Ενα ισπανικό κρασί κοιτάει στα μάτια τις διάσημες γαλλικές σαμπάνιες

Ενα ισπανικό κρασί κοιτάει στα μάτια τις διάσημες γαλλικές σαμπάνιες

Η αυθεντικότητα είναι μονόδρομος, όπως φανερώνει η πρόσφατη επανάσταση του ισπανικού αφρώδους κρασιού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι στα ιδιαίτερα τερουάρ της Καταλονίας ξεκίνησε ένα απομεσήμερο από τα φιλόξενα τραπέζια του Oinocent, στην οδό Βουλής. Οδηγός μας ο παλιός γνώριμος Φρανσέσκ Εσκαλά, ο γελαστός, πληθωρικός Καταλανός που συμμετέχει με πάθος στην «επανάσταση» του ισπανικού αφρώδους κρασιού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μαζί με τον παιδικό του φίλο Πέπε Ραβέντος.

«Εμείς το 2012 φύγαμε από την ονομασία Cava που χαρακτηρίζει τα αφρώδη της Ισπανίας», δηλώνει από την αρχή ο Φρανσέσκ. «Τα αφρώδη κρασιά μας δεν μυρίζουν ζύμες, αλλά τερουάρ! Δεν έχουν κανένα πρόσθετο και εκφράζουν την ορυκτότητα του τόπου μας, μιας μικρής περιοχής στη λεκάνη του ποταμού Ανόια που διεκδικούμε να γίνει η δική μας Γεωγραφική  Ένδειξη».

Ο πρωτοπόρος Πέπε Ραβέντος, οινοποιός 21ης γενιάς, θυμάται ότι, καθώς στεκόταν μπροστά στον πίνακα του Μιρό Η φάρμα, συνειδητοποίησε πως το όνειρό του είναι να ξαναδώσει στη δική τους φάρμα Mas del Serral τον αρχέγονο προορισμό της: παραδοσιακή καλλιέργεια βασισμένη στην αρμονία ανάμεσα στη φύση, στα ζώα και στον άνθρωπο.

Ενα ισπανικό κρασί κοιτάει στα μάτια τις διάσημες γαλλικές σαμπάνιες-1Το 2005, λοιπόν, διαπιστώνουν ότι ένα μικρό κομμάτι του οικογενειακού αμπελώνα είναι ιδανικό για την παραγωγή ξεχωριστών αφρωδών κρασιών. Κρύος αέρας από τα βουνά δροσίζει τα αμπέλια και στην εγγύτητα με τον ωκεανό οφείλονται τα γεμάτα απολιθώματα υδρόβιας ζωής, πλούσια εδάφη με τη φανταστική ορυκτότητα και την εντελώς ιδιαίτερη «αλμυρή» γεύση. Η ομάδα καλλιεργεί το αμπέλι σαν να είναι ένας μικρός πολύτιμος κήπος! Η αμπελουργία ακριβείας αποσκοπεί στον μικρότερο αριθμό σταφυλιών, αλλά στη μάξιμουμ συγκέντρωση στοιχείων από το έδαφος. Το αγαπημένο άλογο της οικογένειας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιέργεια του αμπελιού. Δέκα χρόνια τα Mas del Serral παραμένουν με τις οινολάσπες, έως ότου οι σπέσιαλ φελλοί από το τοπικό μεσογειακό δάσος σφραγίσουν μια εξ ολοκλήρου χειροποίητη οινοποίηση.

Ο Φρανσέσκ ενοχλείται από το ότι «την πολυτέλεια στο κρασί συμβολίζει μόνο η σαμπάνια» και σερβίρει τρεις χρονιές Mas del Serral στα ποτήρια μας: 2010, 2011, 2012. «Αυτό το κρασί έχει ωριμάσει για 10 χρόνια, αλλά θα μπορούσε και 25 ακόμα», λέει ο Φρανσέσκ σερβίροντας στα ποτήρια τη χρονιά 2012. Ζωηρό χρώμα και φινετσάτος χορός φυσαλίδων, αγριολούλουδα, θερισμένο στάρι, στιβαρό, αρμονικό και κλασικό στη μύτη. Στο στόμα εντυπωσιάζουν η οξύτητα, τα μπισκότα, το ξύσμα λεμονιού. Εξαιρετικό. Το Mas del Serral είναι ένα ακριβό κρασί (166,20 €) που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα –το αντίθετο θα έλεγα– από μια σαμπάνια.

Όμως μπορείτε να κάνετε την πρώτη γνωριμία σας με τον Πέπε Ραβέντος και τον Φρανσέσκ Εσκάλα μέσα από το αφρώδες πάντα De la Finca 2019: τρία χρόνια με τις οινολάσπες, υπέροχη οξύτητα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, τσάι του βουνού, βότανα (28,70 €).

Τα αφρώδη ισπανικά κρασιά Mas del Serral και De la Finca εισάγονται από τον Χρήστο Τσικνάκο του Faidon’s Athens και τα βρίσκετε σε καλά ενημερωμένες κάβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή