Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό

Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό

Ο Ισπανός φωτογράφος Αμίν Μεθιάν απαθανάτισε τα έντομα με την τεχνική της μακροφωτογραφίας, κερδίζοντας μια διάκριση στα φετινά Sony World Photography Awards.

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο νεαρός Αμίν Μεθιάν σταμάτησε με το αυτοκίνητό του σε ένα μίνι μάρκετ, για να αγοράσει την τοπική εφημερίδα της Μελίγια. Η Μελίγια είναι μία από τις δύο ισπανικές πόλεις που βρίσκονται στη Βορειοδυτική Αφρική (η άλλη είναι η Θέουτα, σχεδόν απέναντι από το Γιβραλτάρ). «Ο Μελιγιάνος Αμίν Μεθιάν έφτασε στους τέσσερις ενός παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας», έγραφε ο τίτλος κάτω από το λογότυπο της εφημερίδας. Έβγαλε το κινητό του και ανέβασε ένα story στο Instagram, για να μοιραστεί και να θυμάται τη στιγμή. Είχαν περάσει μερικές ημέρες από τότε που ανακοινώθηκε ότι το φωτογραφικό του πρότζεκτ Η τέχνη του μακρόκοσμου (The Art of Macro World) βρέθηκε στους τέσσερις φιναλίστ των Sony World Photography Awards στην κατηγορία Άγρια ζωή και φύση. Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό είχαν φτάσει τις 156.600. 

Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό-1
Η λιβελούλα ψάχνει να τραφεί με τους καρπούς ενός κάστανου. Ο Μεθιάν τράβηξε αυτές τις εικόνες στο γραφείο του, τοποθετώντας χαρτόνια για φόντο.

«Μια μέρα χασομερούσα στα social media πριν πάω στη δουλειά, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μια διαφήμιση από τα βραβεία. Ήξερα πως είναι ένας από τους πιο διάσημους φωτογραφικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως, αλλά δεν έβλεπα τον εαυτό μου να συμμετέχει, καθώς δεν θεωρώ πως είμαι ένας φωτογράφος παγκόσμιας κλάσης. Έστειλα απλώς έξι φωτογραφίες και μερικές εβδομάδες αργότερα είδα πως ήμουν στους φιναλίστ. Απίστευτο συναίσθημα», αναφέρει.

Ο Αμίν Μεθιάν χαρακτηρίζει τον εαυτό του πειραματιστή που έχει αφοσιωθεί στον κόσμο της φωτογραφίας από μικρό παιδί. «Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος, χρησιμοποιώ τη φωτογραφία σαν θεραπεία για να βρω την ειρήνη μέσα μου. Ειδικότερα τη φωτογραφία της φύσης». Ταυτόχρονα, μέσα από το κανάλι του στο YouTube δίνει συμβουλές σε ανθρώπους που μόλις ξεκινούν το ταξίδι τους στη φωτογραφία με μικρό μπάτζετ ή δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την κάμερα.

Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό-2
Ένας μπάμπουρας που τρέφεται από το μέλι του ξύλινου κουταλιού.

Η τέχνη της μακροφωτογραφίας

Οι πρωταγωνιστές στο φωτογραφικό του πρότζεκτ που έφτασε στους τέσσερις φιναλίστ των Sony World Photography Awards (κατηγορία Άγρια ζωή και φύση) είναι τα έντομα. Οι έξι φωτογραφίες παρουσιάζουν έντομα σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που μοιάζουν να τραβήχτηκαν από εξαιρετικά κοντινή απόσταση. Όμως ο Μεθιάν παρέμεινε μακριά από τα «μοντέλα» του, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό φακό που είναι απαραίτητος για την τέχνη της μακροφωτογραφίας. Η μακροφωτογραφία ενδείκνυται για φωτογραφίσεις μικρόσωμων έμβιων οργανισμών, καθώς αναδεικνύει και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, χωρίς να νιώθουν οποιαδήποτε απειλή από τον άνθρωπο. Γιατί όμως την αγάπησε; Και γιατί να φωτογραφίσει έντομα; 

«Ένα από τα πράγματα που με έκαναν να αγαπήσω τη μακροφωτογραφία είναι ότι τα μοντέλα είναι πάντα πραγματικά διαφορετικά μεταξύ τους, κάνοντας τις φωτογραφίσεις πολύ μοναδικές. Με γυμνό μάτι, πολλά έντομα φαίνονται άσχημα και τρομακτικά. Ωστόσο, όταν πλησιάζεις πιο κοντά, αρχίζεις να θαυμάζεις το πόσο περίπλοκα και όμορφα είναι. Μέσα από τις εικόνες των εντόμων μου θέλω να μοιραστώ την κρυμμένη γοητεία του μικρού κόσμου και να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η ομορφιά».

Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό-3
Ένα μεσογειακό έντομο της οικογένειας των πεντατομίδων.

Κυνηγητό ή κρυφτό;

Βλέποντας τις φωτογραφίες του με τη λιβελούλα που περιεργάζεται ένα καρύδι ή τη «γερασμένη» φιγούρα του μάντη (γνωστός στην Ελλάδα ως αλογάκι της Παναγίας, ενώ παγκοσμίως ως δευτεραγωνιστής των ταινιών κινούμενων σχεδίων Κung Fu Panda), έσπαγα το κεφάλι μου για το πώς κατάφερε να οργανώσει την φωτογράφιση. «Όλα τα έντομα στις φωτογραφίσεις που κάνω είναι αληθινά και τα περισσότερα από αυτά είναι ζωντανά και πραγματικά δραστήρια. Απαιτείται αρκετή υπομονή για να προετοιμάσεις το σετ και να κάνεις αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα να μείνουν στατικά στο ίδιο σημείο μέχρι να βγάλεις τις φωτογραφίες. Κάποιες φορές περιμένω μέχρι το βράδυ για να βγάλω τις φωτογραφίες, καθώς ορισμένα έντομα είναι λιγότερο δραστήρια τις νύχτες και το αντίστροφo. Σε πολλές περιπτώσεις, ξεκινούσα μια φωτογράφιση και μετά από δύο ώρες δεν μπορούσα να βγάλω καμία φωτογραφία, γιατί το έντομο είχε δραπετεύσει και είχε κρυφτεί κάπου στο δωμάτιό μου, οπότε έπρεπε να αρχίσουμε να παίζουμε κρυφτό», θυμάται και γελάει. 

Ο φωτογράφος που κάνει τα έντομα να ποζάρουν στον φακό-4
Μην ξεγελιέστε, αυτή η μύγα δεν έχει βαμμένα τα φτερά της, έτσι είναι κανονικά. 

Οικολογία και έντομα

Τα έντομα αποτελούν το βασικό μέρος της τροφικής πυραμίδας και επηρεάζουν το οικοσύστημά μας. Αναρωτιέμαι αν ο ίδιος ήθελε να δώσει μια οικολογική διάσταση στο πρότζεκτ του. «Θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και σταματάμε να θαυμάζουμε κάποια.

Χρωστάμε τη ζωή μας στα έντομα, από τη στιγμή που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της επικονίασης. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαν φυτά ή οξυγόνο, επομένως η ανθρωπότητα χρωστάει την ύπαρξή της σε αυτά. Είναι σαν τους φύλακες αγγέλους που μας στέλνει ο Θεός για να μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, ενώ εκείνα παλεύουν να διατηρήσουν τον πλανήτη ασφαλή. Η ζωή έχει σχεδιαστεί με έναν τέλειο τρόπο», πιστεύει. 

Όσο για τα επόμενα πρότζεκτ του, φαίνεται πως είναι πολυάσχολος, αλλά θα επικεντρωθεί στο Macro Pantone Project, στο οποίο θα μοιράζεται την ομορφιά των εντόμων μέσω χρωματικών contrast και θα φτιάχνει εύστοχες και χιουμοριστικές λεζάντες για τις φωτογραφίες που ανεβάζει στο Instagram. «Βέβαια, νομίζω πως αυτός θα είναι ο λόγος που το National Geographic δεν θα μου τηλεφωνήσει ποτέ για να δουλέψω μαζί τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή