Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες

Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες

Στις πλαγιές των Αγράφων, η ταβέρνα Δόλοπες έχει στο DNA της την φιλοσοφία "farm to table".

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσουχτερή. Τσιμπημένη στο αλάτι, πικάντικη και πιπεράτη, καλοψημένη, με όλα τα βούτυρά της. Και με όλα τα αρώματα του βουνού εκχυλισμένα στη νοστιμιά της. Όλα τα χόρτα και τα μυρόχορτα που βόσκουν οι κατσικούλες ξαμολημένες στη συγκλονιστική φύση ολόγυρα περνάνε στη γεύση της. Το γάλα από ζώα δικά τους, το κοπάδι τους πιο κει. Δαγκώνεις και ανασηκώνεσαι στην καρέκλα σου, για τέτοια νοστιμιά μιλάμε. Γι’ αυτή τη γίδινη φέτα και μόνο άξιζε η ανάβαση στα 1.180 μ. υψόμετρο. Δεν υπερβάλλω. 

Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες-1

Η νοστιμιά της είναι υπερβολική, υπερβατική, σε αρπάζει από τα μούτρα και σε τοποθετεί χωρίς μπλα μπλα στην πυρηνική αλήθεια της παράδοσης, σε κάνει μάρτυρα μιας γνώσης αιώνων αρθρωμένης εν τόπω και εν χρόνω, δημιουργεί πρότυπο καθοριστικό. «Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα κάνουμε», μου είπε η δημιουργός της, Ελένη Στεργίου, που την τυροκομεί. 

Είμαστε στα απερίγραπτα Άγραφα, στην ταβέρνα Δόλοπες, στο χωριό Καρίτσα. Τον χειμώνα το χωριό μετρά σκάρτους 10-15 κατοίκους. Την ταβέρνα την τρέχει η Ελένη μαζί με τρεις συγγένισσές της. Και οι σύζυγοί τους ανακατεύονται, όμως το κουμάντο το έχουν εκείνες. (Ας πω τώρα για τη θέα για να ξεμπερδεύω: μπροστά μια χαοτική χαράδρα, στα δεξιά οι χιονισμένες κορφές των Αγράφων. Τοπίο ασύλληπτο, σχεδόν όσο το φαγητό.) 

Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες-2

Εδώ ξαναθυμηθήκαμε τι σπουδαίο πιάτο είναι η τηγανιά. Όχι αυτή η βραστερή, ξεθεωμένη, ξαναζεσταμένη στα μικροκύματα τηγανιά των φτηνών φοιτητομάγαζων και των νεοταβερνών της δεκαετίας του ’90. Αλλά η σπουδαία χωριάτικη τηγανιά, φαγητό της στιγμής, μεζές χειμωνιάτικος περιωπής, ψημένος τόσο όσο. Εδώ τη φτιάχνουν με χοιρινό δικό τους: το κρέας, κομμένο μπουκιές, ψήνεται ίσα να χρυσίσει και μένει απολαυστικά αφράτο και ζουμερό. Δεν βάζουν πράσο, όπως συνηθίζουν σε άλλα χωριά, μόνο την τελευταία στιγμή αρταίνουν το κρέας στο σαγάνι με χοντροτριμμένη φέτα. Ναι, αυτή τη φέτα για την οποία ομολόγησα τον έρωτά μου προ μερικών αράδων. 

Πλαστός, η πίτα σύμβολο των Αγράφων, μια χορτόπιτα με γλυκά αρωματικά χόρτα και χυλό από καλαμποκάλευρο πάνω κάτω. Ένα λεπτούργημα. Κεφτέδες αγριογούρουνου μέσα σε γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Τι γεύση απίθανη κι αυτή! Στιφάδο με μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, δικό τους κι αυτό, κεφτέδες μοσχαρίσιοι, και ζώχια (με τον τόνο στην παραλήγουσα) βραστά όπως πρέπει. Για το λουκάνικό τους, που φτιάχνεται με οικόσιτο χοιρινό και ζυμώνεται κατ’ εξαίρεση εδώ με μπόλικο ξερό κρεμμύδι –στα άλλα χωριά τριγύρω τα κάνουν με πράσα–, θα ήθελα μια σελίδα ακόμα.

Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες-3

Αυτή εδώ η ταβέρνα είναι ο ορισμός της καλής ταβέρνας. Το «από τη φάρμα στο τραπέζι» είναι στο DNA της, δεν το κάνουν από μόδα, δεν το διατυμπανίζουν, σ’ το λένε απλώς με αφοπλιστική φυσικότητα. Εδώ χορταίνεις τον τόπο. Σε αυτήν εδώ την ταβέρνα θα ήθελα να πιάσω στασίδι. Να ’χω μια γωνίτσα, δίπλα στο τζάκι. Να πάτε, τους χαιρετισμούς μου στις κυρίες και στους κυρίους που διακονούν το μαγαζί και στις δυο τροφαντές γάτες έμπροσθεν, μέσα στο απόλυτο κρύο, που θα σας καλωσορίσουν με την μπλαζέ γατοσύνη τους.

Mood βουνίσιο, εξερεύνησης 
Crowd διαβασμένοι εκδρομείς, ντόπιοι 
Κόστος περίπου 15€/άτομο, με ποτά.  
Διεύθυνση Καρίτσα, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/24410-94.993 
Ημέρες/ώρες λειτουργίας Καθημερινά από το μεσημέρι. 
Κράτηση καλύτερα ναι, ποτέ δεν ξέρεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή