Animal Tales: Τι θα έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν;

Animal Tales: Τι θα έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν;

Έίναι ο άνθρωπος το κυρίαρχο ον; Αποδίδει ιδιότητες σε ζώα για να τα κάνει μέρος του κόσμου του; Οι απαντήσεις στην έκθεση Animal Tales, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, έως 21 Ιανουαρίου 2023.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας σκύλος ποζάρει πάνω σε μια βελούδινη καρέκλα τραπεζαρίας, κάποιοι ρινόκεροι περιπλανιούνται άσκοπα σε ένα πολύβουο mall, ενώ ένα χταπόδι παρατηρεί όσα το περιβάλλουν με διάπλατα ανθρώπινα μάτια. Όλα τα παραπάνω είναι έργα που απαρτίζουν τον κορμό της έκθεσης Animal Tales στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Τι θα έλεγαν τα ζώα αν μπορούσαν να μιλήσουν; «Θα διαμαρτύρονταν πως ο άνθρωπος δεν είναι το κυρίαρχο ον και πρέπει να σταματήσει να τα ερμηνεύει όλα μέσα από τη δική του οπτική», υποστηρίζει η επιμελήτρια Γεωργία Λιάπη. Η έκθεση, η οποία αντλεί τον τίτλο της από τη σχετική ορολογία που έχει επικρατήσει στα παιδικά παραμύθια στα οποία πρωταγωνιστούν ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μιλάει για την εμμονή μας να εξανθρωπίζουμε όλα τα όντα, προκειμένου να αισθανθούμε άνετα, οικεία. «Η ιδέα προέκυψε μέσα από αυτά τα αστεία βιντεάκια που μας βομβαρδίζουν στα σόσιαλ μίντια, με ζωάκια που έχουν κατακτήσει ή προσπαθούν να κατακτήσουν ανθρώπινες δεξιότητες». Ποιο είναι το όριο μεταξύ ανθρωπινότητας και ζωικότητας; Αυτό θίγει μέσα από το έργο της NSFW (φωτογραφία) και η Σοφία Ροζάκη, κάνοντας λόγο για υβριδικές ταυτότητες. Οι 25 καλλιτέχνες μιλούν επίσης μέσα από σχέδια, εκτυπώσεις, γλυπτά, βίντεο και ζωγραφικά έργα για ένστικτα επιβίωσης, την τροφική αλυσίδα, τη συμβίωση ή και την απόστασή μας από τα ζώα.

INFO
Έως 21/01/2023, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλατεία Κολωνακίου 20, zoumboulakis.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή