Αστυνομική Λογοτεχνία: 25 επιλογές από τις νέες κυκλοφορίες

Αστυνομική Λογοτεχνία: 25 επιλογές από τις νέες κυκλοφορίες

Το σύγχρονο ελληνικό αστυνομικό και επιλογές από θρίλερ και περιπέτειες από όλο τον κόσμο.

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνική επικράτεια

«Να βάλεις τα λεφτά στην κ**ο σου». Η φράση που απευθύνει με σπαστά ελληνικά ο Γάλλος δάσκαλος προς τον δήμαρχο του Αιγίου, ο οποίος προσπαθεί να τον εξαγοράσει, φαίνεται να είναι η αφορμή για τη δολοφονία του πρώτου στο μυθιστόρημα του Μίνωα Ευσταθιάδη Σχέδια του χάους (εκδ. Ίκαρος). Είναι όμως έτσι; Ένας έφηβος παρατηρεί και ψάχνει λύσεις στα κιτάπια της αχαϊκής επαρχίας, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του. Στο συγγραφικό του ντεμπούτο, ο Γιάννης Ξανθόπουλος τοποθετεί τη δράση του Τελευταίου κοριτσιού (εκδ. Τόπος) νοτιότερα, σε ένα ανδροκρατούμενο χωριό της Μάνης. Είναι 1986. Ένας χωριανός αυτοκτονεί, αλλά ο Αθηναίος υπαστυνόμος που βρίσκεται εκεί για διακοπές υποψιάζεται πως πρόκειται για δολοφονία. Απ’ ό,τι φαίνεται, η περιφέρεια δεν είναι τόσο ειδυλλιακή και αγνή όσο φανταζόμαστε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Μια δραπέτις από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης επαναφέρει στη δράση την ομάδα του πρώην αστυνόμου Δημήτρη Χατζηλαδά, με αφορμή τρία εγκλήματα προ δωδεκαετίας στο χωριό Σκρα του Κιλκίς. Η θεία δίκη αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στην Ένοχη συνείδηση της Έλενας Κορδέλλα (εκδ. Μίνωας).

Επιστροφή στους δρόμους της Αθήνας. Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας Drifter, ονόματι O κλήρος πέφτει στα κορίτσια (εκδ. Bell), ο Λευτέρης Μπούρος δημιουργεί μια νουάρ ατμόσφαιρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι παραβατικοί της Αθήνας που απονέμουν τη δικαιοσύνη σε άτομα που ο νόμος δεν αγγίζει. Για τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, μάστορα της μαθηματικής μυθοπλασίας, η Εικασία 3ν+1 (εκδ. Ψυχογιός) θα κατευθύνει την ηρωίδα του, υπαστυνόμο Όλγα Πετροπούλου, να βρει τον δολοφόνο του ποδοσφαιριστή με το παρατσούκλι Κριστιάνο.

Παγωμένη Ευρώπη

Ποιος μπορεί να υποψιαστεί πως μια παρασημοφορημένη ηρωίδα της γαλλικής Αντίστασης που οδηγεί στις λεωφόρους του Παρισιού, δολοφονεί στόχους που της αναθέτει το αφεντικό της; Ταυτόχρονα κάνει ένα σωρό μοιραία λάθη, τα οποία εκμεταλλεύεται ένας Γάλλος επιθεωρητής. Αυτά στη φαντασία του Πιερ Λεμέτρ στο Φίδι με κεφαλαία (εκδ. Μίνωας). Από το Παρίσι μεταφερόμαστε σε μια μικρή πόλη των Πυρηναίων, όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου Παγωμένος (εκδ. Μίνωας) του Μπερνάρ Μινιέ. Το DNA ενός διαβόητου τροφίμου ενός ασύλου, της ευφυΐας του Χάνιμπαλ Λέκτερ, ανακαλύπτεται σε ένα αποκεφαλισμένο άλογο. Δύο επιθεωρητές καλούνται να λύσουν τον γρίφο. 

Διασχίζοντας νοητά το κανάλι της Μάγχης: εκεί κυριαρχούν το βρετανικό φλέγμα και οι ετερόκλητοι ήρωες του Mάικ Κρέιβεν. Στο Τυφλό σημείο (εκδ. Bell) ο αρχιφύλακας Ουάσινγκτον Πόου πρέπει να συνεργαστεί με μια κοινωνικά αδέξια αναλύτρια για μια υπόθεση δολοφονίας της οποίας τα στοιχεία δεν επαληθεύονται, αλλά οδηγούν σε μια ληστεία στην οποία δεν υπήρχαν κλοπιμαία. Στο ίδιο νησί, η ομίχλη της Σκωτίας δεν «ψαρώνει» τον επιθεωρητή Λέιντλο στην πρώτη του υπόθεση στους βίαιους δρόμους της Γλασκώβης, όπου Το σκοτάδι παραμένει (εκδ. Μεταίχμιο). Ο Ίαν Ράνκιν παίρνει τη σκυτάλη από το μισοτελειωμένο χειρόγραφο του Γουίλιαμ Μακ Ίλβανι (1936-2015). Ακόμα πιο βόρεια, στην καρδιά της Ισλανδίας, η Λεία (εκδ. Μεταίχμιο) της Ίρσα Σιγκουρδάρντοτιρ προκαλεί εφιάλτες. Δύο διασώστες αναζητούν μια ομάδα πεζοπόρων σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δουλειά, εντούτοις αντικρίζουν κηλίδες αίματος. Το αίμα παγώνει.

Χωρίς διαφυγή

Το νέο μυθιστόρημα της Βρετανής Λούσι Φόλεϊ περιστρέφεται γύρω από Το διαμέρισμα στο Παρίσι (εκδ. Μίνωας). Η Τζες επισκέπτεται τον αδερφό της στο Παρίσι, ο οποίος ωστόσο είναι άφαντος. Τα ερωτήματα πυκνώνουν, αλλά οι ένοικοι της πολυκατοικίας είναι κάθε άλλο παρά πρόθυμοι να τη βοηθήσουν σε αυτό το μυστήριο. Από την άλλη, ο Γάλλος Πολ Αλτέρ στήνει ένα αίνιγμα μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου στο προπολεμικό Λονδίνο, που ξεδιαλύνεται στις σελίδες της Έβδομης υπόθεσης (εκδ. Διόπτρα).

Ο ήρωας-αφηγητής του Αυστραλού stand-up κωμικού Μπέντζαμιν Στίβενσον παραδέχεται με ειρωνική διάθεση ότι Όλοι στην οικογένειά μου έχουν σκοτώσει κάποιον (εκδ. Ψυχογιός). Η οικογενειακή σύναξη μοιάζει με ποντικοπαγίδα, αλλά πόσοι θα μείνουν στο τέλος ζωντανοί; Αντίθετα, το ερώτημα στο Νησί (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) του Ιρλανδού Άντριαν ΜακΚίντι είναι πώς θα παραμείνει μια οικογένεια ζωντανή στη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα νησί της Ωκεανίας, καθώς οι ντόπιοι μετατρέπουν την εκδρομή σε εφιάλτη.

Δημοσιογραφικά νουάρ

Να σας συστήσουμε τον Φρέντι Ότας και τις πολλαπλές του ιδιότητες: διεφθαρμένος αστυνομικός, δόλιος ντετέκτιβ, ικανότατος εκβιαστής και αρχιτραμπούκος του περιοδικού Confidential, γνωστoύ για τη σκανδαλοθηρία του στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50. Η εξομολόγηση της ζωής του βρίσκεται στις σελίδες του Πανικού (εκδ. Κλειδάριθμος) από τον μετρ των νουάρ Τζέιμς Ελρόι. Δύο δεκαετίες και κάτι αργότερα, στο 1979 (εκδ. Διόπτρα) της Βαλ Μακ Ντέρμιντ, δύο δημοσιογράφοι μιας σκωτσέζικης εφημερίδας που αποζητούν τη φυγή από τη δίνη των υποχρεώσεων, ερευνούν μια υπόθεση φορολογικής απάτης που συνδέεται με τις σκοτεινές κινήσεις ενός εθνικιστικού κινήματος. Για κάποιους, οι ενέργειές τους δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Η άσκηση της καλής, ερευνητικής δημοσιογραφίας πάντοτε ενοχλεί. Ακόμα και στη Γερμανία επί καγκελαρίας Μέρκελ. Στη Ζοφερή εξουσία του Χάραλντ Λούντερς (εκδ. ΚΨΜ), ένας δημοσιογράφος λαμβάνει ένα DVD με τις τελευταίες στιγμές μιας ομάδας ναζί τρομοκρατών που έχουν βάλει στόχο την καγκελαρία για την πολιτική της στο προσφυγικό. Ποιος όμως τους παρακολουθεί; Δύσκολοι καιροί για να είσαι δημοσιογράφος.

Κατασκοπικές περιπέτειες

Αν δεν έχετε ανακαλύψει τη γραφή του Τζον Λε Καρέ, οι εκδόσεις Bell επανεκδίδουν τον Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο, ένα από τα πιο απολαυστικά και πιο αντιπροσωπευτικά κατασκοπικά θρίλερ που έχουν γραφτεί. Μετά την αποτυχία της αποστολής του, ο κατάσκοπος της MI6 Άλεκ Λίμας τοποθετείται ως δόλωμα στο Ανατολικό Βερολίνο, για να κατασκοπεύσει Σοβιετικούς πράκτορες. Ο Λε Καρέ έχει δημιουργήσει σχολή γραφής: Η Μπεατρίς Γουίλιαμς εμπνέεται από την ίδια ιστορική περίοδο και τους Cambridge Five (τo βρετανικό κύκλωμα που μετέφερε πληροφορίες στη Σοβιετική Ένωση μέχρι τις αρχές του ’50). Η Δική μας γυναίκα στη Μόσχα από τις εκδόσεις Μίνωας αφορά την προσπάθεια δύο πρακτόρων να εφαρμόσουν ένα επισφαλές σχέδιο διαφυγής μιας οικογένειας διπλωματών που έχουν απαχθεί από τους Σοβιετικούς. 

Κλασικές γραφές

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Βέλγο επιθεωρητή Ηρακλή Πουαρό και τις τακτικές και μεθοδικές προσεγγίσεις του στη διαλεύκανση των μυστηρίων. Πόσοι από σας, όμως, τον φαντάζεστε να έχει για συνεργάτη μια ενθουσιώδη και διάσημη συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων; Στο Πάρτι για δολοφόνους (εκδ. Ψυχογιός), η Άγκαθα Κρίστι τούς βάζει να αναζητήσουν την αλήθεια πίσω από τα λεγόμενα ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού που βρέθηκε δολοφονημένο. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και ο Μάρτυρας κατηγορίας και άλλες ιστορίες, το οποίο περιλαμβάνει δώδεκα διηγήματα μυστηρίου. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ επιστρέφει με μία ακόμα περιπέτεια, Ο Μαιγκρέ στη Μονμάρτρη (εκδ. Άγρα). Είναι Δευτέρα, νεκρή μέρα για τη συνοικία της Μονμάρτρης. Ένα έγκλημα διαπράττεται σε ένα ξενυχτάδικο του Παρισιού και τότε ο Γάλλος επιθεωρητής ξεκινά μια περιπλάνηση στη νυχτερινή ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας. Όσο για τις ιστορίες της Πατρίσια Χάισμιθ, αυτές δεν περιλαμβάνουν επιθεωρητές, αλλά στοιχεία που χτίζουν ένα σύνθετο θρίλερ που αφήνει εφιάλτες τα βράδια. Το ερωτικό θρίλερ Αυτή η γλυκιά αρρώστια επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ξεδιπλώνει αργά το μυστικό της διπλής ζωής ενός άνδρα που έχει απογοητευτεί από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.

Η γωνιά του τρόμου

Ποιος θέλει να χορέψει με τον μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ; Δεν ξέρουμε αν χορεύει τόσο καλά όσο γράφει, αλλά το σίγουρο είναι πως γνωρίζει εξαιρετικά τα συστατικά μιας ιστορίας τρόμου. Ο Μακάβριος χορός – Η ανατομία του τρόμου (εκδ. Κλειδάριθμος) περικλείει με χιούμορ και άπλετες αναφορές σε λογοτεχνία και κινηματογράφο την αναζήτηση του Κινγκ πάνω στην κατανόηση και τη δομή των ιστοριών τρόμου. Μια πιο καλειδοσκοπική ματιά σε αυτό το είδος προσφέρει ο δεύτερος τόμος των Κλασικών ιστοριών τρόμου απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Αίολος). Ο Θωμάς Π. Μαστακούρης ψάχνει, μεταφράζει και επιμελείται επτά ιστορίες που εκτείνονται από τη λαϊκή παράδοση της Ευρώπης μέχρι τις αραβικές και απωανατολίτικες διηγήσεις. Μέσα σε αυτή την ανθολογία θα βρείτε και το διήγημα Το γιουσούρι του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε μια προσπάθεια που ανοίγει ένα παράθυρο σε άλλες εποχές και κουλτούρες, πολύ μακρινές και ξένες σε σχέση με τις δικές μας. Πάντως, σε μεγαλύτερη εγγύτητα με το σήμερα βρίσκεται Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες (εκδ. Μεταίχμιο), εκεί όπου τοποθετεί τη δράση του γοτθικού της θρίλερ η Κατριόνα Γουάρντ. Ο Τεντ ζει στις παρυφές ενός δάσους με την εντεκάχρονη κόρη του Λόρεν και τη γάτα του Ολίβια, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του και τον επικρίνει με το βλέμμα της. Η εξαφάνιση της Λόρεν και τα ψεύτικα προφίλ που δημιουργεί ο Τεντ σε σάιτ γνωριμιών βάζουν σε υποψίες την Ολίβια, που βλέπει τον κόσμο της να ανατρέπεται. Τρομακτικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή