Μία οινική ιστορία επιτυχίας κλείνει 30 χρόνια

Μία οινική ιστορία επιτυχίας κλείνει 30 χρόνια

Gaia Wines: Οι άνθρωποι που διερευνούν τα όρια των ελληνικών ποικιλιών, κάνοντάς τες γνωστές στον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη εποχή της ιστορίας του ελληνικού κρασιού αριθμεί μόνο λίγες δεκαετίες. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι οι σκαπανείς του χώρου είναι ακόμα νέοι, ακμαίοι και δημιουργικοί, ανοίγοντας δρόμους που διευκολύνουν τις νεότερες γενιές να προχωρήσουν και να οδηγηθούν σε ακόμα υψηλότερα ποιοτικά επίπεδα. Ζωντανό παράδειγμα, το δίδυμο του Κτήματος Γαία που γιόρτασε φέτος τα 30 χρόνια του: Γιάννης Παρασκευόπουλος, γεωπόνος ΑΠΘ και διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Μπορντό, Λέων Καράτσαλος, γεωπόνος ΑΠΘ. Λέων και Γιάννης, λοιπόν, στο κατώφλι των αναζητήσεων για την επαγγελματική πορεία τους, σε μια καμπίνα τελεφερίκ σε ένα χιονοδρομικό αποφασίζουν να ενώσουν τις γνώσεις τους και να ασχοληθούν με το κρασί. «Η πρώτη επιλογή ήταν να εγκαταστήσουμε τα οινοποιεία μας σε δύο από τις πλέον σημαντικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα, και να παραγάγουμε από αυτές ανταγωνιστικά κρασιά με υψηλά ποιοτικά στάνταρ», λέει ο Γιάννης και ο Λέων συμπληρώνει: «Θέλαμε στις ετικέτες των κρασιών μας να διαβάζουν όλοι την προκλητική ιδέα που ήταν για μας η κινητήρια δύναμη και παραμένει πάντα ίδια: να διερευνούμε σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών, κάνοντάς τες γνωστές σε όλο τον κόσμο». Άτομα δημιουργικά, ρηξικέλευθα, τολμηρά, αντίθετα και αλληλοσυμπληρούμενα, δημιουργούν το 1994 το πρώτο οινοποιείο στη Σαντορίνη, στον Μονόλιθο, στο παλιό ντοματάδικο όπου στεγαζόταν εκεί λίγα χρόνια πριν το εστιατόριο Ντομάτα του Χρύσανθου Καραμολέγκου και όπου περνούσαμε μαγικές βραδιές βλέποντας το φεγγάρι να ανατέλλει στην Ανάφη. Σε αυτόν τον μαγικό χώρο, λοιπόν, δίπλα στη θάλασσα, το τρομερό δίδυμο μετατρέπει το όμορφο βιομηχανικό κτίριο του ντοματάδικου σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με πισίνα!

Το 1994 εμφιαλώνεται ο Θαλασσίτης, ένα σαντορινιό Ασύρτικο που κάνει θραύση σε μια οινική αγορά που μόλις σταμάτησε να μπουσουλάει και βρίσκει τον βηματισμό της. Το 1997, τα 70 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα στο Κούτσι, το «φιλέτο» της Νεμέας, και το υπερσύγχρονο οινοποιείο δίνουν το πρώτο Αγιωργίτικο που έρχεται να ανατρέψει την άποψη ότι τα Αγιωργίτικα δεν παλαιώνουν. Δοκιμάσαμε πριν από λίγο καιρό τη συγκεκριμένη χρονιά του Κτήματος Γαία και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ηλικιωμένο φυσικά κρασί με πολλές απώλειες, το οποίο όμως «δομικά είναι παρόν και έχει ενδιαφέρον, πίνεται ακόμη», όπως σχολιάστηκε. Εξαιρετικά τα σχόλια και για το κρασί της επόμενης χρονιάς, 1998, της ίδιας ετικέτας από την ίδια δοκιμή: «1998, 13,5%, ωραία μύτη, νεανική για την ηλικία του. Ξερά φρούτα, κακάο, καφές. Ζωηρές τανίνες, καλή οξύτητα, μέτρια διάρκεια. Πολύ ενδιαφέρον». Με τούτα και με εκείνα είναι κατανοητό γιατί οι παροικούντες την οινική Ιερουσαλήμ διαχωρίζουν τη Νεμέα στα πριν και στα μετά Γαία χρόνια!

«2024, 30 χρόνια μετά, με συμμάχους την παράδοση και την καινοτομία, με σεβασμό στην καταγωγή και με οδηγό το πάθος μας, εξερευνούμε τις δύο κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο, σε όλο τους το εύρος. Αποστολή μας κάθε χρονιά, η απόλαυση να γίνεται πιο μεγάλη, η εμπειρία πιο δυνατή», σημειώνουν ο Γιάννης και ο Λέων. Τους επιβεβαιώνει η τελευταία δημιουργία, το Optimus, ένα δυναμικό χαρμάνι από επιλεγμένο Αγιωργίτικο και Βερτζαμί, εμφιαλωμένο μόλις σε 1.900 φιάλες για όσους αγαπούν την ποικιλία αλλά και το στιλ των Gaia Wines.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή