Η Μπουμπουλίνα στο Μπενάκη

Με συστατικό τις πολύχρωμες κλωστές, η Τζόη Σταθοπούλου δημιούργησε τα περίτεχνα φωτιστικά-τοτέμ REYWAL.

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΚΑΜΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ δένονται περίτεχνα πάνω σε έναν σιδερένιο σκελετό, αποτελώντας τη βάση μιας φωτεινής εγκατάστασης. Με γνώμονα το φως που διαχέεται στον χώρο μα παραμένει διακριτικό, η Τζόη Σταθοπούλου δημιούργησε τη σειρά φωτιστικών REYWAL − ένα αντίστροφο λογοπαίγνιο της λέξης LAWYER (δικηγόρος). Η ίδια άφησε τη δικηγορία, αναζητώντας έναν τρόπο να συνδέσει το αντικείμενο που εκπέμπει φως με την τέχνη, όπως έγινε με τη συλλογή των τοτέμ. «Πρόκειται για φωτιστικά αποτελούμενα από δύο κομμάτια, που ενωμένα σαν σύνολο σχηματίζουν μια μορφή/γλυπτό. Αποσπώμενα όμως το ένα από το άλλο, δημιουργούν δύο διαφορετικά αντικείμενα με εντελώς άλλη θεματική», εξηγεί στο «Κ». Στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς φιλοξενούνται τα τοτέμ του Τσολιά και της Μπουμπουλίνας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. «Σκοπός μου ήταν να αναδείξω μια διαφορετική οπτική ανάμεσα στο αντικείμενο φωτισμού που εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και την πολυμορφική διάσταση των REYWAL» αποσαφηνίζει, ενώ εντοπίζει τον αντίκτυπο που έχει στην ίδια η ελευθερία της έκφρασης, γιατί, λέει, «μου προσφέρει την ικανοποίηση της δημιουργίας».

Η Μπουμπουλίνα στο Μπενάκη-1

INFO
Τα τοτέμ του Τσολιά και της Μπουμπουλίνας μπορείτε να τα βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Περισσότερα στο reywal.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή