Λογοτεχνικά κουτσομπολιά

Το χαμένο αρχείο του Χέμινγουεϊ και ο μποξέρ Φιτζέραλντ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας άνθρωπος που κινείται συνέχεια, πρέπει να μπορεί να αφήνει κάπου τα πράγματά του· ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τα άφησε το 1939 σε μια γωνιά του αγαπημένου του μπαρ στο Κι Γουέστ στη Φλόριντα, το Sloppy Joe’s, και δεν πήγε ποτέ να τα πάρει πίσω. Όλα όμως κάποτε έρχονται στο φως. Τα πρόσφατα ευρήματα ανήκουν πλέον στη συλλογή του πανεπιστημίου Πεν Στέιτ: πλήθος φωτογραφιών, γράμματα, προσωπικά αντικείμενα και τέσσερα αδημοσίευτα διηγήματα, ένα εκ των οποίων συζητιέται αρκετά αυτές τις μέρες από τους μελετητές του Χέμινγουεϊ αλλά και τους λάτρεις των λογοτεχνικών κουτσομπολιών, αφού στο εν λόγω κείμενο αποτυπώνεται η σχέση του με τον Φ. Σ. Φιτζέραλντ, συγγραφέα του Μεγάλου Γκάτσμπι μεταξύ άλλων, με τον οποίο είχαν γνωριστεί στο Παρίσι το 1925 και διατηρούσαν φιλική σχέση. Ή, τέλος πάντων, περίπου φιλική. Στο διήγημα (άτιτλο και χωρίς ημερομηνία) ο Χέμινγουεϊ δημιουργεί μια καρικατούρα του Φιτζέραλντ, τον Κιντ Φιτζ, και τον ταπεινώνει περιγράφοντας τις επιδόσεις του σε έναν αγώνα μποξ (αγαπημένο σπορ του Χέμινγουεϊ). Φαίνεται λοιπόν ότι απολάμβανε να τον μειώνει, ενίοτε και χοντροκομμένα – θα σας παραπέμψω στο κεφάλαιο Ζήτημα μεγέθους στο αυτοβιογραφικό Μια κινητή γιορτή (εκδ. Καστανιώτη). Προφανώς υπήρχε μεταξύ τους ένας συγγραφικός ανταγωνισμός, τον οποίο ο Χέμινγουεϊ προεξέτεινε (στο μυαλό του, έστω) σε ζητήματα φυσικής υπεροχής και αρρενωπότητας. Και αυτό μοιάζει σχεδόν παιδικό και υπερβολικά εύκολο, αλλά τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο σε μια τόσο πολύπλοκη προσωπικότητα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Λογοτεχνικά κουτσομπολιά-1ΝΟΜΠΕΛ Ι
Το μεσημεράκι της Πέμπτης, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο την πρώτη Πέμπτη του Οκτώβρη, θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ της λογοτεχνίας. Οι πιο περίεργοι και ανυπόμονοι θα συνδεθούν απευθείας με τη Στοκχόλμη για το σύντομο τελετουργικό της ανακοίνωσης: nobelprize.org/prizes/literature

Λογοτεχνικά κουτσομπολιά-2ΝΟΜΠΕΛ ΙΙ
Εξαιρετικά διασκεδαστικές και φέτος οι λίστες των στοιχηματικών γραφείων, που είναι ως συνήθως απρόσεκτες και περιλαμβάνουν ακόμα και τους πρόσφατα αποθανόντες Χαβιέρ Μαρίας και Χίλαρι Μάντελ. Παρατηρώ επίσης ότι οι περιπέτειες του Σαλμάν Ρουσντί τον έχουν ανεβάσει στις πρώτες θέσεις – πόσο παράλογο.

Λογοτεχνικά κουτσομπολιά-3ΝΟΜΠΕΛ ΙΙΙ
Αυτή τη στιγμή ως πιθανότερος νικητής εμφανίζεται ο Μισέλ Ουελμπέκ, γεγονός απόλυτα λογικό κρίνοντας τη λογοτεχνική του αξία, αλλά είναι αμφίβολο αν θα θελήσει η Σουηδική Ακαδημία να μπλέξει με όλες τις κατηγορίες (μισογύνης, ισλαμοφοβικός κ.ά.) που του αποδίδονται, παρά το ότι οι περισσότερες δεν έχουν καμία βάση.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή