Τα καλύτερα παιδικά βιβλία των τελευταίων μηνών

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία των τελευταίων μηνών

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία των τελευταίων μηνών που αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες, συστήνουν ιδιαίτερους χαρακτήρες, και παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες σε μακρινά ταξίδια.

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς ξεκίνησε η γλώσσα; Τι είναι οι λέξεις και πώς άλλαξε η τεχνολογία τον τρόπο που επικοινωνούμε; Πώς μπορεί κάποιος να ελευθερώσει τους ανθρώπους; Πού πάνε τα μπαλόνια όταν ταξιδεύουν στον ουρανό; Να ζει κανείς ή να μη ζει; Πώς ένα μικρό κόκκινο έλκηθρο μπορεί να βρει τον δρόμο για τον Βόρειο Πόλο; Τα παιδικά βιβλία των τελευταίων μηνών θέτουν τόσα ερωτήματα –και δίνουν τόσες απαντήσεις– σχεδόν όσες απορίες γεννιούνται στο μυαλό ενός μικρότερου –ή μεγαλύτερου– παιδιού. Και ταυτόχρονα αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες, συστήνουν ιδιαίτερους χαρακτήρες, παρασύρουν τους μικρούς αναγνώστες σε μακρινά ταξίδια.

Η Καρλίνα δυσανασχετεί επειδή είναι υποχρεωμένη να υπομένει βασανιστικές ώρες στο μακιγιάζ και στο κομμωτήριο και άβολα ρούχα, για να είναι τέλεια και να εμπνεύσει τις θαυμάστριές της να είναι και αυτές τέλειες. Βαθιά μέσα της, όμως, πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του. Το νέο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα και εικονογράφου Κανισάλες Τέλεια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. 

Η Μικρή μουντζούρα της Φωτεινής Τίκκου (εκδ. Ίκαρος), από την άλλη, δεν νιώθει καθόλου τέλεια, γιατί είναι η μόνη που ξεχωρίζει στην πιο λαμπερή και χρωματιστή πόλη του κόσμου, όπου όλοι οι κάτοικοι είναι χρωματιστοί. Όταν όμως το ουράνιο τόξο μεγαλώνει ανεξέλεγκτα τρομάζοντας τους κατοίκους, θα φανεί πως μία μέρα αρκεί για να αλλάξει τη ζωή όλων και ότι οι ήρωες μπορεί να κρύβονται στα πιο ανέλπιστα μέρη. Το Μικρό κόκκινο έλκηθρο της Έριν Γκέντελσμπεργκ (εκδ. Άγκυρα) κρύβεται σε μια ήσυχη γωνιά ενός χριστουγεννιάτικου καταστήματος. Το όνειρό του, όμως, είναι να γίνει το έλκηθρο του Άη Βασίλη. Αν και μικρό, αργό, άπειρο, αποφασίζει να ταξιδέψει ως τον Βόρειο Πόλο και να τον πείσει να πετάξει μαζί του, ξεκινώντας ένα μακρύ ταξίδι όπου θα γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο ένα βήμα τη φορά, ώσπου να τα καταφέρει. Κι αν το μικρό έλκηθρο έμαθε πολλά για την αξία της προσπάθειας και το κυνήγι του ονείρου, όλα όσα μαθαίνουμε σε μια ζωή είναι κλεισμένα στις σελίδες του βιβλίου της Χάικε Φάλερ Εκατό (εκδ. Key books), όπως ότι «ο κόσμος είναι γεμάτος μυστήρια, αξίζει να τα δεις από κοντά» ή «όταν έχεις έναν στόχο, σπάσ’ τον σε μικρά βήματα» και «μερικές φορές είναι δύσκολο να συνεχίζεις». Σαν τη δεκατετράχρονη Λου, που μετά το ατύχημα του καλύτερού της φίλου μένει Με κλειστά μάτια, όπως τιτλοφορείται και το τελευταίο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση (εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο είναι η επίσημη πρόταση του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2024. Μαζί με τον νέο της σύντροφο, τον εννιάχρονο Ντόντο, και μερικούς ακόμα ανέλπιστους συμμάχους, η Λου θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Άλεξ.

Μια μικρή ηρωίδα είναι και η Ελευθερία, που μαζί με τον παππού της, τον… Παππούα, αποφασίζουν, με τα χρώματα και τις μπογιές τους, να ελευθερώσουν τους ανθρώπους. Γεμίζουν με χρώμα τους «λυπημένους» τοίχους, αλλά σέβονται τον δημόσιο χώρο και τα σπίτια των άλλων και η «τρέλα» τους για ελευθερία γρήγορα γίνεται μεταδοτική, το ίδιο και η χαρά τους. Το Έχω έναν καλό Παππούα της Μαρίας Γιαγιάννου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη. Για τη διαφορετικότητα γράφει και η Φυλλιώ Νικολούδη στο Χαρούμενο λιβάδι (εκδ. Πατάκη). Εκεί, ανάμεσα στις κάτασπρες μαργαρίτες, φυτρώνει ξαφνικά ένα κόκκινο λουλούδι, το οποίο τρώει από το ίδιο χώμα από τις μαργαρίτες και κανείς δεν ξέρει αν έχει δικαίωμα τελικά να συνυπάρχει μαζί τους. 

Πάνω από τέτοια όμορφα λιβάδια, βουνά και δάση πέταξαν τα πολύχρωμα μπαλόνια που τα παιδιά αποφάσισαν να απελευθερώσουν στον ουρανό μετά το πάρτι τους. Και έπειτα αποφάσισαν να τα ακολουθήσουν για να διαπιστώσουν αν όντως πηγαίνουν στο διάστημα και μετά κάνουν με αυτά πάρτι οι εξωγήινοι. Αυτό που είδαν, όμως, τους ανησύχησε πολύ. Ένα μπαλόνι πιάστηκε στα καλώδια του ρεύματος και ένα ολόκληρο χωριό βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ένα άλλο τυλίχτηκε στη μουσούδα μιας δύστυχης αλεπούς και ένα κόκκινο στο καβούκι μιας χελώνας. Τα παιδιά πήραν ένα πολύτιμο μάθημα και το επόμενο πάρτι ήταν πολύ διαφορετικό και λιγότερο ρυπογόνο. Το Μα πού πάνε τα μπαλόνια; υπογράφει η Κατερίνα Τσάνταλη (εκδ. Διόπτρα). 

Έπειτα από τα πολύτιμα μαθήματα για την υγεία του πλανήτη, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πώς να φτιάξουν το σύμπαν. Στο βιβλίο Σύμπαν στον φούρνο: Η συνταγή ο Άλεκ Κάρβλιν (εκδ. Κλειδάριθμος) συστήνει τις βασικές αρχές της αστρονομίας μέσα από τον κόσμο της μαγειρικής. Και από τη γέννηση του σύμπαντος περνάμε στη δημιουργία της γλώσσας. Η ιστορία των λέξεων για παιδιά της Μary Richards (εκδ. Καπόν) εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε τις λέξεις, πώς και πότε ξεκινήσαμε να γράφουμε, τι είναι η γλώσσα, πώς οι λέξεις επηρεάζουν τις πράξεις μας, ποιο είναι το μέλλον των λέξεων. 

Σημαντικούς συγγραφείς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας συστήνουν στους μικρούς αναγνώστες οι εκδόσεις Κάκτος μέσα από τη σειρά Τα παιδιά διαβάζουν αρχαίους, στην οποία έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει τα βιβλία Αντιγόνη του Σοφοκλή (διασκεύασε και αφηγείται η Στεφανία Γουλιώτη), Βάκχες του Ευριπίδη (διασκευή και αφήγηση της Μυρτώς Αλικάκη) και Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη του Ηροδότου (διασκευή και αφήγηση της Άννης Θεοχάρη). Την αφήγηση του βιβλίου μπορεί κάποιος να ακούσει σκανάροντας το QR Code που θα βρουν στο εσωτερικό. 

Δώδεκα αγαπημένα κλασικά έργα περιλαμβάνει η Άντζελα Μακάλιστερ στο βιβλίο Ένας κόσμος γεμάτος… Σαίξπηρ (εκδ. Μίνωας). Δώδεκα διασκευές για παιδιά, ανάμεσά τους τα Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Άμλετ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Οθέλλος, Πολύ κακό για το τίποτα.

Δύο έργα νεότερων κλασικών κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκειται για Τα ασημένια πατίνια της Μέρι Μέιπς Ντοτζ, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1865 και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, και ο αγαπημένος Μικρός αρκούδος της Έλσε Χόλμελουντ Μίναρικ, σε εικονογράφηση του μοναδικού Μορίς Σέντακ.

Ένας επιτυχημένος της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, υπογράφει για πρώτη φορά ένα βιβλίο που απευθύνεται και σε παιδιά (από 9 έως 99 ετών), με τίτλο Εμείς οι ασταμάτητοι (εκδ. Μεταίχμιο / Αλεξάνδρεια) και αποπειράται να εξηγήσει ποιοι είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς κατακτήσαμε τον κόσμο, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη μυστική υπερδύναμη του ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή