Μία έκθεση με αγαπημένα κρασιά από τη βόρεια Ελλάδα στο Ζάππειο

Μία έκθεση με αγαπημένα κρασιά από τη βόρεια Ελλάδα στο Ζάππειο

Αρωματικοί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο κέντρο της Αθήνας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η έκθεση κρασιού που αγαπήσαμε όλοι. Μας αρέσει να κατεβαίνουν στην Αθήνα οι «Βόρειοι», Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, και να ξεδιπλώνουν τον πλούτο των αμπελώνων τους στα τραπέζια των ΒορΟινών. Κρασιά ξηρά λευκά, blanc de noir, orange, ροζέ και κόκκινα, αφρώδη, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά, μονοποικιλιακά, χαρμάνια και βέβαια αμπελοοινικά αποστάγματα φρέσκα, αλλά και διαμάντια μακρόχρονης παλαίωσης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, ο γνωστός, αγαπητός και μη εξαιρετέος Στέλλιος Μπουτάρης, και η καλή φίλη και νυν διευθύντρια, Αλεξάνδρα Ανθίδου, μας ενημέρωσαν για το τι μας περιμένει στη φετινή έκθεση, που μετακόμισε στο Ζάππειο για μεγαλύτερη άνεση τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών. Διαλέγω τα πιο ενδιαφέροντα: Το Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκδοχές και εκφράσεις. Ποικιλίες που καλλιεργούνται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, από την Ντεμπίνα, το Βλάχικο και το Λημνιό μέχρι το Αμάσι και τη Νεγκόσκα. Το λευκό χαρμάνι, στιλ των δραμινών κρασιών. Τα κρασιά από τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας. Οι δύο μονοποικιλιακές ερυθρές ετικέτες αφρωδών της Ελλάδας, από γηγενείς ποικιλίες. Πειραματικές ετικέτες που δεν κυκλοφορούν ακόμα. Θεματικά τραπέζια με ροζέ κρασιά, σπάνιες ποικιλίες και βραβευμένα κρασιά του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης 2023 (τα best of ανά κατηγορία απ’ όλη την Ελλάδα).

Επίσης, θα διεξαχθεί διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για εκκολαπτόμενους αλλά και έμπειρους γευσιγνώστες και γευσιγνώστριες, στην αίθουσα 6, μεταξύ 13.00 και 15.00, με δωρεάν είσοδο και έπαθλο τρεις φιάλες κρασί στους τρεις πρώτους νικητές/νικήτριες!

Στην ίδια αίθουσα, από τις 17.00 έως τις 19.00, ο Master of Wine της καρδιάς μας και πρόεδρος του Thessaloniki Wines & Spirit Trophy, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, θα ηγηθεί ενός masterclass με τίτλο «Σπουδή στο Ασύρτικο και στη Μαλαγουζιά της Βόρειας Ελλάδας». Μια εις βάθος ανάλυση των δύο σπουδαιότερων γηγενών λευκών ποικιλιών από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και από 21 επιλεγμένες ετικέτες. 

Στην αίθουσα θα λάβουν χώρα τρία θεματικά τραπέζια οινογευσίας:
1. Γευστική δοκιμή των βραβευμένων καλύτερων οίνων ανά κατηγορία και ειδικών βραβείων, καθώς και του καλύτερου αποστάγματος, του 23ου Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. 
2. Σπάνιες αμπελοοινικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. 
3. Δοκιμή των ροζέ της Βόρειας Ελλάδας. 

Ας δώσουμε λοιπόν ραντεβού αύριο 05/02 στο Ζάππειο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, για να περπατήσουμε στις Διαδρομές του Κρασιού: των θεών του Ολύμπου, της Ηπείρου, των Λιμνών, της Νάουσας, της Πέλλας και της Γουμένισσας, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, του Διονύσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή