Η μαγική γλώσσα

Για τα «καινούργια» διηγήματα του Χούλιο Κορτάσαρ.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν αφήσει την Αργεντινή για να εγκατασταθεί στη Γαλλία και πολύ πριν γράψει το Κουτσό, ο Χούλιο Κορτάσαρ είχε εισβάλει στον κόσμο της λογοτεχνίας γράφοντας διηγήματα που δημοσιεύονταν σε αργεντίνικα λογοτεχνικά περιοδικά και το 1951, σε ηλικία 37 ετών, συγκέντρωσε οκτώ ιστορίες και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ζωολόγιο – η συλλογή κυκλοφορεί σήμερα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Opera. Και, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, πέραν του πρώτου διηγήματος, που εδώ εμφανίζεται με –τον πιο πιστό στο πρωτότυπο– τίτλο Κατειλημμένο σπίτι (Casa tomada), αντί απλώς για το Σπίτι, όπως το γνωρίζαμε στα ελληνικά, τα υπόλοιπα επτά διηγήματα δεν έχουν εμφανιστεί σε κάποια από τις ανθολογίες που έχουν μεταφραστεί κατά καιρούς στη γλώσσα μας. Το Κατειλημμένο σπίτι, πάντως, αυτό το πρώτο διήγημα της πρώτης του συλλογής, που νωρίτερα είχε πάρει την έγκριση του Μπόρχες, είναι πιθανόν και το πιο διάσημο, ένα αξεπέραστο κείμενο, απλό, μια σύντομη σπουδή στον μαγικό ρεαλισμό, τρομακτικό, απόκοσμο και, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, μια πολιτική αλληγορία. (Με δυο λόγια: Το σπίτι που μένει ο αφηγητής και η αδερφή του καταλαμβάνεται, δωμάτιο δωμάτιο, από «κάποιους».) Από τα υπόλοιπα επτά ξεχωρίζω το Γράμμα σε μια δεσποινίδα στο Παρίσι, με την απίθανη ιστορία με τα κουνελάκια, και το ομώνυμο, το τελευταίο, το Ζωολόγιο, με τη μυστηριώδη τίγρη που κυκλοφορούσε στις αναμνήσεις του παιδικού καλοκαιριού. Η μαγική γλώσσα του Κορτάσαρ, η ευφυΐα του. Υπάρχει η λογοτεχνία των άλλων και υπάρχει και η λογοτεχνία η δικιά του.

Η μαγική γλώσσα-1Το Ζωολόγιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η μαγική γλώσσα-2ΣΙΝΕΜΑ
Το μυθιστόρημα του Βρετανού Γκράχαμ Σουίφτ Κυριακή της μητέρας (εκδ. Μίνωας) είναι μια ερωτική ιστορία του καιρού του Μεσοπολέμου και θα βρίσκεται στα ελληνικά σινεμά από 19/01. Η σκηνοθεσία είναι της Εύα Χάσον, πρωταγωνιστούν η Οντέσα Γιουνγκ και ο Τζος Ο’ Κόνορ πλάι σε μεγάλα ονόματα όπως η Ολίβια Κόλμαν και ο Κόλιν Φερθ.

Η μαγική γλώσσα-3ΛΙΣΤΕΣ
Καμία έκπληξη. Στην πρώτη θέση των ευπώλητων του Amazon για το 2022 βρέθηκε ο Ρίτσαρντ Όσμαν με το The bullet that missed, το τρίτο βιβλίο του διάσημου Βρετανού μετά τα Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές και Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης, που διαβάστηκαν πολύ και στα ελληνικά (εκδ. Ψυχογιός).

Η μαγική γλώσσα-4ΕΙΔΗΣΗ
Το 2023 είναι μια χρονιά όπως όλες. Καταγράφω τις πρώτες λογοτεχνικές απώλειες: Τις προηγούμενες μέρες έφυγαν από τη ζωή ο ποιητής (φωτογραφία) Τσαρλς Σίμικ [Η μουσική των άστρων, εκδ. Κοινωνία των (δε)κάτων] και ο πεζογράφος Ράσελ Μπανκς (Το γλυκό πεπρωμένο, εκδ. Floral, American Darling, εκδ. Πόλις κ.ά.). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή