Πώς θα απογειώσετε τη σοκολάτα με ένα μπουκάλι κρασί

Πώς θα απογειώσετε τη σοκολάτα με ένα μπουκάλι κρασί

Μία (απρόσμενη) σχέση πάθος και ο κατάλληλος οδηγός για να την απολαύσετε

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχέση αλκοόλ και σοκολάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων, μάλλον κάπου στο Μεξικό, όταν Αζτέκοι και Ολμέκοι έφτιαξαν ένα απόσταγμα από τον καρπό του κακάου, το οποίο ανακάτευαν με τη σοκολάτα τους και το κατανάλωναν στις παγανιστικές τους τελετουργίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση της σοκολάτας με το κρασί έχει περάσει από 40 κύματα για να πείσει τους… ευαίσθητους ουρανίσκους ότι είναι μια σχέση με προοπτικές και μέλλον. Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι στο πέρασμα των χρόνων και τα κρασιά και οι σοκολάτες έχουν αλλάξει πολύ. Kαι να παραδεχτούμε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη σχέση. Αλλά και ποια σχέση είναι εύκολη τελικά; Αξίζει όμως τον κόπο να την προσπαθήσουμε; Φυσικά, απλώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

Αρχή πρώτη: Φινετσάτες και «ελαφριές» σοκολάτες συνδυάζονται με μέτριου σώματος κρασιά. Πλούσιες, αρωματικές, «βουτυράτες» σοκολάτες συνοδεύουν σωματώδη, πλούσια και αρωματικά κρασιά. 

Αρχή δεύτερη:Το κρασί πρέπει να είναι τόσο γλυκό όσο η σοκολάτα ή και γλυκύτερο, για να μην αφήσει ξινή γεύση.

Αρχή τρίτη: Ο υψηλός αλκοολικός βαθμός δίνει μια γλύκα στο κρασί, η οποία συμμετέχει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η υψηλή οξύτητα μειώνει τη «γλύκα» του κρασιού. Έτσι, συνήθως τα λευκά με οξύτητες κρασιά (ακόμα και το σαντορινιό Vinsanto, που ανήκει στην κατηγορία των γλυκών κρασιών) δύσκολα ταιριάζουν με σοκολάτες. Με δυο λόγια, λευκά κρασιά με οξύτητα και χαμηλό αλκοολικό βαθμό, ασχέτως του αν είναι γλυκά ή ξηρά, αποκλείονται.

Βέβαια, οι κανόνες υπάρχουν για να τους αγνοούμε (με προσοχή!). Βρίσκουμε τη σοκολάτα που μας αρέσει και πειραματιζόμαστε με διάφορα κρασιά, αφήνοντας τη γεύση μας να μας οδηγήσει. Πού θα πάει, θα βρεθεί η τέλεια σχέση!

Να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα; Αν λατρεύετε –όπως κι εγώ– τις bitter σοκολάτες, τότε το κρασί δεν χρειάζεται να είναι γλυκό. Δοκιμάστε ένα νεοκοσμίτικο Syrah, ένα Merlot. 

Πλούσιες, ολόγλυκες σοκολάτες γάλακτος συνάπτουν σχέσεις με πατρινές Μαυροδάφνες και γλυκά Μοσχάτα από τη Σάμο, αλλά φλερτάρουν απροκάλυπτα και με φρουτώδη, αρωματικά Merlot.

Η μαύρη, χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο σοκολάτα αγκαλιάζει ένα πλούσιο νεοκοσμίτικο Cabernet, βγαίνει ραντεβού με ένα ιδιαίτερο γλυκό καναδέζικο Ice Wine και, χωρίς να διστάσει, κλείνει το μάτι σε μπράντι και πόρτο.

Η αγαπημένη μαύρη πικρή σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο αγαπάει τα Merlot, τα αργεντίνικα Malbec και τα Syrah, αλλά στην πραγματικότητα «τρελαίνεται» για καλβαντός και, γιατί να το κρύψω, για ώριμα σκωτσέζικα μαλτ ουίσκι. Οι όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς λευκές σοκολάτες τα δίνουν όλα σε μια σχέση πάθους με ένα ισπανικό Sherry και με τα αγαπημένα σε όλους γλυκά αφρώδη από Μοσχάτο. 

Σοκολάτα με κρεμώδη γέμιση από πραλίνα φουντούκι ερωτεύτηκε ένα πλούσιο βαρελάτο Chardonnay. Γλυκά κρασιά, όπως το Mas Amiel, και τα ενισχυμένα κρασιά από την περιοχή Μπανιίλ του Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν, θεωρούνται οι αδιαμφισβήτητοι all-time classic εραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή