Σφηκιάρηδες και Τσίφτηδες έκαναν «πάρτι» στα Αντικύθηρα

Σφηκιάρηδες και Τσίφτηδες έκαναν «πάρτι» στα Αντικύθηρα

«Ένα σπουδαίο Φθινόπωρο» κατέγραψε ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων, με τους αριθμούς αποδημητικών πουλιών να σημειώνουν ρεκόρ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάπου ανάμεσα στον Ποταμό, το λιμάνι των Αντικυθήρων, και το χωριό Γαλανιανά, το τοπίο που αντικρύζεις από τον δρόμο χαρακτηρίζεται από απόκρημνους βράχους και χαμηλή βλάστηση. Εκεί ανάμεσα, σε ένα ορμητήριο που περικυκλώνεται από πέτρες, με θέα το μπλε της θάλασσας και την αχλή του ουρανού, από τις 16 Αυγούστου, μέλη και εθελοντές του Ορνιθολογικού Σταθμό Αντικυθήρων εξοπλίζονται με τα κιάλια και τους τρίποδές τους και καταγράφουν τον αριθμό των αρπακτικών που μεταναστεύουν σε διάφορα σημεία του ορίζοντα.

Σφηκιάρηδες και Τσίφτηδες έκαναν «πάρτι» στα Αντικύθηρα-1
Σφηκιάρηδες, European Honey Buzzards (Pernis apivorus), Aris Vouros

Για 44 μέρες, οι οποίες μεταφράζονται σε 391 ώρες πεδίου, τα μέλη της ομάδας, πότε κατά μόνας, πότε ομαδικώς, κατέγραψαν 7.479 πουλιά. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ, τουλάχιστον όσον αφορά τον σταθμό. Παρά τις πέντε ημέρες που δεν έγινε καταγραφή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με ανέμους άνω των επτά μποφόρ να «δέρνουν» το νησί των Αντικυθήρων, ξεχώρισαν διάφορα ρεκόρ που κατέγραψε η ομάδα του Παρατηρητηρίου. Αυτά αφορούν τον αριθμό των Σφηκιάρηδων (Pernis apivorus), οι οποίοι διαχρονικά εμφανίζονται με υψηλά νούμερα, αλλά στη φθινοπωρινή καταγραφή έφτασαν τους 6.008. Τα μέλη του Ο.Σ.Α. σημειώνουν πως η άνοδος αυτή είναι συχνό φαινόμενο και συνάδει με την εικόνα των υπόλοιπων ορνιθολογικών σταθμών της Δυτικής Παλαιαρκτικής. 

Παρά τους βορειοανατολικούς ανέμους που δυσχέραναν την «κίνηση» των πτηνών, η ομάδα δηλώνει πως το 2023 ήταν μια καλή χρονιά και για το είδος των Τσίφτηδων (Milvus migrans), με την καταγραφή να ανέρχεται στα 433 πουλιά έναντι 229 πέρυσι. Μάλιστα, οι βορειοδυτικοί άνεμοι τους βοήθησαν να κερδίσουν ύψος.

Σφηκιάρηδες και Τσίφτηδες έκαναν «πάρτι» στα Αντικύθηρα-2
Ασπροπάρης, Egyptian Vulture (Neophron percnopterus), Giorgos Kouthouridis

Οι σημαντικές παρατηρήσεις που αναδεικνύουν το έργο του Ορνιθολογικού Σταθμού ως προς την παρακολούθηση των αρπακτικών δεν επισκιάζουν και κάποιες σημαντικές μεμονωμένες παρατηρήσεις, όπως την καταγραφή ενός ενήλικα και ενός έφηβου Ασπροπάρηδων (Neophron percnopterus), που παρέμειναν για μερικές μέρες στα Αντικύθηρα, ενός ψαραετού από την Φινλανδία (Pandion haliaetus), διαφόρων ειδών γερακιών, αλλά και ενός πιθανού Κιτρινόραμφου Τσίφτη (Milvus migrans parasitus/aegyptius). H τελευταία περίπτωση αποτελεί την πρώτη καταγραφή του είδους στην Ελλάδα, αν γίνει αποδεκτή. 

Το έργο του Ο.Σ.Α. συνεχίζεται με διάφορες δράσεις και καταγραφές, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός πως αυτοί οι αριθμοί μαρτυρούν τη σημασία των Αντικυθήρων ως ασφαλές πέρασμα για τα αρπακτικά πουλιά που μεταναστεύουν.

Σφηκιάρηδες και Τσίφτηδες έκαναν «πάρτι» στα Αντικύθηρα-3
Παρατηρητές & Εθελοντές, Counters & Volunteers, Nefeli Marinou
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή