Βιβλία για τη σύγχρονη ζωή

Ψυχολογία, φιλοσοφία και σκέψεις που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσοχή, αναταράξεις

Στον σύγχρονο κόσμο είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί, ή έστω βιώσει, αισθήματα άγχους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στο Ο Φρόυντ επιστρέφει με… άγχος (εκδ. Πολύτροπον) ο πατέρας της ψυχανάλυσης προσπαθεί να αποσαφηνίσει την πηγή του άγχους, καταλήγοντας πως «το άγχος αποτελεί προϊόν ασυνείδητων συγκρούσεων και ανακύπτει κάθε φορά που οι αμυντικοί μηχανισμοί του Εγώ αποτυγχάνουν να συγκρατήσουν τις απωθημένες στο ασυνείδητο άλυτες ψυχοσυγκρούσεις». Ένα βιβλίο-παράθυρο στην ψυχαναλυτική σκέψη. Αν θέλετε κάτι πιο μοντέρνο, η Ανατομία του άγχους (εκδ. Διόπτρα) της ολιστικής ψυχιάτρου Έλεν Βόρα προσφέρει λύσεις για την καταπολέμηση του στρες, οι οποίες βασίζονται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως οι απλές αλλαγές στη διατροφή, η μείωση της καφεΐνης και η σταθεροποίηση του σακχάρου. Μια προσέγγιση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη διαχείριση της ψυχικής υγείας. Μια αντίστοιχη οπτική μοιράζεται και ο ψυχίατρος Μπέσελ Α. βαν ντερ Κολκ στο βιβλίο του Το σώμα δεν ξεχνά (εκδ. Κλειδάριθμος). Εξετάζει εναλλακτικές θεραπείες –γιόγκα, διαλογισμός, θέατρο, άθληση– για την ίαση του ψυχικού τραύματος και παρουσιάζει τις επιπτώσεις του ψυχικού τραύματος στον εγκέφαλο και το σώμα. Σε περίπτωση που διαπραγματεύεστε το αν πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, τα βιβλία Ίσως πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον (εκδ. Όπερα) και Όλα είναι σκέψεις (εκδ. Ψυχογιός) θα σας βοηθήσουν να κάνετε το επόμενο βήμα. Αν πάλι θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα στους προσωπικούς σας χώρους, τότε ανοίξτε τις σελίδες του Hygge στο σπίτι (εκδ. Μίνωας) του γκουρού του είδους, Μάικ Βάικινγκ.

Βασικά ένστικτα

Ίσως τα ζώα γνωρίζουν το μυστικό της καλοπέρασης, άρα γιατί να μη μιμηθούμε έστω και λίγο τον τρόπο ζωής τους; Στα Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου (εκδ. Κλειδάριθμος) ο Κυριάκος Αθανασιάδης αντλεί έμπνευση από την καθημερινή του επαφή με τα δικά του σκυλιά και μας δείχνει μέσα από πενήντα μαθήματα ζωής πώς παρατηρώντας τα ζώα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Σε περίπτωση που ταυτίζεστε πιο πολύ με τις γάτες, αξίζει να διαβάσετε την Αιλουροειδή φιλοσοφία (εκδ. Οκτώ) του Τζον Γκρέι. Και αν αναρωτιέστε αν ζείτε για να δουλεύετε, τότε είναι καλή ιδέα να δώσετε μια ευκαιρία στο Η τέχνη τού να μην κάνεις τίποτα (εκδ. Πατάκη). Η δημοσιογράφος Σελέστε Χέντλι πρώτα αναλύει γιατί έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση και στο δεύτερο μέρος δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Φαίνεται πως είναι περισσότερο στο μυαλό μας παρά πραγματικότητα. Η απορρόφηση από την εργασία πολλές φορές επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας. Στο βιβλίο Ο μυστικός κόσμος του ύπνου (εκδ. Αλεξάνδρεια) ο Γκάι Λέζινερ παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα νευροεπιστημονικά δεδομένα του νυχτερινού εγκεφάλου μέσα από περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου. Ένα εγχειρίδιο που αποδεικνύει πώς ο ύπνος μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βιολογία μας. 

Check-in

Σε έναν κόσμο όπου συνεχώς τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε, ερεθίσματα που μας βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας αποδεικνύονται πολύτιμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ένα ξέφωτο στο δάσος (εκδ. Πεδίο) του Οριόλ Ζινεστά, το οποίο μέσα από έναν φαινομενικά παιδικό μύθο μάς προσκαλεί να αναρωτηθούμε πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητά μας, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με την ευαισθησία μας. Σε μια αντίστοιχη ατμόσφαιρα ενδοσκόπησης, αλλά με μια πιο στρατηγική προσέγγιση, βρίσκεται και το Γιατί το κάνω αυτό; (εκδ. Διόπτρα). Ο ψυχοθεραπευτής Τζόζεφ Μπούργκο μάς βοηθά να αναλογιστούμε μοτίβα της συμπεριφοράς μας μέσα από την ανατομία των βασικών αμυντικών μηχανισμών, όπως η προβολή, η απώθηση και ο έλεγχος, διδάσκοντάς μας ότι η αυτοπαρατήρηση είναι τρόπος ζωής. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αυτοβοήθειας των τελευταίων δεκαετιών. 

Γιατί έτσι είναι οι σχέσεις

Οι σχέσεις με τους άλλους μάς προκαλούν αρκετά συχνά μεταφορικές αλλά και κυριολεκτικές ημικρανίες. Στο Μετά τη διαφωνία τι; (εκδ. Πρώτη Ύλη) η Λέσλι Ίαν μάς δείχνει πώς οι διαφωνίες μας με τους άλλους μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικές, αλλά και όχημα για βαθύτερη εγγύτητα. Η επίλυση διαχρονικών σχεσιακών αδιεξόδων και η διευκόλυνση της επικοινωνίας, αυτή τη φορά μέσα από τον γραπτό λόγο, αποτελούν θεματική και του βιβλίου των Χάρις Κατάκη και Ειρήνης Ρέππα Γραπτά αποτυπώματα (εκδ. Πεδίο). Ένα διαφωτιστικό βιβλίο για όσους επικοινωνούν με τους άλλους μέσα από μηνύματα και emails. Στα Μονοπάτια του φύλου και της σεξουαλικότητας (εκδ. Gutenberg) ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικές εκφράσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας, μέσα από αφηγήσεις, μεταξύ άλλων, Ελληνίδων πανεπιστημιακών μηχανικών, θηλυκοτήτων με μαντίλα και ανδρών νηπιαγωγών, ενώ στο Ερωτικές επιθυμίες και φαντασιώσεις (εκδ. Κέλευθος) του ψυχολόγου Μάικλ Τζ. Μπέιντερ ανακαλύπτουμε το κρυφό νόημα των σεξουαλικών μας φαντασιώσεων. Για περισσότερη εμβάθυνση προτείνεται το Όνειρο, φαντασίωση και τέχνη (εκδ. Αρμός). Η ψυχαναλύτρια Χάνα Σιγκάλ προσεγγίζει τη συμβολική υπόσταση των φαντασιώσεων –ερωτικών και μη– μέσα από κλινικά περιστατικά και σε συνδυασμό με τις έννοιες της τέχνης και της αισθητικής. Στο μονοπάτι της αυτογνωσίας μέσα από το πρίσμα της τέχνης κινείται και το βιβλίο Ο Φάουστ και εγώ (Iwrite), στο οποίο διερευνάται το πώς ο κινηματογράφος επιδρά στον ανθρώπινο ψυχισμό. 

Ποιο το νόημα;

Πολλές φορές η ζωή και οι δυσκολίες της μας φέρνουν σε απόγνωση. Στο βιβλίο του Αυστριακού ψυχιάτρου Βίκτορ Ε. Φρανκλ Ναι στη ζωή, ό,τι και αν συμβεί (εκδ. Ψυχογιός) παρουσιάζεται μια εμψυχωτική προσέγγιση στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσα από το βίωμα του συγγραφέα ως επιζώντα ναζιστικού στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας. Ένα διαχρονικό ανάγνωσμα που θα σας εμπνεύσει να επιλέξετε τη ζωή ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, αλλά και να δίνετε σε αυτές τη σημασία που τους αρμόζει. Σε άλλο κλίμα αλλά αντίστοιχο πνεύμα βρίσκουμε και το Μικρά όμορφα πράγματα (εκδ. Key Books) της Σέριλ Στρέιντ. Μικρές ιστορίες έμπνευσης, θάρρους και ανθεκτικότητας από τους αναγνώστες της διαδικτυακής της στήλης Dear Sugar, στις οποίες απαντά με κατανόηση, ενσυναίσθηση αλλά και χιούμορ. Μέσα στις σελίδες του θα συναντήσετε το εύρος της ανθρώπινης ζωής αλλά και βιώματα με τα οποία θα ταυτιστείτε. Ο πνευματικός δάσκαλος Σαντγκούρου στο Η χαρά είναι για όλους (εκδ. Key Books) προσεγγίζει το νόημα της ζωής με μια πνευματική, πιο ολιστική προσέγγιση, αν αυτό είναι κάτι πιο κοντά στην κοσμοθεωρία σας, ενώ η Σάρα Μπλάκγουελ στο Πώς να ζούμε (εκδ. Ίκαρος) πραγματεύεται την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από τη ζωή και τη σκέψη του φιλοσόφου Μισέλ ντε Μοντέν. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και αρκετά προσιτό βιβλίο. Για μια πιο ψυχοθεραπευτική προσέγγιση επιλέξτε το Γιατί δεν μου το είχε πει κανείς; (εκδ. Ψυχογιός) της Βρετανίδας ψυχολόγου Τζούλι Σμιθ. Η Σμιθ απλουστεύει διδάγματα και τεχνικές της ψυχοθεραπείας, μετουσιώνοντάς τα σε πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας. Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο πώς να δημιουργήσετε μια ζωή με νόημα. 

Μικροί μπελάδες

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τους αξιολάτρευτους μικρούς μπελάδες τους, μπορούν να απευθυνθούν στο βιβλίο Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών (εκδ. Παπαδόπουλος). Ο κλινικός νευροψυχολόγος Αλβάρο Μπιλμπάο μυεί τους αναγνώστες στα μυστικά του παιδικού εγκεφάλου, ενώ παρέχει και πρακτικά εργαλεία έτσι ώστε οι γονείς να συμβάλουν στη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού τους, καθώς και να διαχειριστούν τις καθημερινές προκλήσεις που συνοδεύουν την ανατροφή του. Μιλώντας για προκλήσεις, η επίδραση της τεχνολογίας στον παιδικό ψυχισμό είναι από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις νεότερες γενιές γονέων. Λέμε ναι ή όχι; Στο βιβλίο Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό! (εκδ. Μεταίχμιο) ο Ρίτσαρντ Κουλάτα, ειδικός στην εκπαιδευτική τεχνολογία και σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, υποστηρίζει πως δεν πρέπει τα παιδιά να απέχουν, καθώς αυτή η έκθεση μπορεί να τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν βασικές δεξιότητες, έτσι ώστε μελλοντικά να πλοηγούνται ασφαλώς στους ψηφιακούς κόσμους. Όπως γράφει και ο ίδιος, «θα εμποδίζατε τα παιδιά σας να μάθουν ανάγνωση για να τα προστατέψετε από την έκθεση στις επικίνδυνες ρητορικές;». Τέλος, το Homo Hapticus (ΠΕΚ) δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς, αλλά μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο, καθώς περιέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η αίσθηση της αφής, ήδη από την εμβρυϊκή φάση, ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και άλλων λειτουργιών. Αφορμή για περισσότερες αγκαλιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT