Το φυλαχτό μας

Για ένα βιβλίο και μια παράσταση, για τη μητέρα της μεξικανικής ποίησης.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια κείμενα το νιώθεις από την πρώτη στιγμή που τα συναντάς ότι θα δεθείς μαζί τους για πάντα. Μεγάλη κουβέντα, αλλά έτσι είναι. Το Φυλαχτό (εκδ. Άγρα, μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος) του Ρομπέρτο Μπολάνιο το διάβασα πριν από 7-8 χρόνια και κατά κάποιον τρόπο με στοίχειωσε. Άλμα εμπρός: πριν από σχεδόν δύο χρόνια η ηθοποιός Μάγδα Κόρπη μού είπε ότι σχεδίαζε να το σκηνοθετήσει στο θέατρο – υπέροχο νέο. Μετά ξέσπασε η πανδημία. Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής. Η ιστορία είναι η εξής: ο στρατός εισβάλλει στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 1968, στην κορύφωση των μεγάλων διαδηλώσεων, που ολοκληρώθηκαν τραγικά λίγες ημέρες αργότερα στην πλατεία Τλατελόλκο. Κατά την κατάληψη του πανεπιστημίου, η ποιήτρια Αουξίλιο Λακουτίρ (βασίζεται σε αληθινό πρόσωπο) έμεινε για κάποιες ημέρες κρυμμένη στις τουαλέτες της Φιλοσοφικής – από εκεί μας μιλάει. Μας συστήνεται ως η μητέρα της μεξικανικής ποίησης. Θυμάται τη ζωή της και θυμάται τους ανθρώπους που συνάντησε και θυμάται την ορμή που έχουν τα νιάτα και βλέπει το μέλλον – το μέλλον των παιδιών της Λατινικής Αμερικής, το μέλλον των ποιητών. Στη σκηνή την υποδύεται η Αγγελική Παπαθεμελή. Ο μονόλογός της έχει κάτι το γλυκά ηρωικό. Η ένταση απορροφάται στο βλέμμα, η μελαγχολία κάνει τη φωνή ευγενική και ο πόνος γεννά αυτό το υπέροχο, απόκοσμο παραλήρημα. Με κάποια κείμενα δένεσαι για πάντα και το Φυλαχτό είναι ένα από αυτά.

Το Φυλαχτό, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μάγδας Κόρπη, ερμηνεύει η Αγγελική Παπαθεμελή. Δευτέρα και Τρίτη στις 9, Θέατρο Οδού Κυκλάδων. 

Το φυλαχτό μας-1ΕΚΔΟΣΗ
Όταν τα έχεις χάσει όλα, αρχίζεις να περπατάς. Όλη τη νοτιοδυτική πλευρά της Βρετανίας, για παράδειγμα. Μετά γράφεις ένα βιβλίο. Το Μονοπάτι του αλατιού (εκδ. Κλειδάριθμος) διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, αλλά είναι η συγκλονιστική, αληθινή ιστορία της Ράινορ Γουίν και του συζύγου της. 

 

 

Το φυλαχτό μας-2ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουάιντε λάτρευε από μικρός τα βιβλία του Κερτ Βόνεγκατ. Κάποτε τον γνώρισε και ξεκίνησε να γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Πέρασαν 39 χρόνια (ο Βόνεγκατ πέθανε το 2007) και το ντοκιμαντέρ είναι επιτέλους έτοιμο: Unstuck in time. Το αναμένουμε διαδικτυακά. 

Το φυλαχτό μας-3ΠΟΙΗΣΗ
Από τις πολλές σελίδες που κανείς μπορεί να τσακίσει στη νέα συλλογή του Δημήτρη Καταλειφού, Πίσω από τζάμια θολά (εκδ. Πατάκη), υπάρχει ένα ποίημα με τον τίτλο Καουμπόι· σύντομο, απλό, ξεκάθαρο, όλη την εβδομάδα βρίσκεται στο μυαλό μου.  

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή