Ωδή στην αυτοκίνηση

Εμβληματικά οχήματα του 20ού και 21ου αιώνα, στην έκθεση που επιμελήθηκε ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας και λάτρης του αυτοκινήτου Νόρμαν Φόστερ για το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο αυτοκίνητο της Porsche, η εμβληματική Porsche Phaeton, μια Rolls Royce 40/50 Alpine Eagle του 1914, ένα Volkswagen Beetle του 1951 και ένα αυθεντικό Mini Cooper, αλλά και το χαμηλότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, το Lancia Stratos, πρωταθλητής του WRC τη δεκαετία του ’70, και η Mercedes AMG W11, το αυτοκίνητο που χάρισε δεκατρείς νίκες στην ομάδα της Formula 1 τη σεζόν 2020 και θεωρείται από τα καλύτερα αγωνιστικά αυτοκίνητα όλων των εποχών. Είναι μερικά μόνο από τα σαράντα συνολικά αυτοκίνητα του 20ού και 21ου αιώνα που φιλοξενούνται στην έκθεση Motion: Autos, Art, Architecture, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Γκουγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο. Εμπνευστής αλλά και επιμελητής της έκθεσης είναι ο διάσημος Άγγλος αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα πριν από αρκετά χρόνια στο μουσείο, θέλοντας να μοιραστεί το πάθος του για τα αυτοκίνητα.

«Έχουν γίνει εκπληκτικές εκθέσεις τέχνης, αρχιτεκτονικής, αυτοκινήτων, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν έχει ποτέ πραγματοποιηθεί κάποια που να φέρνει κοντά όλες αυτές τις θεματικές. Θέλουμε να γιορτάσουμε την ένωση που δημιουργεί την καθημερινή μας ύπαρξη» σημείωσε ο Φόστερ στα εγκαίνια της έκθεσης, πριν από μερικές εβδομάδες. «Παίρνουμε το αυτοκίνητο ως κάτι δεδομένο. Όμως άλλαξε τον πλανήτη και μπορεί να τον μεταμορφώσει περαιτέρω προς πολύ θετικές κατευθύνσεις». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. «Είμαστε στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής» σημειώνει. «Με κάποιον τρόπο, αυτή η έκθεση είναι ένα ρέκβιεμ της εποχής της καύσης. Ποια είναι τα μαθήματα που παίρνουμε από το παρελθόν; Υπάρχουν πάντα απαισιόδοξα και αισιόδοξα σενάρια. Και εγώ πιστεύω με πάθος ότι το μέλλον είναι πάντα καλύτερο. Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε στην αρχή κάτι αληθινά συναρπαστικού και θετικού».

Ωδή στην αυτοκίνηση-1
Φωτογραφία:GM Design DRIVE TEAM

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά θεματικές συλλογές που τιτλοφορούνται Beginnings, Sculptures, Popularizing, Sporting, Visionaries, Americana, Future. «Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι η κινητικότητα βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη. Το βλέπετε αυτό στην πρώτη συλλογή, με τίτλο Beginnings, όταν το αυτοκίνητο απεικονίζεται ως ένας λευκός ιππότης, ομορφαίνει και καθαρίζει την πόλη που έχει ακόμη τις μνήμες από τη μυρωδιά των περιτωμάτων και των πτωμάτων των αλόγων […] Βλέπει κανείς την εξέλιξη καθώς κινείται ανάμεσα στις διαφορετικές συλλογές». Τα αυτοκίνητα παρουσιάζονται πάνω σε υπερυψωμένες μαύρες πλατφόρμες, που σχεδίασε ο ίδιος ο Φόστερ. Κάθε μοντέλο ήταν προσωπική του επιλογή, η οποία, σημείωσε σε δηλώσεις του ο Φόστερ, ήταν «εντελώς υποκειμενική και έγινε με πλήρη ελευθερία». Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται εννέα αυτοκίνητα από την προσωπική του συλλογή, μεταξύ των οποίων η Chrysler Airflow του 1934, η Jaguar E-Type του 1961 και το Dymaxion Car 4. Τα μοντέλα πλαισιώνουν έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής που σχετίζονται με την κίνηση και την ταχύτητα.

Εκτός από το παρελθόν, η έκθεση εξετάζει και το μέλλον της αυτοκίνησης, φιλοξενώντας προτάσεις φοιτητών από δεκαέξι διεθνείς σχολές αρχιτεκτονικής και ντιζάιν που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιδρύματος Νόρμαν Φόστερ να φανταστούν πώς θα μοιάζει η κινητικότητα στο τέλος του αιώνα.

Info: Η έκθεση Motion: Autos, Art, Architecture θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, guggenheim-bilbao.eus/exposiciones/motion-autos-art-architecture

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή