Στον Κολωνό, για καλοφτιαγμένα πιάτα και καταπληκτικά ελληνικά κρασιά

Στον Κολωνό, για καλοφτιαγμένα πιάτα και καταπληκτικά ελληνικά κρασιά

Η Ταβέρνα των Φίλων στην οδό Αργούς προσφέρει μία μοναδική γευστική εμπειρία με τον πιο απλό τρόπο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχετικά νέα γαστρο-ταβέρνα του σεφ Γιάννη Μούτσιου και του σομελιέ Γιώργου Κοντορίζου, στην οδό Άργους στον Κολωνό, διατηρεί σχεδόν ατόφια τη διακόσμηση αλλά και την ατμόσφαιρα του ομώνυμου συνοικιακού καταστήματος, το οποίο διαδέχθηκε χωροταξικά. Κράτησε επίσης τα στοιχεία που έκαναν τα παλιά μαγαζιά υπέροχα: σωστή πρώτη ύλη στην εποχή της, φροντίδα και μεράκι. Πρόσθεσε λευκά τραπεζομάντιλα, απλά και ωραία πιάτα (τα οποία και αλλάζει όταν χρειάζεται, μαζί με τα μαχαιροπίρουνα) και κατάλληλα ποτήρια για κρασί. Σε μια εποχή όπου στη χώρα μας, απ’ άκρη σ’ άκρη, τρώμε σούσι, γουάγκιου μπιφ και «κοπές» συνοδεία φυσικών και ήπιας παρέμβασης κρασιών, μόνο ανακούφιση προκαλεί ένα γαστρο-καφενείο που ψήνει ζουμερά σουτζουκάκια και υπέροχα λουκάνικα σε πραγματική θράκα και σερβίρει τυροκαυτερή με ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο ψωμί ή ολόφρεσκα μικρά μπακαλιαράκια, σωστά τηγανισμένα. Τιμώντας μια ελληνική παράδοση που κρατά από τα αρχαία χρόνια, έχει σχεδόν πάντα χόρτα, όπως π.χ. φρέσκα ραδίκια με μια φίνα βινεγκρέτ. Γενικά ο κατάλογος δομείται με οδηγό την εποχή και την αγορά και έχει πάντα, πλην των κρεατικών, και θαλασσινά. Από αυτά αξίζει να δοκιμάσετε το χταπόδι και το καλαμάρι, αμφότερα μετά από παραμονή στη θράκα, συνοδεία αντίστοιχα μιας σαλάτας με μαυρομάτικα φασόλια και ρεβιθάδας. Εδώ η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός των πιάτων είναι λελογισμένος, μετρημένος και με γευστικό αντίκρισμα. Ο κατάλογος των κρασιών ήταν επίσης μια ευχάριστη έκπληξη. Από αυτόν ευτυχώς λείπουν τα κρασιά της μόδας όπως τα φυσικά αλλά και τα συνήθη ευπώλητα. 

Ο συνιδιοκτήτης-σομελιέ έχει φτιάξει μια λίστα με άποψη και χαρακτήρα, την οποία θα εκτιμήσουν ταυτόχρονα οι cognoscenti αλλά και ο καβαφικός «απλούς λαός». Τόσο το μενού όσο και οι οινικές επιλογές είναι πεπερασμένες και σχετικά μικρής έκτασης, όσο χρειάζεται δηλαδή για να κρατήσει το κατάστημα ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, που εν προκειμένω περιλαμβάνει και τα γλυκά. Αν και είμαι κατά της σοκολάτας ως επιδόρπιο, γιατί «σβήνει» τις γευστικές αναμνήσεις του δείπνου, στην Ταβέρνα των Φίλων αξίζει να κάνει κανείς μια εξαίρεση. Η μους σοκολάτα που φτιάχνει έχει λίγη όπως πρέπει ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι, ενώ πολύ καλή, παρά την αποδόμηση, ήταν και η πάβλοβα. Οι τιμές τόσο των εδεσμάτων όσο και του οίνου είναι πολύ στρωτές σε σχέση με την ποιότητά τους, ενώ η εξυπηρέτηση είναι ειλικρινής, φιλικότατη, αλλά όχι πάντα ταχεία. Γενικά, εάν αναζητάτε snob value στην εστίαση, το κατάστημα δεν είναι για σας. Εάν από την άλλη ψάχνετε για καλοφτιαγμένα πιάτα με επιλεγμένα υλικά παρέα με σχετικά προσιτά, πλην καταπληκτικά, ελληνικά κρασιά, τότε φροντίστε να κλείσετε τραπέζι νωρίς, γιατί είναι γενικώς δυσεύρετο.

Η Ταβέρνα των Φίλων, Άργους 66, Αθήνα (Κολωνός), τηλ. 210-5127506, κόστος 30 ευρώ το άτομο (χωρίς τα ποτά)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή