Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου, στη Δράμα. Ο δεκάχρονος αφηγητής ζει με τον πατέρα του, έχει τους φίλους του, τη γάτα του, τις απορίες και το κέφι του, τις παιδικές του ισορροπίες. Μετά, τα χάνει όλα. Το 1941 ξεκινάει στην πόλη η βουλγαρική κατοχή, η περίοδος της οποίας αποτελεί τον κύριο όγκο της αφήγησης σ’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη νουβέλα του Βασίλη Τσιαμπούση, Ο κήπος των ψυχών. Ο συγγραφέας ανατρέχει στην ιστορία της πόλης του και των ανθρώπων της, παρατηρώντας πώς κρυβόμαστε πίσω από ιδιότητες που μας χωρίζουν και ξεχνάμε αυτά που πραγματικά μας συνδέουν. Είναι πολύ ενδιαφέρον να προσέξει κανείς το εξής: στην αρχή της ιστορίας, οι κάτοικοι της Δράμας χωρίζονταν άτυπα βάσει της καταγωγής τους, Πόντιοι και Θρακιώτες. Στα χρόνια της κατοχής χωρίζονταν πολύ ουσιαστικά βάσει της εθνικής τους ταυτότητας, Έλληνες και Βούλγαροι, αλλά και Έλληνες που «βουλγαροποιήθηκαν». Ή Εβραίοι που ακολούθησαν τη δική τους διαδρομή. Και μετά, στον Εμφύλιο, χωρίζονταν βάσει της πολιτικής τους τοποθέτησης. Το τι ήταν ο καθένας σε κάθε περίοδο σφράγιζε τη μοίρα του. Οι αναμνήσεις του αφηγητή παρατίθενται με χαρακτηριστική απλότητα και έναν ρυθμό που δεν μεταβάλλεται, φιλτραρισμένες από τη χρονική απόσταση. Η δική του ιστορία έχει τις ιδιαιτερότητές της, αφενός επειδή περνάει αυτά τα χρόνια στην κρίσιμη παιδική και την πρώτη εφηβική ηλικία, αφετέρου επειδή συνδέεται εντελώς αναπάντεχα και καθοριστικά με έναν Βούλγαρο αξιωματικό. Ένα πολύ καλό βιβλίο από έναν πολύ καλό συγγραφέα.
Η νουβέλα του Βασίλη Τσιαμπούση Ο κήπος των ψυχών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Κάθε βράδυ Σαββάτου προβάλλεται και ένα νέo επεισόδιο της δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ Η γενιά του ’30 της Cosmote TV (στο κανάλι Cosmote History). Κάθε εβδομάδα έρχεται στο προσκήνιο κι ένας εκπρόσωπος αυτής της γενιάς και ζωντανεύει μαζί του η εποχή που καθόρισε τη λογοτεχνία μας.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Με αφορμή την τσορτσιλική ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βρετανικό κοινοβούλιο, ας θυμηθούμε ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε βραβευτεί με το Νόμπελ λογοτεχνίας για τα ιστορικά του απομνημονεύματα. Το πληθωρικό έργο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Τι όμορφο και πόσο παράδοξα αναζωογονητικό: Το Πνοή ζωής (εκδ. Αντίποδες) της Κλαρίσε Λισπέκτορ είναι κάτι σαν μυθιστόρημα, κυρίως μεταμυθοπλαστικό παιχνίδι, ένας περίπου διάλογος ανάμεσα στον συγγραφέα και στην ηρωίδα του, ένα ποιητικό/φιλοσοφικό αίνιγμα. Το τελευταίο έργο της μεγάλης Βραζιλιάνας συγγραφέως.