Άγιοι της νέας εποχής

Ως «ένα Δεκαήμερο του Βοκάκιου μέσω Zoom» περιγράφει ο Aleksandar Todorovic τα έργα του, που παρουσιάζονται στην γκαλερί Dio Horia.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ το 1982, ο Aleksandar Todorovic έμαθε πολύ νωρίς ότι οι πολιτικές ταραχές και η ασαφής γλώσσα των ανθρώπων που κινούν τα νήματα ήταν σταθερά στην ατζέντα. Αντλώντας έμπνευση από την πολιτική και την κοινωνία, δημιούργησε το δικό του τέμπλο «αγίων», στηλιτεύοντας με σκοτεινό, μη πολιτικά ορθό χιούμορ όσους και όσα επιλέγουμε να «αγιοποιούμε» και να λατρεύουμε. Οι σαφείς αναφορές στη βυζαντινή τέχνη και στη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση, τόσο στην τεχνική –χρήση ξύλινων επιφανειών, επιχρύσωση έως ζωγραφική με αυγοτέμπερα– όσο και στη σύνθεση του θέματός του, κάνουν το σχόλιό του να φαίνεται ακόμα πιο παράδοξο. Η αρχική του πρόθεση όσον αφορά τη νέα δουλειά που θα παρουσιάσει στην Αθήνα με τίτλο Brave New Normal World ήταν να μιλήσει για το διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους αυτό πλοηγεί την ύπαρξή μας. Ωστόσο, καθώς η πανδημία επαναπροσδιόριζε την κανονικότητά μας, επέλεξε να επαναφηγηθεί όσα βιώσαμε, με έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισε στη ζωή μας η ψηφιακή τεχνολογία. Διάσημοι χαρακτήρες και σκηνές που «έπαιξαν» ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα media, εμπλουτισμένες με ιδιοφυώς επιλεγμένα emoji και λογοπαίγνια, εικονογραφούν –όχι πάντα με επιείκεια προς τον άνθρωπο– όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Σκεφτείτε το ως ένα Δεκαήμερο του Βοκάκιου, αλλά μέσω Zoom», διευκρινίζει ο ίδιος.

INFO
Από 18/11/2021 έως 15/01/2022, Dio Horia Athens, Μαντζουράκη 16, Νέα Φιλοθέη, diohoria.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή