4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι

Δύο Αθηναίοι bartenders ετοιμάζουν ροζ, παγωμένα κοκτέιλ με το πιο ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού και μοιράζονται τις συνταγές τους

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομμένο καρπούζι γεμάτο με χυμό και βότκα συν καλαμάκια και χάρτινες ομπρελίτσες. Πέρα από ένα κοφτερό μαχαίρι και λίγη υπομονή στο σκάλισμα του καρπουζιού, η «καρπουζοχαρά» των εφηβικών καλοκαιριών, των μπάρμπεκιου και των κάμπινγκ δεν χρειάζεται και καμία ιδιαίτερη τέχνη. Με την ίδια βεβαιότητα που γνωρίζουμε ότι το –μετά βίας– κοκτέιλ των ’70s βαράει κατακούτελα, μπορούμε πάντως να πούμε ότι δεν έχει και το πιο… σοφιστικέ γευστικό προφίλ. Για όσους λατρεύουν το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο, συγκεντρώσαμε εδώ συνταγές για νέας γενιάς καρπουζοκοκτέιλ. Έχουν όλα οικείο ροζ χρώμα και είναι ανακουφιστικά δροσερά. Έχουν όμως και αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να ισορροπήσει η γλύκα του καρπουζιού και να αποκτήσει νέο ενδιαφέρον: από απρόσμενες επιλογές ποτών μέχρι καυτερά, ακόμη και αλμυρά, στοιχεία που εκπλήσσουν ευχάριστα.

Ο Αλέξανδρος Τσελέπης από την ομάδα του Bar in front of the bar συνηθίζει να χρησιμοποιεί εποχικά υλικά σε όσα ετοιμάζει πίσω από την μπάρα. «Το καρπούζι αρέσει σε όλους. Είναι το ζωντανό ροζ χρώμα, η γεύση και το γεγονός ότι οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με διακοπές, ήλιο και ραστώνη», λέει ο ίδιος. Μία από τις δύο συνταγές που μας έδωσε είναι για μια διαφορετική Μαργαρίτα, ελαφρώς πικάντικη και αρωματική, που συνδυάζει λευκή τεκίλα με λάιμ και ένα χειροποίητο σιρόπι από φρέσκο χυμό καρπουζιού, καυτερή πιπεριά χαλαπένιο αλλά και μια ιδέα από φρέσκο μάραθο για επιπρόσθετη πολυπλοκότητα. Στη βασική συνταγή χρησιμοποιεί μία μόνο πιπερίτσα χωρίς τα σπόρια της, αλλά, ανάλογα με τα γούστα, μπορεί κανείς να προσαρμόσει την ποσότητα. Για πιο γλυκό –αλλά όχι γλυκερό– αποτέλεσμα προτείνει μια frozen παραλλαγή της Pina Colada. Ολόκληρα κομμάτια καρπουζιού μπαίνουν στο σέικερ μαζί με δύο ειδών ρούμι, μπόλικο πάγο, χυμό λάιμ και λίγη κρέμα καρύδας. «Το μυστικό είναι να προσθέσουμε και μια τσιμπιά αλάτι για να αντισταθμίσουμε τη γλυκύτητα», εξηγεί ο Τσελέπης, που σερβίρει την «αφράτη», αλκοολούχα γρανίτα με μερικές νιφάδες καρύδας για στολίδι.

Watermelon Margarita

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι-1

Υλικά
✸ 45 ml λευκή τεκίλα
✸ 30 ml σιρόπι από καρπούζι, χαλαπένιο και μάραθο*
✸ 25 ml χυμό lime

*Για το σιρόπι
✸ 1 μεσαίο καρπούζι, σε κομμάτια
✸ 1 κιλό ζάχαρη
✸ 1 πιπεριά χαλαπένιο, κομμένη σε ροδέλες (χωρίς τα κουκούτσια)
✸ 1 κ.γ. φινόκιο, χοντροκομμένο

Διαδικασία

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια σήτα πατάμε απαλά τα κομμάτια του καρπουζιού και κρατάμε μόνο τον χυμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε περίπου 1 λίτρο φρέσκο χυμό καρπουζιού.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους τον χυμό μαζί με τη ζάχαρη, τη χαλαπένιο και το φινόκιο και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σουρώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά για το κοκτέιλ. Προσθέτουμε αρκετό πάγο και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με προσοχή να μη θρυμματίσουμε τον πάγο, αλλά να ανακατευτούν και να παγώσουν καλά τα υλικά. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι (ιδανικά παγωμένο) γεμάτο με πάγο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ένα μικρό, βρώσιμο λουλούδι.

Sandia Colada

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι-2

Υλικά
✸ 30 ml λευκό ρούμι κουβανέζικου στιλ
✸ 15 ml ρούμι agricole (κατηγορία από ρούμι που παράγεται αποκλειστικά από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσα)
✸ 120 γρ. καρπούζι (χωρίς κουκούτσια), ψιλοκομμένο
✸ 220 γρ. πάγο
✸ 40 ml κρέμα καρύδας
✸ 15 ml χυμό λάιμ
✸ 1 τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα blender βάζουμε το καρπούζι, προσθέτουμε τον πάγο και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και η υφή του μείγματος να θυμίζει γρανίτα.

Προσοχή: δεν χτυπάμε πάρα πολύ γιατί θα στερεοποιηθεί – θέλουμε να έχει «αφράτη» υφή για να πίνεται εύκολα.

Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και γαρνίρουμε με νιφάδες καρύδας.

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι-3

Ελληνικό καλοκαίρι φωνάζει, από την άλλη, το κοκτέιλ του Αρμάντο Ηλία, head bartender στο Teras. «Το καρπούζι είναι συνδεδεμένο με τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, γι’ αυτό και σκέφτηκα να προσθέσω άλλο ένα ελληνικό στοιχείο, το λικέρ μαστίχας, που του πάει πολύ. Ο δυόσμος επίσης ταιριάζει εξαιρετικά με το συγκεκριμένο φρούτο (θα δείτε τον ίδιο συνδυασμό και σε πολλές σαλάτες της εποχής), ενώ ο φρέσκος χυμός λάιμ δίνει την απαραίτητη οξύτητα», λέει ο ίδιος, εξηγώντας την ιδέα του για το Tears in the club που φτιάχνεται σε χρόνο μηδέν στο μπλέντερ. Ακόμη πιο γρήγορα και απλά, μόνο με ένα σέικερ, μπορεί κανείς να ετοιμάσει, ακολουθώντας τις οδηγίες του, ένα ανανεωτικό και ζωηρό και γλυκόξινο daiquiri καρπούζι.  

Daiquiri καρπούζι

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι-4

Υλικά
✸ 60 ml λευκό ρούμι
✸ 4-5 κομματάκια καρπούζι
✸ 20 ml σιρόπι ζάχαρης*
✸ 25 ml χυμό λάιμ

*Για το σιρόπι ζάχαρης
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 κιλό ζάχαρη και 800 ml νερό και ομογενοποιούμε.

Διαδικασία
Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά. Με ένα γουδοχέρι πατάμε τα κομμάτια καρπουζιού μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους και απογεμίζουμε με πάγο. Χτυπάμε για 10΄΄ και διπλοσουρώνουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα λάιμ.

Tears in the Club

4 συνταγές για να πιείτε το καρπούζι στο ποτήρι-5

Υλικά
✸ 60 ml λικέρ μαστίχας
✸ 40 ml χυμό λάιμ
✸ 2 κουταλιές του γλυκού άχνη ζάχαρη
✸ 4-5 μικρά κομματάκια καρπούζι
(χωρίς κουκούτσια)  
✸ 3-4 φύλλα δυόσμου
✸ 1 μεγάλο ποτήρι πάγο

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστεί ο πάγος. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φέτα καρπουζιού.

→ Bar in front of the bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα, τηλ. 6980-635896
→ Teras, Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, τηλ. 211-4180653

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή