Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, η οποία συνδυάστηκε με μια θεαματική ανανέωση των εκθεμάτων, η υπεύθυνη της περίφημης συλλογής, Μαρία Κουτσομάλλη, προτείνει πέντε πραγματικούς θησαυρούς από την επανέκθεση, που αριθμεί 58 νέα έργα.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Christo & Jeanne-Claude, Packed Coast (1969)

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια-1

Ανοίγοντας τη συλλογή τους στον Christo και στη Jeanne-Claude, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή εξέφρασαν τον θαυμασμό τους γι’ αυτό το μοναδικό ζευγάρι καλλιτεχνών, που πάντα δημιουργούσε, εντελώς ανεξάρτητα, εφήμερα έργα για όλους. Διάλεξαν ένα προπαρασκευαστικό έργο για την πρώτη τους μεγάλη εγκατάσταση, που στήθηκε στην Αυστραλία το 1969. Με το γνωστό τους πανί κάλυψαν 2,5 χιλιόμετρα ακτής, δηλαδή περίπου 90.000 τετραγωνικά μέτρα, και σε σημεία όπου το ύψος του γκρεμού μπορούσε να φτάσει τα 25 μέτρα.


Παναγιώτης Τέτσης, Λαϊκή Αγορά (1981)

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια-2

Το Ίδρυμά μας συνεχίζει να αποκτά καινούργια έργα. Πέρα από τις αγορές, παίζουν σημαντικότατο ρόλο και οι δωρεές καλλιτεχνών. Ο Παναγιώτης Τέτσης, για να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Κουτσομάλλη για την έκθεσή του στην Άνδρο το 2006, οργάνωσε μία από τις σημαντικότερες δωρεές στο Ίδρυμά μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε φέτος την ευκαιρία να την αναδείξουμε. Πέρα από τη Σίφνο, παρουσιάζουμε δύο πανό της μνημειακής του Λαϊκής Αγοράς. Το μήκος του έργου, 248 x 810 εκ., του δίνει τον κυρίαρχο ρόλο στον ανανεωμένο μας 3ο όροφο και μας πλημμυρίζει με αισιοδοξία, χαρά και χρώμα. Κάτι που μάλλον το έχουμε όλοι ανάγκη.


Mark Chagall, Pour Basile et Elise (1969)

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια-3

Περίπου την ίδια περίοδο, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή διατηρούν στενή επαφή με τον Marc Chagall. Τους καλεί στο σπίτι του, στο Saint-Rémy-de-Provence. Τον υποδέχονται στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του έργου Πορτρέτο της ΕΒΓ, που βρίσκεται στο λόμπι του μουσείου μας, ο Chagall τούς στέλνει διάφορα σχέδια, κυρίως της συζύγου του Vava. Τους δίνει επίσης ένα σχέδιο γεμάτο τρυφερότητα και χιούμορ, όπου ο Chagall, με τα χαρακτηριστικά του σγουρά μαλλιά, παίρνει τη θέση της Ελίζας και ο Βασίλης, αλλά και η σκυλίτσα Princess απεικονίζονται δύο φορές.


Fernando Botero, Portrait of EBG (1982)

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια-4

Ο Fernando Botero έχει ζωγραφίσει ελάχιστα πορτρέτα με γνωστά του μοντέλα. Η Ελίζα Γουλανδρή είναι από τις ελάχιστες γυναίκες που είχαν αυτή την τύχη. Τους συνέδεε βέβαια μια βαθιά φιλία, κυρίως χάρη στη γυναίκα του Botero, τη Σοφία Βάρη. Ο ζωγράφος εμπνεύστηκε εδώ από τον Velázquez, τοποθετώντας την Ελίζα μπροστά σε ένα σκούρο φόντο, που διάλεξε για την περίσταση ένα φόρεμα του Valentino καθαρά επηρεασμένο από την ισπανική μόδα της εποχής του μετρ. Προσαρμόζει βέβαια τη σιλουέτα της στα δικά του μέτρα, παρουσιάζοντάς την πιο στρογγυλή και στρουμπουλή.


Pablo Picasso, προφίλ γυναίκας (1969)

Συλλογή Γουλανδρή, η συνέχεια-5

Το ζεύγος Γουλανδρή γνωρίζει τον Pablo Picasso στα τέλη της δεκαετίας του 1960, χάρη στον Ernst Beyeler. O γνωστός Ελβετός γκαλερίστας είναι τότε ο πιο έμπιστος έμπορος του ζωγράφου, ο μοναδικός στον οποίο ανοίγει το εργαστήριό του λέγοντας: «Να πάρετε ό,τι θέλετε!». Στη διάρκεια μιας κοινής επίσκεψής τους στο Mougins, την 1η Απριλίου του 1970, ο Picasso τούς κάνει δώρο αυτή την αφίσα, που προωθεί την έκθεση που φιλοξενεί την ίδια περίοδο ο Beyeler στην γκαλερί του στη Βασιλεία. Η αφιέρωση που τους κάνει στο κάτω μέρος του έργου δείχνει πως, παρότι είναι 88 ετών, δεν έχει χάσει ίχνος από την ανεπανάληπτη φαντασία του.

Ιnfo:
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή: 10.00-20.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή