22ος Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά

22ος Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης: Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά

Στιγμές από τη γιορτή του οίνου της Θεσσαλονίκης.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

22ος Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός με σοβαρότητα και συνέπεια στην υπηρεσία της προώθησης του κρασιού. Διοργανωτής του, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος και συνεργάτες όλοι οι φορείς του κρασιού, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι την κάθε ένωση, δίκτυο, σύνδεσμο οινοποιών και παραγωγών της χωράς. Ένα μεγάλο συμπόσιο με πεδίο τον αμπελώνα της Ελλάδας. Όλοι εμείς που βάλαμε σταθερό παρονομαστή στη ζωή μας το κρασί συναντιόμαστε εκεί, στη Θεσσαλονίκη, και ανανεώνουμε τους όρκους πίστης μας, στον θεσμό, στον οίνο τον περιούσιο.

Από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, 25 κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, Master Sommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, οινο-δημοσιογράφοι, ξαναβρίσκουμε παλιούς φίλους, κάνουμε καινούργιους και η απαιτητική δουλειά της δοκιμής και της αξιολόγησης περίπου 60 δειγμάτων ανά κριτή κάθε μέρα γίνεται κομμάτι του συμποσίου. Αρχιτρίκλινος, φυσικά, ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώτος Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο οποίος από το 2018 που ανέλαβε τον ρόλο άλλαξε άρδην τα δεδομένα των κανόνων διεξαγωγής του διαγωνισμού. Παρόλο που έγιναν πιο δύσκολα και απαιτητικά, όλοι όσοι παρεπιδημούμε στη διαγωνιστική Ιερουσαλήμ πολλά χρόνια χειροκροτούμε με ενθουσιασμό κάθε χρόνο. Αναβαθμίστηκαν οι προσπάθειές μας και η αξιολογητική διαδικασία απέκτησε άλλο νόημα. Για να μην πω για το αστείρευτο χιούμορ του Λαζαράκη! Δεν μπορώ –λόγω χώρου– να αναφερθώ σε όλους τους συντελεστές, πρέπει όμως να σφίξω θερμά το χέρι του διευθυντή του, του διακριτικού, αποτελεσματικού, δημιουργικού, ευγενέστατου Γιάννη Αλμπάνη, και να στείλω από ένα φιλί στην Αλεξάνδρα Ανθίδου και στην Κική Παναγιώτου, που δίνουν ζωντάνια, ενώ λύνουν σε κλάσμα δευτερολέπτου όλα τα προβλήματα.Και στους καλούς φίλους Τασούλα Γεωργαντά, Νίκο Πανίδη, Άννα Γουλιώτη. 

Ας γυρίσω όμως στην αίθουσα διαγωνισμού, στον έβδομο όροφο του Mediterranean Palace. Υπέροχη θέα σε έναν ακύμαντο Θερμαϊκό, στα ιστορικά κτίρια του λιμανιού, στα πλοία που πηγαινοέρχονται και στις κορφές του Ολύμπου. Στα παρασκήνια, χιλιάδες ποτήρια με τον μοναδικό αριθμό των δειγμάτων γεμίζουν με τα 749 δείγματα κρασιών και τα 47 αποσταγμάτων και αρχίζουν να σερβίρονται στα τραπέζια με τάξη και προσοχή.

Έπειτα από τρεις ημέρες δοκιμών, ορίστε τα αποτελέσματα: 77 χρυσά μετάλλια, 180 ασημένια και 297 χάλκινα για τα κρασιά και 9 χρυσά, 6 ασημένια και 15 χάλκινα για τα αποστάγματα.

→ Καλύτερο κρασί του 22ου Διαγωνισμού: Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2020, Τσέλεπος Οινοποιητική.
→ Καλύτερο Απόσταγμα: Μονοποικιλιακό Λημνιό, Βλαδίκας ΑΒΕΕ.

Εντυπωσιάστηκα

•Από τη συμμετοχή και την ποιότητα των αποσταγμάτων και των ρηξικέλευθων προσπαθειών των αποσταγματοποιών!
•Από τον αριθμό των δειγμάτων ρετσίνας και από την εξαιρετική τους ποιότητα! Τρία χρυσά μετάλλια, σε σύνολο 12 δειγμάτων, και όλα τα υπόλοιπα ασημένια και χάλκινα. Καλύτερη η ρετσίνα της Ασημίνας Φράγκου.
•Κλείνω λέγοντας ξανά πόσο περήφανη αισθάνομαι που συμμετέχω σχεδόν ανελλιπώς στο μεγάλο συμπόσιο που λέγεται Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, εύχομαι όλο και περισσότερες συμμετοχές, επιτυχίες, συνέχεια στην ανοδική ποιοτική πορεία. Σημειώστε www.tiwc.gr για μια εικονική περιήγηση στα δρώμενα και στα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή