Το πιο νόστιμο μυστικό της Ρόδου

Το πιο νόστιμο μυστικό της Ρόδου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τέχνη της μαγειρικής και της φιλοξενίας υπηρετούν με σεβασμό και ταπεινότητα οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου Παράγκα στα Απόλλωνα της Ρόδου, Γιάννης Ευθυμίου και Φωτεινή Σεντονά. Στην είσοδο του χωριού, στην πάλαι ποτέ λέσχη των Ιταλών αξιωματικών, ο Γιάννης κάνει το γούστο του επάγγελμα και το κάνει με τόσο κέφι, που σε σκλαβώνει. 

Ήμουν μονίμως με ένα πλατύ χαμόγελο απ’ το ένα αυτί μέχρι το άλλο. Απορούσα με αυτήν εδώ την έκπληξη. Πώς γίνεται να μην είναι πασίγνωστη αυτή η ταβέρνα, που υπηρετεί άκοπα την τάση των 0 km, με παραδοσιακή ροδίτικη κουζίνα και ντόπια υλικά· που σερβίρει δικό της ψωμί ολικής με μέλι, άζυμα τηγανόψωμα και λαδόπιτες πάνω σε γλυφόνι (δυόσμο), ασκινό (σχίνο), κλαδιά μυρτιάς και αλεσφακιά (φασκόμηλο)· που αποθεώνει χόρτα συλλογής τους και βότανα με ανθό αλατιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του Προφήτη Ηλία· που κάνει μελιτζάνες με ταχίνι, πιταρούδια με ρεβίθια και κολοκάσια με άρωμα τσιτσίμπρι (τζίντζερ), και ανθότυρο μέσα σε ζυμωτό φύλλο μαζί με γλυκό κρασοστάφυλο· που μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο, στην τσούκα (τσουκάλι), στα κάρβουνα και σερβίρει σε ζωγραφιστά πήλινα πιάτα με πινελιές από τη ροδίτικη λαογραφία· που εκπονεί πιάτα για χειροκρότημα: μασητερή γίδα στιφάδο, κατσικάκι καπαμά με φασόλια ή ρεβίθια, καραβόλους γιαχνί, ριφάκι με πατάτες μέσα σε αυτοσχέδια γάστρα από λάσπη, συκωταριά κατσικερή με λεμόνι και μακριά μυρωδιά (δηλαδή κύμινο). Και που το αφράτο ρυζόγαλο είναι να κλαις, η λίστα αποκλειστικά με δωδεκανησιακά κρασιά, τα ποτήρια κολονάτα και σωστά. 

Το πιο νόστιμο μυστικό  της Ρόδου-1

 

«Το καλοκαίρι είμαι στις κουζίνες, τον χειμώνα στις οικοδομές. Σπάνια ταξιδεύω». Και όμως, ο Γιάννης είναι πέρα για πέρα σύγχρονος. Μάγειρας μπροστά από την εποχή του. Λες οι Ροδίτες να κρατούν επί τούτω αυτή την ταβέρνα μυστικό; Αφού φεύγοντας υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις παρέες ντόπιων σε αναμονή για τραπέζι… 

MOOD Καλοκαιρινό. 
CROWD Ντόπιοι και… μυημένοι.
ΚΟΣΤΟΣ 15-25 €/άτομο χωρίς ποτά.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Απόλλωνα, Ρόδος, Τ/22460-91.247.
ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Καθημερινά 12.30-20.00.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή