Ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ με άρωμα πορτοκαλιού

Ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ με άρωμα πορτοκαλιού

Ιστορίες για λικέρ πορτοκαλιού που εμπνέουν μια «πειραγμένη» συνταγή για κοκτέιλ Μαργαρίτα.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές σκεφτόμουν το ταξίδι μου στο Μεξικό, στα υψίπεδα του Χάλισκο, στα χωράφια με τις μπλε αγαύες, και ξαφνικά επιθύμησα να φτιάξω μια Μαργαρίτα. Μετρώντας τα υλικά στο σέικερ, με πλημμύρισε η μυρωδιά από το triple sec και με γύρισε χρόνια πίσω, στο πατρικό μου, τότε που οι ονομαστικές γιορτές μοσχοβολούσαν νουγκατίνα και Cointreau. Αχ, αυτά τα λικέρ πορτοκαλιού! Σερβιρισμένα σε λεπτεπίλεπτα γυάλινα και κρυστάλλινα ποτηράκια, σκαλιστά, με λεπτά, ψηλά ποδαράκια, σαν μίσχους. Απαραίτητα σε κάθε ντουλάπι, μακριά από τα παιδιά και τα λαίμαργα λαρύγγια κάποιων μεγάλων, είναι οι μικρές στιγμές πολυτέλειας κάποιων εποχών όπου οι deli απολαύσεις ήταν σπάνιες, δυσεύρετες, άγνωστες. 

Η ιστορία των πορτοκαλένιων λικέρ ξεκινάει κάπου στον 17ο αιώνα. Στη δυτική Ευρώπη, οι μοναχοί παλεύουν με βότανα και μαντζούνια για τα περίφημα ελιξίριά τους, ενώ οι πανίσχυροι Ολλανδοί ταξιδευτές και κατακτητές δημιουργούν τα πρώτα υπέροχα λικέρ από πορτοκάλια. Τα καράβια φέρνουν πίσω στο Άμστερνταμ, «δώρο» από τις αποικίες της Καραϊβικής, τα «πικρά» πορτοκάλια από το νησί Κουρασάο. Οι Ολλανδοί μάστορες ποτοποιοί τα χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν ένα απόσταγμα από σταφύλια. Οι αποξηραμένες φλούδες τους, μαζί με τα άνθη και τα φύλλα, μουλιάζουν σε αλκοόλ και αποστάζονται, για να δώσουν όλα τα αιθέρια, αρωματικά τους έλαια. Στη συνέχεια, το απόσταγμα αναμειγνύεται είτε με ουδέτερο αλκοόλ είτε με κονιάκ ή μπράντι και μπαίνει στο παιχνίδι και η ζάχαρη. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα ήταν το πρώτο λικέρ πορτοκαλιού, που ονομάστηκε Curacao (Κουρασάο), από το νησί προέλευσης της πρώτης ύλης. Curacao λοιπόν, εις ανάμνησιν της μακρινής πατρίδας, και triple sec, που δηλώνει την τριπλή απόσταξη, είναι τα δύο χαρακτηριστικά μιας μεγάλης κατηγορίας λικέρ.

Λικέρ που τον 19ο αιώνα στα χέρια του Λουί-Αλεξάντερ Μαρνιέ (Louis-Alexander Marnier) αποκτά νέες διαστάσεις, για να γίνει αργότερα το περίφημο Grand Marnier που σημαδεύει την ιστορία της ποτοποιίας. Όπως ακριβώς τη σημαδεύει, την ίδια περίοδο, το triple sec του Εντουάρ Κουαντρό (Edouard Cointreau), το πιο διάσημο triple sec παγκοσμίως, που αναφέρεται με το όνομά του στις περισσότερες συνταγές για κοκτέιλ. Την ίδια εποχή, στην Ισπανία, ο φημισμένος παραγωγός Χάιμε Τόρες (Jaime Torres) ανακαλύπτει μια παλιά συνταγή για λικέρ από τις Αντίλλες. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο δυνατά αρωματικά λικέρ πορτοκαλιού, το Patron Citronge, ένα triple sec από τη μεγάλη και γνωστή εταιρεία παραγωγής τεκίλα, που δημιούργησε το λικέρ, για να μπορείτε να φτιάχνετε τις καλύτερες Μαργαρίτες.

Σαν κι αυτήν που φτιάχνω αμέσως τώρα: 50 ml tequila bianco/30 ml triple sec/20 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ. Τα βάζουμε στο σέικερ με άφθονο πάγο, χτυπάμε πολύ καλά και σερβίρουμε είτε στο ποτήρι της Μαργαρίτας είτε σε όποιο κολονάτο ποτήρι μάς αρέσει. Εγώ δεν αγαπώ το αλάτι στα χείλη του ποτηριού κι έτσι το αποφεύγω. Εσείς πράξτε κατά βούληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή