Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος

Ο αγαπημένος αρχιτεκτονικός διεξάγεται για ενδέκατη χρονιά. Είδαμε το πρόγραμμα και προτείνουμε να επισκεφτείτε ενδιαφέροντες χώρους που ανοίγουν δωρεάν για το κοινό

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους Θεσσαλονικείς, η θλίψη για το τέλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνήθως συνοδεύεται από την ανυπομονησία για το Open House. Εδώ και έντεκα χρόνια, για ένα Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, ο αγαπημένος θεσμός της πόλης συγκεντρώνει κατοίκους και επισκέπτες έξω από τα εβδομήντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 

Βυζαντινά μνημεία, τόποι λατρείας, ιστορικές βίλες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά τοπόσημα και ιατρεία που ακολουθούν τις επιταγές του σύγχρονου ντιζάιν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης ανοίγουν για το κοινό και ενθαρρύνουν τους κατοίκους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική του τόπου τους. Γι’ αυτό μη σας κάνει εντύπωση, αν εκεί που περπατάτε στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, στη Βασιλίσσης Όλγας ή στα στενά της Άνω Πόλης, ξαφνικά αντικρίσετε ουρές έξω από πολυκατοικίες και σπίτια, δίπλα σε νεαρούς εθελοντές που θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά της πόλης. 

Φέτος, το Open House Thessaloniki διεξάγεται στις 25 και τις 26 Νοεμβρίου, με τις ξεναγήσεις να είναι δωρεάν για το κοινό, όπως πάντα. Λίγο πριν ξεκινήσει, μελετήσαμε το πρόγραμμα και σας προτείνουμε δέκα κτίρια που θα επισκεπτόμασταν, αν ήμασταν και εμείς στη Θεσσαλονίκη.

Μοναδική συμβουλή: να είστε έγκαιρα σε κάθε ένα από αυτά, για να μην αντιμετωπίσετε μεγάλη αναμονή.

Ραντεβού στην Αριστοτέλους 6

Τα διαμερίσματα συγκεντρώνουν πάντοτε ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Επομένως, είναι σίγουρο πως θα περιμένετε για ώρα έξω από τον αριθμό 6, στον άξονα της Αριστοτέλους. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fluo architecture and design studio επανασχεδίασε ένα διαμέρισμα της μεταπολεμικής περιόδου σε κτίριο του 1953, με έμπνευση από τις ενιαίες προσόψεις των κτιρίων της οδού – ορόσημο.

25-26/11, 11:00-15:00

Μακεδονικός Τάφος Φοίνικα

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-1

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ανοίγει ο Μακεδονικός Τάφος Φοίνικα για το κοινό. Αποτελεί τον πρωιμότερο και καλύτερα διατηρημένο μακεδονικό τάφο από τους συνολικά έξι που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Εντάσσεται σε ένα νεκροταφείο της ύστερης κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου και είναι μέρος του αρχαίου οικισμού που ανασκάφηκε λίγο βορειότερα, εκεί οπού κατασκευάστηκε το αμαξοστάσιο του μετρό. Θα τον εντοπίσετε στην έξοδο του εμπορικού κέντρου Μακεδονία, στα σύνορα Πυλαίας – Καλαμαριάς, απέναντι από την είσοδο του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος. 

26/11, 10:00-13:00

Εργαστήριο Ζωγραφικής στο Μέγαρο Στεργιόπουλου

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-2

Η πλατεία Αντιγονιδών σπάει τον διαγώνιο άξονα της οδού Καραολή και Δημητρίου στα δύο. Στον αριθμό 35Α της οδού βρίσκεται το Μέγαρον Στεργιόπουλου, ένα κτίσμα της δεκαετίας του ’30, με επιρροές από τον μοντερνισμό του μεσοπολέμου και αρτ ντεκό, το οποίο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016. Εκεί στεγάζεται το εργαστήριο ζωγραφικής του Βεροιώτη καλλιτέχνη Νίκου Τσιαπάρα, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό.

25-26/11, 10:00-14:00

Το μετρό ανοίγει προσωρινά στην Αγίας Σοφίας

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-3

Όπως πέρυσι άνοιξε ο σταθμός Παπάφη για το κοινό της Θεσσαλονίκης, φέτος ανοίγει ο σταθμός στην Αγίας Σοφίας, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Αχειροποιήτου. Οι Θεσσαλονικείς έχουν άλλη μια ευκαιρία να δουν πως θα μοιάζει το συγκοινωνιακό έργο που θα διευκολύνει την καθημερινότητα στην πόλη, αν και με την τωρινή ταλαιπωρία του Flyover και τις συνεχείς αναβολές στην ημερομηνία παράδοσης του μετρό, θεωρούμε πως θα προτιμούσαν να το χρησιμοποιούν, αντί να ξεναγούνται σε αυτό.

25-26/11, 10:00-16:00

Ταξίδι στο Σιδηροδρομικό Μουσείο

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-4

Στα δυτικά της πόλης, στο Ελευθέριο – Κορδελιό, (Νέα Μοναστηρίου 7Β), ανάμεσα στις πολυκατοικίες που χτίστηκαν τη δεκαετία του ’00 και τις σιδηροδρομικές γραμμές, στέκεται το ιστορικό κτίριο της παλαιάς Στρατιωτικής Στάσης, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι. Στα εκθέματα του μουσείου, συμπεριλαμβάνεται και το βαγόνι του εστιατορίου του Όριαν Εξπρές. Λίγο μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά αξίζει την επίσκεψη. 

25-26/11, 10:00-15:00

Ξενάγηση στα άδυτα της πρώην ζυθοποιίας Φιξ

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-5

Το θρυλικό βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται στη 26ης Οκτωβρίου, την παλιά είσοδο της πόλης για τους επισκέπτες από την Αθήνα, κουβαλάει μια ιστορία 150 χρόνων. Στιβαροί όγκοι και μια λιτή όψη από οπτοπλινθοδομή μαρτυρούν μνήμες δόξας, αλλά και την τρέχουσα εγκατάλειψη του εργοστασίου, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της πρώην ζυθοποιίας από την εταιρεία Dimand.

25/11, 11:00-15:00

Σπάνια επίσκεψη στο Διοικητήριο

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-6

Πάντοτε υπάρχει μια περιέργεια για δημόσια κτίρια που δεσπόζουν στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά παραμένουν μη προσβάσιμα για το κοινό. Ένα από αυτά είναι και το εμβληματικό Διοικητήριο επί της Αγίου Δημητρίου. Το κτίριο του Βιταλιάνο Ποζέλι που συνδυάζει τον εκλεκτικισμό με τον νεοκλασικισμό και σήμερα στεγάζει το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Αν επιλέξετε να το επισκεφτείτε, να έχετε ταυτότητα μαζί σας.

25-26/11, 12:00-16:00

Διαχρονικό ON Residence

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-7

Το κτίριο που ολοκλήρωσε το 1927 ο αρχιτέκτονας Ζαν Μοσέ έχει στεγάσει το εστιατόριο του Όλυμπος – Νάουσα. Μετά το κλείσιμό του, ύστερα από τρεις δεκαετίες, το κτίριο της λεωφόρου Νίκης 5 άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Αυτή τη φορά ως εστιατόριο – ξενοδοχείο, αναδεικνύοντας το διατηρητέο μνημείο στη σύγχρονη όψη της ακτογραμμής της Θεσσαλονίκης και ανοίγοντας μια συνομιλία με το μέλλον χάρη στην προσθήκη ενός κελύφους πέντε ορόφων.

26/11, 16:00-20:00

Το αγαπημένο βιβλιοπωλείο – καφέ της Άνω Πόλης

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-8

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία-καφέ της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει στην οδό Στέργιου Πολυδώρου 61 στην Άνω Πόλη. Το «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίσμα της δεκαετίας του ’50, με τον σχεδιασμό του να έχει ανατεθεί στο Loopo Studio. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να συνθέσει στο ισόγειο έναν ελεύθερο χώρο που θα επιτρέπει την άνετη χρήση για διάφορες δραστηριότητες και θα έρχεται σε επαφή με τον ημιυπαίθριο χώρο έξω από το κτίριο. Στον όροφο του κτίσματος δε, στόχος ήταν η στατικότητα, ώστε αυτή να βοηθάει στη συγκέντρωση και την περιπλάνηση στα προϊόντα του βιβλιοπωλείου.

25/11, 11:00-18:00

Στα μυστικά του Πύργου Τριγωνίου

Open House Thessaloniki: 10 κτίρια που πρέπει να επισκεφτείτε φέτος-9

Σημείο συνάντησης για επισκέπτες και κατοίκους, ο Πύργος Τριγωνίου είναι ένα από τα τοπόσημα της πόλης που οποιοδήποτε μπορεί να εντοπίσει από τη Νέα Παραλία και στον βόρειο ορίζοντα του άξονα της Δημητρίου Γούναρη. Γνωστός και ως Πύργος Αλύσεως, ο κυκλικός πύργος βρίσκεται στη βόρεια άκρη του ανατολικού τείχους της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να κλέψετε από εκεί τη θέα της πόλης, αλλά και μερικές «σελίδες» από τη μεσαιωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης.

25/11, 10:00-13:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή