Γιάννη Δημολίτσα, πώς είναι να σκηνοθετείς τη Μόνικα Μπελούτσι;

Γιάννη Δημολίτσα, πώς είναι να σκηνοθετείς τη Μόνικα Μπελούτσι;

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάς μιλάει για τη συνεργασία του με την Ιταλίδα σταρ, αλλά και για το μάθημα ζωής που του έδωσε κάποτε ο Τζον Μάλκοβιτς

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά για λογαριασμό κορυφαίων εταιρειών, φουτουριστικά βιντεοκλίπ διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών, η πιο ιδιαίτερη όμως στιγμή της πορείας του είναι αυτή που ζει τώρα στο πλευρό της Μόνικα Μπελούτσι. Ο Γιάννης Δημολίτσας είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης που εμπιστεύτηκε η Ιταλίδα σταρ για να σκηνοθετήσει παρέα με τον Τομ Βολφ το υβριδικό φιλμ Μαρία Κάλλας: Επιστολές και Αναμνήσεις, που προβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας θερμές κριτικές. 

Κατ’ αρχάς, πώς μπήκε στη ζωή σου η σκηνοθεσία;

Ήταν μοιραίο. Μικρός έβλεπα πολύ σινεμά με τη μητέρα μου, με μύησε στον κόσμο του Μπρεσόν και του Μπέργκμαν. Βρέθηκα να σπουδάζω Μηχανολογία στην Κρήτη και τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι το μόνο που με ευχαριστεί είναι να βλέπω ταινίες, τα παράτησα και μετακόμισα στην Αγγλία για σπουδές σκηνοθεσίας. Γύρισα στην Αθήνα και έκτοτε έχω εργαστεί αρκετά στη διαφήμιση ως σκηνοθέτης. Πάντα, όμως, έκαιγε μέσα μου η φλόγα του σινεμά.

Και να που η πρώτη σου μεγάλη ταινία έχει πρωταγωνίστρια τη Μόνικα Μπελούτσι. Πώς την έπεισες;

Ήταν σαν τρελό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Όταν έμαθα ότι θα έρθει στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει την Κάλλας στην παράσταση του Τομ Βολφ, σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον η «συνάντηση» αυτών των δύο γυναικών να μην είναι μόνο θεατρική, αλλά να κινηματογραφηθεί. Ήρθα σε επαφή με τον μάνατζέρ της, του έστειλα την ιδέα μου και μετά από πολλούς μήνες αναμονής ήρθε το «ναι». Στην αρχή νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα! Τρόμαξα. Είπα μέσα μου: Θα είμαι αντάξιος των προσδοκιών της; Τελικά, συνεργαστήκαμε άψογα δύο χρόνια, ακολουθώντας τη στη διεθνή περιοδεία της παράστασης, χτίζοντας παρέα με τον Τομ ένα πολύ ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, που εστιάζει στο πώς μια μεγάλη ντίβα «ψυχογραφεί» μια άλλη μεγάλη ντίβα. 

Πώς είναι στη συνεργασία;

Εκτίμησα, αρχικά, τη γενναιοδωρία της, το πόσο ανοιχτή είναι στους νέους ανθρώπους. Δεν ήταν λίγο που με εμπιστεύτηκε. Από την άλλη, είναι ο πιο τελειομανής άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπόρεσα ποτέ να ξεχωρίσω τον άνθρωπο πίσω από την καλλιτέχνιδα. Όπως δουλεύει, έτσι ζει. Με πάθος και αφοσίωση. Έχει μια τόσο σπάνια ενέργεια, την οποία δεν ήθελα να περιορίσω με σκηνοθετικές οδηγίες. Ήθελα να την αφήσω ελεύθερη να την εναποθέσει αυτούσια στην ταινία. Όπως και έγινε. Έχει πλάκα γιατί στις διαφημιστικές μου δουλειές, όταν παρουσιάζω μια ιδέα σ’ έναν πελάτη, οι περισσότερες αναφορές έχουν να κάνουν με την Μπελούτσι. Πάντα θα δείξω μια φωτογραφία της, είτε από μια ταινία είτε από ένα περιοδικό. Είναι ένα σύμπαν τεράστιο αυτή η γυναίκα, μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Είναι μονόδρομος να σε γοητεύσει. 

Έχεις σκηνοθετήσει ακόμα έναν μεγάλο σταρ, τον Τζον Μάλκοβιτς…

Ναι! Τον κινηματογράφησα σ’ ένα μίνι art film που προβλήθηκε στο ψηφιακό κανάλι Νοwness. Είναι ένας πολύ ανοιχτόκαρδος, κουλ τύπος, που του αρέσει να αυτοσαρκάζεται. Κρατάω μια φράση που μου είπε στο γύρισμα: «Μην προσπαθείς να εξηγήσεις αυτό που θες. Απλά κάν’ το!». Μεγάλη σοφία!

«Έχω ανάγκη να εξελίσσομαι διαρκώς. Έγινα σκηνοθέτης για να καταλάβω τον κόσμο γύρω μου, για να αποτυπώσω όσο περισσότερα συναισθήματα μπορώ να δω».

Εσύ τι άνθρωπος είσαι; Πώς θα σε περιέγραφε ο καλύτερός σου φίλος;

Έλα ντε! Μου αρέσει να δουλεύω, να παρατηρώ, να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου. Είμαι λίγο αγχώδης, αλλά και αρκετά ανοιχτός. Τώρα, ας πούμε, με την ταινία, θέλω να ακούω και τις καλές και τις κακές κριτικές. Έχω ανάγκη να αφουγκράζομαι στη ζωή μου και να εξελίσσομαι διαρκώς. Έγινα σκηνοθέτης για να καταλάβω τον κόσμο γύρω μου, για να αποτυπώσω όσο περισσότερα συναισθήματα μπορώ να δω. Πιστεύω πολύ στην υπομονή και στην επιμονή. Δεν μπορείς να μετακινηθείς αν δεν ρισκάρεις. 

Τι εύχεσαι για το μέλλον;

Να μπορέσω να γυρίσω δύο νέες ταινίες που έχω γράψει. Είμαι σε καλό δρόμο, πιστεύω θα τις δείτε σύντομα! Γενικά θα ήθελα να μπορώ πάντα να είμαι ψυχικά διαθέσιμος για οποιαδήποτε όμορφη ευκαιρία έρθει στον δρόμο μου και αισθανθώ την περιέργεια να την εξερευνήσω. Σίγουρα θέλω να αφοσιωθώ στο σινεμά! Είναι το πάθος μου!

INFO
Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τις διαφημιστικές καμπάνιες που έχει σκηνοθετήσει, στο yannis dimolitsas.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή