρδιά των κήπων του Kensington, άνοιγαν τις πύλες τους στο κοινό για τρεις μήνες –όσο διαρκούσε η θερινή περίοδος– φιλοξενώντας μια σειρά από αιφνίδια δρώμενα και αλληλεπιδρώντας με το φυσικό τοπίο. 

Επιστροφή στο Λονδίνο-1

Το 2020, ωστόσο, μας δίδαξε πως είναι μάλλον μάταιο να προγραμματίζεις σε στενά περιθώρια. Η κατασκευή που υπογράφει το διεθνώς αναγνωρισμένο γραφείο Counterspace με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ θα παραμείνει στον χώρο έως τον Οκτώβριο του 2021, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των ανθρώπων να έρχονται κοντά, να επικοινωνούν και να μαθαίνουν από τις διαφορές στον τρόπο ζωής και σκέψης των συνομιλητών τους. 

Επιστροφή στο Λονδίνο-2

Η Sumayya Vally ηγείται της αμιγούς γυναικείας αρχιτεκτονικής ομάδας – είναι όλες 31 ετών, οι νεότερες στις οποίες έχει ποτέ ανατεθεί η κατασκευή pavillion. Εμπνεύστηκαν από τα διαφορετικά αυτά συλλογικά βιώματα και συνήθειες και, καθώς φέρνουν στον πυρήνα του έργου τους θέματα αστικής μνήμης και ταυτότητας, επέλεξαν να τα φωτίσουν. Στο συγκεκριμένο project, στοιχεία από υπάρχοντες χώρους με ιδιαίτερη σημασία για τους μετανάστες και άλλες περιφερειακές κοινότητες στο Λονδίνο, όπως το Brixton ή το Hoxton, μεταγράφονται υπαινικτικά στο νέο κτίσμα, αποτυπώνοντας σε μικρή κλίμακα το υπέροχο μωσαϊκό μιας πολυπολιτισμικής πόλης.

*Έως 17/10/2021, www.serpentinegalleries.org 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή