Βράδυ, στον Λυκαβηττό, για τον Λουκιανό

Βράδυ, στον Λυκαβηττό, για τον Λουκιανό

Μια συναυλία-αφιέρωμα στο έργο που άφησε πίσω του ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ξαναφέρνει τις φυλές της πόλης πιο κοντά.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 1982 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έδωσε την πρώτη από τις επτά στο σύνολο συναυλίες που έκανε στον Λυκαβηττό. Την εμπειρία του, λίγο μετά, τη μετέγραψε σε τραγούδι, το Τετάρτη, 28 Ιουλίου, που συμπεριέλαβε στον δίσκο Χαμηλή πτήση. Σε αυτό, μέσα από στίχους τρυφερούς και ξέχειλους από το ιδιοσυγκρασιακό, πάντα εύστοχο χιούμορ του, μίλησε για τις «φυλές της πόλης» που η συναυλία έφερε πιο κοντά. Σε ένα κουπλέ τραγουδάει: «Ήρθαν μερικοί με φίλους, κι άλλοι χωριστά / ήρθαν κι οικογένειες με παιδιά / ήρθαν μαθητές κι εργάτες, ήρθαν νεοδημοκράτες / ήρθανε και κάμποσα φρικιά». Αλλού κάνει αναφορά σε «μπάτσους με στολές», «κολλητές» και «γκόμενες παλιές». Αυτό ήταν ο Λουκιανός. Ένας οξύνους ρομαντικός τροβαδούρος που έντυνε, με πλήκτρα βγαλμένα από τη Νέα Ορλεάνη και με φωνή αφηγηματική, τις αθηναϊκές ως επί το πλείστον ιστορίες του, με τις οποίες μπορούσε να ταυτιστεί κάθε αστός ή «κολίγα γιος». Ο καλλιτέχνης που έκλεισε στα τραγούδια του το πνεύμα των θερινών σινεμά, μας έμαθε να λέμε «ναι» στα πρεζάκια και «όχι» στην πρέζα, περιέγραψε τα ερωτικά μας μπλεξίματα. Στο θέατρο του Λυκαβηττού, που άνοιξε ξανά μετά από δεκαπέντε χρόνια, θα μαζευτούμε τη Δευτέρα 25/09 για να ακούσουμε τα τραγούδια του από χείλη αλλωνών και να έρθουμε «πιο κοντά, πιο κοντά, πιο κοντά».

Βράδυ, στον Λυκαβηττό, για τον Λουκιανό-1
Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο Λουκιανού Κηλαηδόνη

INFO

Στη συναυλία Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ συμμετέχουν οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Μανώλης Φάμελλος κ.ά. Εισιτήρια: More.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή