Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου

Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου

Για τις προφορικές αφηγήσεις που μπήκαν σε σελίδες και ένωσαν τον κόσμο.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φαντάζομαι την εμπειρία της εισόδου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με όρους αντίστοιχους με αυτό που ένιωσα εγώ όταν περιηγήθηκα για πρώτη φορά στο ίντερνετ», γράφει η Ιρένε Βαγιέχο κι έπειτα φαντάζεται τον ταξιδιώτη που αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας εκείνη την εποχή. «[…] πουθενά δεν υπήρξε τόση συγκεντρωμένη πληροφορία, τόση εφικτή γνώση, τόσες αφηγήσεις ικανές να μας κάνουν να νιώσουμε τον φόβο και την απόλαυση του να είσαι ζωντανός». Από τον καιρό εκείνο, από τα χρόνια του Ασουρμπανιπάλ και του Καλλίμαχου του Κυρηναίου μέχρι τα αρχεία της Οξφόρδης, τον Έκο, τον Μπόρχες και τις λίστες βιβλίων του διαδικτύου, η νεαρή Ισπανίδα συγγραφέας περιηγείται σε αυτό που ορίζει ως την «περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Το ταξίδι της στον Πάπυρο (εκδ. Μεταίχμιο) είναι συγκλονιστικό, όχι απλώς επειδή μόνο συγκλονιστικό θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά και επειδή η Βαγιέχο δεν το αφηγείται με την παραδοσιακή μορφή, δομή και γλώσσα ενός δοκιμίου, αλλά με την περιέργεια και τον ενθουσιασμό ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει μια θαυμαστή πορεία. Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την ιστορία, βεβαίως, δεν είναι (μόνο) οι δημιουργοί των βιβλίων, αλλά κι ένα πλήθος ανθρώπων, «οι λησμονημένοι, οι ανώνυμες», όπως γράφει, όλοι όσοι πήραν μέρος στην αλυσίδα που εκτείνεται στον χώρο και τον χρόνο, μεταφέροντας, εκδίδοντας, αντιγράφοντας, πουλώντας ή απλώς διαβάζοντας. Αυτοί που έδωσαν σχήμα στη φαντασία. Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα, καλές αναγνώσεις.

Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου-1Ο Πάπυρος της Ιρένε Βαγιέχο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη. / Ο Βιβλιοθηκάριος (1566) του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου-2ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Μια χορταστική βιογραφία του δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου (1928-2016), γραμμένη από τον Αμερικανό Τζέιμς Μπάρον. Τα χρόνια της Κατοχής, ο δικτατορικός αγώνας, η ζωή και οι γνωριμίες στις ΗΠΑ, η προσωπικότητά του. Ο Άνθρωπος κλειδί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. 

Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου-3ΠΟΙΗΣΗ
Στίχοι με μεγάλη δύναμη και λατινοαμερικανική μαγεία. Ο Χόρχε Μποκανέρα (γεν. 1952) είναι σημαντικός Αργεντίνος ποιητής (με ελληνικές ρίζες, από τη Σάμο) και τον γνωρίζουμε εδώ στην προσωπική του ανθολογία Τα μάτια του λόγου (εκδ. Τόπος). «Όποιος χάνει τις λέξεις», γράφει, «έχει τις μέρες μετρημένες».

Το μαγικό ταξίδι του βιβλίου-4ΕΙΔΗΣΗ
Στο πλαίσιο της προώθησης της καινούργιας του ταινίας, ο Νίκολας Κέιτζ συζήτησε με το κοινό στο Reddit και κάποια στιγμή ρωτήθηκε ποιος είναι ο αγαπημένος του λογοτεχνικός ήρωας. Ο Κέιτζ διάλεξε τον μεγάλο από τους αδερφούς Καραμάζοφ, τον Ντμίτρι, επειδή «ήταν χαρούμενος και δεν είχε ποτέ λεφτά». Ενδιαφέρον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή