Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Το Χόλιγουντ εξοργίζεται στο Twitter

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Το Χόλιγουντ εξοργίζεται στο Twitter

Όλο και περισσότεροι διάσημοι αντιδρούν στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ανατροπή του νόμου που υπερασπίζεται την άμβλωση

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1970, η άμβλωση στο Τέξας ήταν νόμιμη μόνο στην περίπτωση που οι γυναίκες που κυοφορούσαν, βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η «Τζέιν Ρόου» (ψευδώνυμο της Νόρμα ΜακΚόρβεϊ, καθώς η ανωνυμία κατοχυρώνεται από τον νόμο) θέλησε να προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά ο νόμος δεν της επίτρεπε κάτι τέτοιο. Μήνυσε τον εισαγγελέα της επαρχίας του Ντάλας Χένρι Γουέιντ που επίβλεπε την εφαρμογή του νόμου. Το 1971, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. συμφώνησε στην ακρόαση της υπόθεσης και το 1973, έβγαλε την απόφασή του που νομιμοποιεί την άμβλωση σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, προστατεύοντας έτσι συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην ιδιωτικότητα. Η απόφαση – σταθμός στην αμερικανική χώρα έμεινε γνωστή ως Roe v. Wade (Ρόου εναντίον Γουέιντ).

Ρεπορτάζ του Politico επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός προσχεδίου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που δείχνει πως έχει διεξαχθεί ψηφοφορία που ανατρέπει την ιστορική απόφαση. Η διαρροή του εγγράφου έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις, κρατώντας πανό με συνθήματα για το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών. Να σημειωθεί πως το Ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών.

Στον απόηχο του θορύβου της ανατροπής της ιστορικής απόφασης, πολιτικοί και αστέρες από τον χώρο του θεάματος εκφράζουν την οργή τους απέναντι σε αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με κάποιους από αυτούς να αποφασίζουν προσωπικές ιστορίες, όπως η μουσικός Φίμπι Μπρίτζερς. 

Η 19χρονη τραγουδίστρια Ολίβια Ροντρίγκο διέκοψε για μια στιγμή την συναυλία της στην Ουάσινγκτον για να εκφράσει την αντίθεσή της στην αλλαγή του νόμου, σύμφωνα με το Pitchfork. «Τα σώματά μας δεν πρέπει να βρίσκονται ποτέ στα χέρια των πολιτικών. Ελπίζω ότι μπορούμε να υψώσουμε τις φωνές μας, για να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας, να έχουμε μια ασφαλή άμβλωση, το οποίο είναι ένα δικαίωμα που τόσο πολλοί άνθρωποι πριν από εμάς έχουν αγωνιστεί σκληρά για να το αποκτήσουν».

Η Μπέτι Μίντλερ χρησιμοποιεί αρκετά επιχειρήματα στο Twitter που εκτοξεύονται εναντίον των συντηρητικών και της ταύτισης θρησκευτικών απόψεων των επτά από τους εννιά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Η απόφαση Roe v. Wade είναι νόμος του κράτους, εγγυημένος από το Σύνταγμα εδώ και πενήντα χρόνια. Είναι η 14η Τροπολογία (Σ.Σ. τροπολογία που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών και την ισονομία) στο έγγραφο που αποτελεί το θεμέλιο της χώρας μας. Εάν ακυρώσουν αυτή την τροπολογία, τι θα τους εμποδίσει να ακυρώσουν και εκείνες που οι συντηρητικοί διαφωνούν μαζί τους;

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η διαρροή, ο Τζορτζ Τακέι του «Σταρ Τρεκ» επιλέγει την τακτική της έκθεσης των απόψεων που ακούγονται ζωντανά στην τηλεόραση από συντηρητικούς γερουσιαστές. «Είχαν προετοιμάστεί από την αρχή για να ανατρέψουν τον νόμο Ρόου εναντίον Γουέιντ και τώρα βάζουν αυτό το σχέδιο σε κίνηση. Θλιβερό που η θεωρητικά «υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης» γερουσιαστής Κόλινς δεν είδε τα ψέματά τους. Η δήλωσή της ήταν πραγματικά εκνευριστική».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εδώ. Κάψιμο βιβλίων, απαγορεύσεις συζητήσεων στην τάξη για τη φυλή και την σεξουαλικότητα, τη διάβρωση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων που στοχεύουν στους φτωχούς και τους μαύρους. Είναι κυριολεκτικά μια ακροδεξιά καταστολή των δημοκρατικών κανόνων. Τα χειρότερα πράγματα είναι εμποτισμένα με μια παθιασμένη σφοδρότητα», αναφέρει ο Μαρκ Ράφαλο.

Ο σταρ του Mandalorian Πέδρο Πασκάλ μοιράστηκε ένα σύνδεσμο με τα ταμεία και τις οργανώσεις υπέρ των αμβλώσεων που δέχονται δωρεές, ενώ η Μπέλα Χαντίντ και οι ρωσίδες Pussy Riot ενώνουν τις διαδικτυακές φωνές τους σε ένα διαδικτυακό σύνθημα στο Instagram: «Οι άντρες δεν θα έπρεπε να θεσπίζουν νόμους για τα σώματα των γυναικών».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bella 🦋 (@bellahadid)

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Το Χόλιγουντ εξοργίζεται στο Twitter-1

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Το Χόλιγουντ εξοργίζεται στο Twitter-2
Ο Δικαστής Σάμουελ Αλίτο είναι εκείνος που φέρεται να έχει συντάξει το επίμαχο κείμενο που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και διέρρευσε τις τελευταίες μέρες μετά από ρεπορτάζ του Politico. REUTERS/Yana Paskova/File Photo

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή