Πολίνα Μήλιου: «Νιώθω τα έργα μου σαν προέκταση του σώματός μου»

Πολίνα Μήλιου: «Νιώθω τα έργα μου σαν προέκταση του σώματός μου»

Λίγο πριν από την πρώτη της ατομική έκθεση, η ανερχόμενη ντιζάινερ-γλύπτρια δίνει νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα και συγκρίνει την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας με εκείνη που έζησε στο Λος Άντζελες.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όπως εγώ, έτσι και τα έργα μου, είμαστε λίγο σαν μικρά παιδιά», λέει γελώντας. «Είναι αυθόρμητα, αισιόδοξα, ίσως λίγο παράξενα, με αγάπη στα έντονα χρώματα και στη θεατρικότητα. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν και την προσωπικότητά μου». Πριν από λίγες ημέρες έγινε το preview της παρθενικής της εμφάνισης στα εικαστικά δρώμενα της πόλης στην γκαλερί Carwan, για την οποία δηλώνει παραπάνω από ενθουσιασμένη. «Είναι η πρώτη φορά που κάνω ατομική έκθεση, επομένως αντιλαμβάνεσαι τη χαρά μου. Επειδή τα έργα είναι χειροποίητα και μοιραία αναπτύσσω μαζί τους τεράστια προσωπική επαφή, όταν μπήκε μέσα ο κόσμος και άρχισε να κάθεται επάνω τους, να τα αγγίζει, να τα φωτογραφίζει, ακόμα και να διαλέγει ποια καρέκλα αντιστοιχεί στον καθένα, σαν να διαλέγει το άβατάρ του, αισθανόμουν ότι ψαχουλεύουν εμένα. Είναι περίεργο, αλλά τα νιώθω σαν ζωντανά κομμάτια, σαν μια προέκταση του σώματός μου».

Η μεταποίηση και η βιωσιμότητα διατρέχουν το δημιουργικό της όραμα. «Όσα έπιπλα θα δείτε είναι παλιά παραδοσιακά ελληνικά έπιπλα, που έχω μεταποιήσει με τον δικό μου τρόπο», λέει. «Τα περισσότερα τα βρήκα παρατημένα σε κάδους στις γειτονιές της Αθήνας, τα μάζεψα και άρχισα να παρεμβαίνω σε αυτά δημιουργικά, λειτουργώντας ενστικτωδώς. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ είναι ο χαρτοπολτός, τον οποίο παρασκευάζω μόνη μου. Η έννοια της επαναχρησιμοποίησης με γοητεύει. Είναι σαν να παίρνω κάτι που θεωρείται ευτελές και να του δίνω παραπάνω αξία. Είναι τρομερό να βλέπεις πώς μεταμορφώνεται σε γλυπτό ένα αντικείμενο που προοριζόταν για τα σκουπίδια, πώς γίνεται ξανά χρήσιμο, πώς ξαναβρίσκει την ομορφιά του.

Κάποια έπιπλα που βρήκα, όπως η περίφημη Κουτσομπόλα, μετρούν δεκαετίες ζωής, αγγίζουν τη σπανιότητα, επομένως μου αρέσει που τα συστήνω ξανά». Ο πριμιτιβισμός, η κυκλαδική τέχνη αλλά και η ποπ κουλτούρα ήταν οι βασικές πηγές από τις οποίες άντλησε έμπνευση για την έκθεση, της οποίας ο τίτλος (Κύκλος) κρύβει πολλά επίπεδα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με την έννοια της ανακύκλωσης, αλλά και με την κυκλαδική τέχνη που έχω σαν βασική αναφορά. Βαθύτερα, έχει να κάνει και με τον κοινωνικό κύκλο, αφού μιλάμε για καθίσματα στα οποία μπορείς να καθίσεις και να αλληλεπιδράσεις».

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετακόμισε στο Λος Άντζελες, δουλεύοντας σε αρχιτεκτονικά γραφεία, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το είδος δουλειάς δεν την εκφράζει. «Δεν με ενδιέφερε να φτιάχνω κάτι στον υπολογιστή, ήθελα να φτιάχνω κάτι με τα χέρια μου», λέει. «Εντελώς τυχαία κάποια στιγμή άρχισα να μεταποιώ έπιπλα που είχα στο σπίτι και δεν μου άρεσαν και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθώ παραπάνω με αυτό. Μπορώ να πω ότι σε αυτό με βοήθησε και το Λος Άντζελες, είναι μια πόλη που με έμαθε να τολμώ. Η ενέργειά της σε κάνει να νιώθεις ότι όλα είναι δυνατά». 

Πλέον βρίσκεται στην Αθήνα, φτιάχνοντας τον χώρο που θα φιλοξενεί από κοινού το σπίτι και το εργαστήριο της. «Ιδανικά θα ήθελα να είμαι μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Γυρίζοντας στην Αθήνα, έμεινα έκπληκτη από την απίστευτη άνθιση της εικαστικής σκηνής και ιδιαίτερα της σκηνής του ντιζάιν. Αυτό που απολαμβάνω εδώ είναι η άμεση και στενή επαφή που μπορείς να αναπτύξεις με άλλους καλλιτέχνες. Μπορείς εύκολα να χτίσεις τον κύκλο σου στην Αθήνα, να μπεις σε έναν διάλογο με τους ανθρώπους και τους χώρους της τέχνης. Στο Λος Άντζελες όλα είναι πολύ πιο διάσπαρτα και, φυσικά, πολύ πιο ακριβά. Υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα στην Αθήνα, που με συναρπάζει».

INFO
Πολίνα Μήλιου, Κύκλος, Γκαλερί Carwan (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210-4114536).
Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή